Η μεγαλύτερη εταιρεία σιτηρών στον κόσμο, κατηγορείται για «κακή διαχείριση» στην αποψίλωση του Αμαζονίου και για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η μεγαλύτερη εταιρεία σιτηρών στον κόσμο Cargill -με έσοδα 165 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι –κατηγορείται από την ClientEarth για αποψίλωση των δασών και για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού σόγιας στη Βραζιλία.
Η ClientEarth είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση περιβαλλοντικού δικαίου, με γραφεία στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, τη Βαρσοβία, το Βερολίνο, το Πεκίνο, τη Μαδρίτη και το Λος Άντζελες.
Η ClientEarth, κατέθεσε την επίσημη καταγγελία, κατηγορώντας τον Cargill για ανεπαρκή παρακολούθηση και καθυστερημένη απάντηση για την παρακμή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, της σαβάνας Cerrado και του Atlantic Forest.
Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την οικολογική οργάνωση, τονιζουν ότι το θέμα είναι επείγον επειδή η υποβάθμιση του Αμαζονίου πλησιάζει σε οριακό σημείο, και οι επιστήμονες λένε ότι το τροπικό δάσος θα μετατραπεί σε ξερό λιβάδι, εκπέμποντας τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.
Σύμφωνα με την καταγγελία «η κακή δέουσα επιμέλεια της Cargill εγείρει τον κίνδυνο, το κρέας που πωλείται στα σούπερ μάρκετ σε όλο τον κόσμο να εκτρέφεται με τη λεγόμενη «βρώμικη» σόγια». Η ClientEarth λέει ότι αυτό παραβιάζει τον διεθνή κώδικα για την υπεύθυνη επιχειρηματική συμπεριφορά.
Η Cargill έχει δεσμευθεί ότι θα σταματήσει την αποψίλωση του Αμαζονίου μέχρι το 2025 και υποστήριξε πως έχει θέσει σε εφαρμογή μία εξελιγμένη λειτουργία παρακολούθησης σε λιμάνια, αποθήκες και άλλα σημεία της εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτό όμως αμφισβητείται από την ClientEarth που τονίζει επίσης πως προμηθευτές της Cargill έχουν εμπλακεί σε παραβιάσεις δικαιωμάτων των ιθαγενών της βραζιλίας και άλλων κοινοτήτων που εξαρτώνται από τα δάση.
Ο Cargill είπε στον Guardian ότι δεν είχε δει την πλήρη καταγγελία, αλλά είχε μια «ακλόνητη δέσμευση» να εξαλείψει την αποψίλωση των δασών στη Νότια Αμερική. Σε συνάρτηση με αυτό, πρόσθεσε: «Δεν προμηθευόμαστε σόγια από αγρότες που εκκαθαρίζουν γη σε προστατευόμενες περιοχές και διαθέτουμε ελέγχους για να αποτρέψουν το μη συμμορφούμενο προϊόν να εισέλθει στις αλυσίδες εφοδιασμού μας. Εάν διαπιστώσουμε παραβιάσεις των πολιτικών μας, λαμβάνουμε άμεσα μέτρα σύμφωνα με τη διαδικασία υποβολής παραπόνων μας.”
Πηγή The Guardian