Ο ιός H5N1 στο μη παστεριωμένο γάλα είναι σταθερός σε μεταλλικά και ελαστικά εξαρτήματα του εμπορικού αρμεκτικού εξοπλισμού για τουλάχιστον μία ώρα, αυξάνοντας τη δυνατότητά του να μολύνει ανθρώπους και άλλα ζώα.
Η γρίπη των πτηνών ή ο ιός H5N1 στο μη παστεριωμένο γάλα είναι σταθερός σε μεταλλικά και ελαστικά εξαρτήματα του εμπορικού αρμεκτικού εξοπλισμού για τουλάχιστον μία ώρα, αυξάνοντας τις δυνατότητές του να μολύνει ανθρώπους και άλλα ζώα, αναφέρουν ερευνητές από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και το Πανεπιστήμιο Emory σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στα “Αναδυόμενα Λοιμώδη Νοσήματα“.
Η μελέτη υπογραμμίζει τον αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στη γρίπη των πτηνών για τους εργαζόμενους στα γαλακτοκομικά αγροκτήματα και σηματοδοτεί την ανάγκη για ευρύτερη υιοθέτηση εξοπλισμού ατομικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων ασπίδων προσώπου, μάσκες και προστασίας ματιών.
«Οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής πρέπει να αρμέγονται ακόμα κι αν είναι άρρωστες και δεν έχει γίνει σαφές για πόσο καιρό ο ιός που περιέχεται στο υπολειμματικό γάλα από τη διαδικασία άρμεγματος παραμένει σταθερός στον εξοπλισμό», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Valerie Le Sage, Ph.D. , επίκουρος καθηγητής μικροβιολογίας και μοριακής γενετικής στο Κέντρο Έρευνας Εμβολίων στο Pitt.
«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ο ιός στο μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να παραμείνει σταθερός για ώρες και ενδεχομένως να μολύνει τους εργάτες της φάρμας ή να μεταδοθεί από ζώο σε ζώο».
Τα κλινικά συμπτώματα της γρίπης των πτηνών μπορεί να κυμαίνονται από ήπιο πυρετό και βήχα έως δύσπνοια και πνευμονία και μπορεί να είναι θανατηφόρα.
Από τον Μάρτιο του 2024, όταν ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε γαλακτοπαραγωγά βοοειδή στις ΗΠΑ, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε όλη την πολιτεία και έχει μολύνει τουλάχιστον 3 άτομα.
Ενώ, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, ο τρέχων κίνδυνος για το ευρύ κοινό παραμένει χαμηλός, οι ιοί της γρίπης μπορούν γρήγορα να προσαρμοστούν στη μετάδοση από άτομο σε άτομο.
Για να κατανοήσουν τη δυνατότητα εξάπλωσης από τα βοοειδή στους εργαζόμενους σε γαλακτοκομικές φάρμες, οι ερευνητές εξέτασαν τη σταθερότητα των μολυσματικών σωματιδίων του ιού της γρίπης σε μη παστεριωμένα σταγονίδια γάλακτος σε μεταλλικά και ελαστικά εξαρτήματα του εμπορικού αρμεκτικού εξοπλισμού.
Σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον που μιμούνταν την υγρασία και τη θερμοκρασία των υπαίθριων αρμεκτηρίων στο Τέξας, τα σωματίδια του ιού H5N1 που αιωρούνται στο γάλα παρέμειναν σταθερά σε μέταλλο και καουτσούκ για πάνω από μία ώρα.
Τα σωματίδια του ιού H1N1 ή της γρίπης των χοίρων, που συμπεριφέρεται παρόμοια με τον H5N1 στο εργαστήριο, παρέμειναν μολυσματικά για τουλάχιστον 3 ώρες στο καουτσούκ και για τουλάχιστον 1 ώρα στον ανοξείδωτο χάλυβα.
«Τα δεδομένα μας υποστηρίζουν ότι οι επιφάνειες του εξοπλισμού αρμέγματος μπορούν να παραμείνουν μολυσμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας την πιθανή εξάπλωση από ένα άρρωστο ζώο σε ένα άτομο», δήλωσε ο Le Sage.
«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία των ασπίδων προσώπου, των μασκών και της προστασίας των ματιών και της ενισχυμένης απολύμανσης του εξοπλισμού μεταξύ των αγελάδων για τη μείωση του κινδύνου για τους εργαζόμενους και την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης μεταξύ των ζώων».
Πηγή: Υλικά που παρέχονται από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ .
Αναφορά: Valerie Le Sage, AJ Campbell, Douglas S. Reed, W. Paul Duprex, Seema S. Lakdawala. Εμμονή των ιών της γρίπης H5N1 και H1N1 σε μη παστεριωμένο γάλα σε επιφάνειες αρμεκτικής μονάδας . Αναδυόμενες Λοιμώξεις , 2024; 30 (8) DOI: 10.3201/eid3008.240775