Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
31.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι ιατρικές σχολές δεν διδάσκουν στους γιατρούς συμβουλές διατροφής

ΑρχικήΝέαΟι ιατρικές σχολές δεν διδάσκουν στους γιατρούς συμβουλές διατροφής
spot_img

Η τρέχουσα ιατρική εκπαίδευση εστιάζει στο βάρος και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), επιδεινώνοντας την προκατάληψη κατά της παχυσαρκίας και αυξάνοντας τον κίνδυνο διατροφικών διαταραχών.

Η τρέχουσα ιατρική εκπαίδευση δεν παρέχει στους μελλοντικούς γιατρούς επαρκή εκπαίδευση για το πώς να ενθαρρύνουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και εστιάζει στο βάρος και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), επιδεινώνοντας την προκατάληψη κατά της παχυσαρκίας και αυξάνοντας τον κίνδυνο διατροφικών διαταραχών, σύμφωνα με νέα έρευνα από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια των ΗΠΑ.

«Η κυρίαρχη ιατρική εξακολουθεί να επικεντρώνεται στη σύνδεση του βάρους με την υγεία», δήλωσε ο Kearney Gunsalus, επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Augusta/University of Georgia Medical Partnership. «Επειδή τα άτομα με παχυσαρκία και υψηλότερο σωματικό βάρος είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα υγείας, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι το ίδιο το βάρος προκαλεί αυτά τα προβλήματα. Και αν υποθέσουμε ότι το βάρος προκαλεί τα προβλήματα, φαίνεται λογικό να υποθέσουμε ότι η απώλεια βάρους είναι η λύση».

Έρευνες έχουν δείξει ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί να μην σημαίνει ότι είσαι άρρωστος , είπαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μικρές αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση και στον τρόπο με τον οποίο οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης αλληλεπιδρούν με τους ασθενείς τους θα μπορούσαν να έχουν πραγματικό αντίκτυπο σε μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις υγείας που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.

Ο ΔΜΣ δεν είναι ακριβής μέτρηση της υγείας, είναι η καρδιομεταβολική υγεία

Ο ΔΜΣ είναι εδώ και καιρό το πρότυπο για την ταξινόμηση ατόμων σε τέσσερις κύριες κατηγορίες:

  • λιποβαρές,
  • υγιές βάρος,
  • υπέρβαροι και
  • παχύσαρκοι.

Και διδάσκεται στην ιατρική σχολή ως τρόπος μέτρησης της γενικής υγείας ενός ασθενούς. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι ακριβές, είπαν οι ερευνητές. Ο ΔΜΣ υπερεκτιμά τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν πρόβλημα. Σύμφωνα με τους ερευνητές η ιατρική εκπαίδευση για τη διατροφή θα πρέπει να επικεντρωθεί σε αντικειμενικά μέτρα καρδιομεταβολικής υγείας.

Η καρδιομεταβολική υγεία περιλαμβάνει πράγματα όπως η αρτηριακή πίεση, η αντίσταση στην ινσουλίνη, τα επίπεδα χοληστερόλης και άλλα. Και είναι ένας πολύ ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας της συνολικής υγείας.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί που θεωρούνται υπέρβαροι σύμφωνα με τα πρότυπα ΔΜΣ είναι στην πραγματικότητα μεταβολικά υγιείς. Περίπου ένας στους τρεις του οποίου ο ΔΜΣ είναι στο εύρος του «υγιεινού» είναι στην πραγματικότητα “ανθυγιεινός” όταν αξιολογείται με πιο ολοκληρωμένα μέτρα.

Η προκατάληψη κατά του λίπους επηρεάζει αρνητικά τη φροντίδα των ασθενών

Εκτός από την εστίαση αποκλειστικά στην απώλεια βάρους και το ΔΜΣ, η τρέχουσα ιατρική εκπαίδευση συχνά παραμελεί να αντιμετωπίσει το στίγμα του βάρους, είπαν οι ερευνητές. Το στίγμα του βάρους συνδέει την παχυσαρκία με τις ηθικές αποτυχίες, την τεμπελιά και τη λαιμαργία χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους βιολογικούς και συστημικούς παράγοντες που διασταυρώνονται με το βάρος. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διαθεσιμότητα φρέσκων, υγιεινών τροφίμων, την ικανότητα να αντέξετε οικονομικά αυτά τα τρόφιμα και την πρόσβαση σε ασφαλείς χώρους για άσκηση.

Αυτή η προκατάληψη μπορεί να οδηγήσει τους γιατρούς να έχουν λιγότερη ενσυναίσθηση προς τους υπέρβαρους ασθενείς τους και να παρέχουν φροντίδα χαμηλότερης ποιότητας. Αυτές οι αρνητικές αλληλεπιδράσεις όπου οι ανησυχίες για την υγεία απορρίπτονται με ένα απλό «απλώς χάστε βάρος» αποθαρρύνουν τους ασθενείς και μπορούν να τους καταστήσουν λιγότερο πιθανό να μοιράζονται προβλήματα στο μέλλον. Η ντροπή των ασθενών για το βάρος τους μπορεί να βλάψει τους ασθενείς ωθώντας τους να σταματήσουν να αναζητούν ιατρική φροντίδα ακόμα και όταν την χρειάζονται πραγματικά, είπαν οι ερευνητές.

Η επαναπλαισίωση των συνομιλιών μεταξύ γιατρού και ασθενούς ώστε να επικεντρωθεί σε υγιεινές συμπεριφορές, όπως η μεγαλύτερη μετακίνηση και η αποφυγή της επισήμανσης των τροφίμων ως εγγενώς “καλών” ή “κακών”, μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ενθάρρυνση των ατόμων να προχωρήσουν προς την υγεία.

«Νομίζω ότι οι γιατροί προσπαθούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να είναι πιο υγιείς, συμβουλεύοντάς τους να χάσουν βάρος· απλώς δεν γνωρίζουν τις βλάβες που μπορεί να προκληθούν από αυτές τις συμβουλές», είπε ο Gunsalus. «Αν μπορούσα να κουνήσω ένα μαγικό ραβδί και να βάλω τους γιατρούς να κάνουν ένα πράγμα διαφορετικά όταν αλληλεπιδρούν με τους ασθενείς τους, αυτό θα ήταν να ξεκινήσω από την υπόθεση ότι κάθε ασθενής θέλει να είναι και ικανός και υγιής».

Πηγή: Πληροφορίες από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια των ΗΠΑ.

Αναφορά:Kearney TW Gunsalus, Jordan K. Mixon, Ellen M. House. Ιατρική Διατροφική Εκπαίδευση για Υγεία, Χωρίς Βλάβη: ΔΜΣ, Στίγμα βάρους, Διατροφικές Διαταραχές και Κοινωνικοί Καθοριστές της Υγείας . Εκπαιδευτικός Ιατρικής Επιστήμης , 2024; DOI: 10.1007/s40670-024-02025-9

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μέχρι πόσο σίδηρο μπορείτε να παίρνετε την ημέρα για αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων- Η νέα γνωμοδότηση της EFSA

H νέα επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, σχετικά με το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης σιδήρου.

Πως η εξασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων συμβάλει στη πρόληψη της ζημίας και των νομικών κινδύνων ενός εμπορικού σήματος

Η πρόβλεψη περιστατικών ασφάλειας τροφίμων διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των ηγετών της βιομηχανίας τροφίμων.

Νέο εύρημα για τα εμφιαλωμένα νερά: Η μεταφορά και το κούνημα αυξάνουν βακτήρια και παθογόνους μικροοργανισμούς!

Πειραματική μελέτη αποκαλύπτει ότι η ανάδευση των εμφιαλωμένων νερών αυξάνει το μικροβιακό φορτίο.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα