Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023
6.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ευρώπη “παίζει δυνατά” στο κρέας εργαστηρίου – Χρηματοδότηση 25 εκ. ευρώ σε έρευνα

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΗ Ευρώπη "παίζει δυνατά" στο κρέας εργαστηρίου - Χρηματοδότηση 25 εκ. ευρώ σε έρευνα
spot_img

Πρόγραμμα της ΕΕ για την ανάπτυξη καλλιεργούμενου κρέατος με βάση τα κύτταρα και τροφίμων με βάση τη ζύμωση.

Η Επιτροπή ενέκρινε στις 6 Δεκεμβρίου το κύριο πρόγραμμα εργασίας Horizon Europe 2023-24 , με περίπου 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη ερευνητών στην Ευρώπη για την επιδίωξη πρωτοποριακών λύσεων για περιβαλλοντικές, ενεργειακές, ψηφιακές και γεωπολιτικές προκλήσεις. Μεταξύ των προγραμμάτων περιλαμβάνεται και χρηματοδότηση 25 εκατομμυρίων ευρώ για την έρευνα σε βιώσιμες πρωτεΐνες.

Το  σημαντικό αυτό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ περιλαμβάνει τρία έργα που καλύπτουν άμεσα το καλλιεργούμενο κρέας και τα τρόφιμα με βάση τη ζύμωση . Επίσης δεκάδες άλλα έργα στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σχετίζονται, με ερευνητές που θέλουν να αναπτύξουν νόστιμες και προσιτές βιώσιμες πρωτεΐνες.

Σε σύγκριση με τη συμβατική παραγωγή κρέατος, το καλλιεργημένο κρέας μπορεί να μειώσει τις κλιματικές επιπτώσεις του κρέατος έως και 92% και να χρησιμοποιήσει έως και 95% λιγότερη γη και 78% λιγότερο νερό, ενώ η έρευνα έχει δείξει ότι η αντικατάσταση του 20% του βοείου κρέατος με κρέας που προέρχεται από ζύμωση μπορεί να μειωθεί στο μισό.

Η Acacia Smith , ανώτερη υπεύθυνη πολιτικής στο Good Food Institute Europe (GFI*) δήλωσε: «Η Ευρώπη φιλοξενεί μερικούς από τους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο και αυτή η χρηματοδότηση θα βοηθήσει στην πυροδότηση μίας πραγματικής καινοτομίας στο καλλιεργούμενο κρέας και τη ζύμωση, διασφαλίζοντας ότι αυτά τα βιώσιμα τρόφιμα είναι νόστιμα και προσβάσιμα σε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο Ευρωπαίους.

«Είναι υπέροχο να βλέπεις ότι η ΕΕ επενδύει στην απίστευτη ερευνητική τεχνογνωσία της ηπείρου για να επιταχύνει τη στροφή της Ευρώπης σε ένα βιώσιμο, ασφαλές και δίκαιο σύστημα τροφίμων και να διασφαλίσει ότι οι αγρότες θα είναι μέρος αυτής της μετάβασης. Τώρα πρέπει να δούμε τις εθνικές κυβερνήσεις να ακολουθούν αυτό το παράδειγμα και να επενδύουν στην έρευνα και τις υποδομές που απαιτούνται για την προώθηση αυτών των τροφίμων».

Τα έργα βιώσιμης πρωτεΐνης:

Καλλιεργημένο κρέας και καλλιεργημένα θαλασσινά – κατάσταση και μελλοντικές προοπτικές στην ΕΕ

ID: HORIZON-CL6-2023-FARM2FORK-01-13

Προϋπολογισμός: 7 εκατ. €.

Σκοπός: Μελέτη για το πώς μπορεί να μειωθεί το υψηλό κόστος υποδομής και πρώτων υλών που απαιτούνται σήμερα για το καλλιεργούμενο κρέας, και λύσεις για τη βελτίωση της οικονομικής βιωσιμότητας αυτού του νέου τροφίμου. Αυτή η πρόσκληση περιλαμβάνει επίσης τη μελέτη διαφορετικών σεναρίων σχετικά με την πιθανή αποδοχή από τους καταναλωτές του καλλιεργούμενου κρέατος και των θαλασσινών, τη διεξαγωγή ανάλυσης του κύκλου ζωής της βιωσιμότητας κάθε σεναρίου και την εξέταση των πιθανών προκλήσεων και ευκαιριών για τους αγρότες και τους υδροκαλλιεργητές. 

Μικρόβιο για γεύση και υφή του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των θαλασσινών με βάση τα φυτά.

ID: HORIZON-CL6-2024-FARM2FORK-01-9

Προϋπολογισμός: 9 εκατ. €.

Στόχος: Αυτή η πρόσκληση περιλαμβάνει τη δημιουργία συστατικών με βάση τη ζύμωση για τη βελτίωση των γεύσεων και της υφής του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των ψαρικών προϊόντων με βάση τα φυτά, την πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνικών ζύμωσης ακριβείας και την ανάπτυξη νέων μεθόδων παραγωγής βιομάζας.

Αντίκτυπος της ανάπτυξης νέων τροφίμων που βασίζονται σε εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών

ID: HORIZON-CL6-2024-FARM2FORK-01-7

Προϋπολογισμός: 9 εκατ. €.

Στόχος: Αξιολόγηση των δυνατοτήτων των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων με βάση τα φύκια και των μικροβιακών πρωτεϊνών για την αντιμετώπιση των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών στόχων, σε σύγκριση με το συμβατικό κρέας και τα γαλακτοκομικά, καθώς και το κόστος παραγωγής τους και την αποδοχή από τους καταναλωτές.

Εάν είστε ερευνητής που εργάζεστε σε αυτούς τους τομείς  υποβάλετε αίτηση για χρηματοδότηση από το Horizon Europe στο πλαίσιο αυτών των έργων.

* Το Good Food Institute Europe είναι μια διεθνής ΜΚΟ που βοηθά στην οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου, ασφαλούς και δίκαιου συστήματος τροφίμων μεταμορφώνοντας την παραγωγή κρέατος. 

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελέτη: Ποια συσκευασία αλλοιώνει περισσότερο τη γεύση και τη φρεσκάδα του γάλακτος;

Επιστημονική μελέτη συνέκρινε έξι συσκευασίες γάλακτος: χάρτινα δοχεία, τρία είδη πλαστικών, μία χάρτινη σακούλα και ένα γυάλινο μπουκάλι για να καταλήξει ποια είναι καλύτερη και ποια χειρότερη σε γεύση και φρεσκάδα.

Παράδοξα τα ευρήματα μελέτης για το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων – Η “έκπληξη” των βιολογικών

Για πρώτη φορά γίνεται στοχευμένη σύγκριση για την επιρροή της παραγωγής, της μεταφοράς, και της συσκευασίας.

Τα νιτρώδη άλατα σε τρόφιμα σχετίζονται τώρα και με τον διαβήτη τύπου 2 λέει η Γαλλία

Έρευνα σε πάνω από 100.000 εθελοντές για 15 χρόνια.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα