Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η FoodDrinkEurope πιέζει για κατάργηση των δοκιμών συστατικών τροφίμων σε ζώα

ΑρχικήΝέαΗ FoodDrinkEurope πιέζει για κατάργηση των δοκιμών συστατικών τροφίμων σε ζώα
spot_img

Απαιτεί σύγχρονες προσεγγίσεις στην αξιολόγηση κινδύνου, για την ασφάλεια τροφίμων.

  • Η εφαρμογή των ΝΑΜ μπορεί να βελτιώσει τη συνάφεια των διαθέσιμων δεδομένων για την αξιολόγηση της ασφάλειας των τροφίμων, αποφεύγοντας παράλληλα την περιττή χρήση ζώων
  • Η υιοθέτηση των ΝΑΜ ευθυγραμμίζεται με τις αυξανόμενες πολιτικές και κοινωνικές απαιτήσεις για σταδιακή κατάργηση των δοκιμών σε ζώα
  • Η χρήση ΝΑΜ έχει νομική βάση σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της ΕΕ
  • Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη συνέπεια στη χρήση των ΝΑΜ στην αξιολόγηση κινδύνου για την ασφάλεια των τροφίμων

Η FOODDRINKEUROPE, εμπορική ένωση που εκπροσωπεί τον κλάδο παραγωγής τροφίμων και ποτών της ΕΕ, ζητά την ενσωμάτωση των Μεθοδολογιών Νέας Προσέγγισης όπου δεν χρησιμοποιούνται δοκιμές σε ζώα (NAM) σε επιστημονικές και ρυθμιστικές αξιολογήσεις κινδύνου.

Σύμφωνα με την foodDrinKEurope η εφαρμογή των ΝΑΜ μπορεί να βελτιώσει τη συνάφεια των διαθέσιμων δεδομένων για την ασφάλεια των τροφίμων. Οι αξιολογήσεις ασφάλειας επόμενης γενιάς, όπου δεν χρησιμοποιούνται ζώα παρέχουν σημαντικά επιστημονικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές προσεγγίσεις με βάση τα ζώα, μερικές από τις οποίες είναι άνω των 60 ετών ετών, και δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται ως ο χρυσός κανόνας για την αξιολόγηση ασφάλειας τροφίμων.

«Μια προσέγγιση που βασίζεται σε NAM παρέχει πιο ενημερωτικά δεδομένα και μπορεί να είναι πιο γρήγορη στην εκτέλεση, χωρίς την περιττή χρήση ζώων. Το χρονικό διάστημα που σχετίζεται με τις παραδοσιακές μελέτες σε ζώα επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και την ταχύτητα στην αγορά», ανέφερε η FoodDrinkEurope.

Εκτός από τα επιστημονικά οφέλη των ΝΑΜ σε σύγκριση με την παραδοσιακή χρήση σε ζώα, υπάρχουν πολιτικές και κοινωνικές εκκλήσεις για σταδιακή κατάργηση των δοκιμών σε ζώα, οι οποίες απευθύνονται όλο και περισσότερο σε ανάπτυξη συστατικών τροφίμων. Συγκεκριμένα, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Ευρωπαίους οι καταναλωτές να σταματήσουν τις περιττές δοκιμές σε ζώα, όπως φαίνεται στην περίπτωση της πρόσφατης Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (ECI) για τις δοκιμές σε ζώα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια συνάντησης τον Οκτώβριο του 2022, η ομάδα Ε.Ε για την καλή διαβίωση των ζώων τόνισε στους ευρωβουλευτές ότι είναι πλέον καιρός να απομακρυνθούμε από τη χρήση των ζώων σε εργαστηριακές δοκιμές.

Η στρατηγική της EFSA για το 2027 υποστηρίζει τη σημασία της ανάπτυξης και της ενσωμάτωσης νέων επιστημονικών στοιχείων που επικεντρώνονται σε μεθόδους που βασίζονται σε ΝΑΜ ενώ ελαχιστοποιούν τις δοκιμές σε ζώα.

Το αίτημα στηρίζουν και Vegan φορείς όπως η European Vegetarian Union, η Vegan Action και η Vegan Society 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο