Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Ιταλία λέει όχι στο Nutri-Score

ΑρχικήΝέαΗ Ιταλία λέει όχι στο Nutri-Score
spot_img

Η Ιταλική Αρχή Ανταγωνισμού (AGCM) έχει αποφανθεί κατά της χρήσης του Nutri-Score, υποστηρίζοντας την παραπλανητική φύση του συστήματος.

Το σύστημα Nutri-Score, γνωστό και ως η ετικέτα των 5 χρωμάτων,  αφορά στην κατάταξη των τροφίμων σε μια κλίμακα από A ως το Ε, ανάλογα με τη διατροφική τους αξία. Εισήχθη για πρώτη φορά στη Γαλλία και σε εθελοντική χρήση από κατασκευαστές και λιανοπωλητές τροφίμων. Επί του παρόντος,  σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται υπό αξιολόγηση με σκοπό την ύπαρξη μιας πιθανής εναλλακτικής λύσης,  καθώς ορισμένα τρόφιμα και ποτά ταξινομούνται «όχι απαραίτητα σύμφωνα με τις διατροφικές συνήθειες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο υπουργός Τροφίμων της Γαλλίας, Julien Denormandie.

Μια από τις χώρες που επανεξετάζουν τη χρήση του συστήματος είναι και η Ιταλία.  Η Ιταλική Αρχή Ανταγωνισμού (AGCM) έκρινε το σύστημα Nutri-Score ως παραπλανητικό. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Food Safety News, η Αρχή δήλωσε ότι το Nutri-Score δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται, εκτός εάν συνοδεύεται από μια προειδοποίηση που περιγράφει λεπτομερώς τη μεθοδολογία πίσω από το σύστημα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Αρχή, οι καταναλωτές πρέπει να έχουν πλήρη επίγνωση των επιλογών τους σχετικά με τα υγειονομικά οφέλη του εκάστοτε τροφίμου που βάζουν στο καλάθι τους. Αντίθετα, το Nutri-Score αναπτύχθηκε με βάση έναν αλγόριθμο και επιστημονικές αξιολογήσεις που δεν αναγνωρίζονται και κοινοποιούνται παγκοσμίως, τονίζει η AGCM.

Επιπλέον, χαρακτήρισε τον αλγόριθμο «σύνθετο» και πως αφαιρεί ορισμένα «ευνοϊκά» στοιχεία από τρόφιμα. Δηλαδή, ο καταναλωτής μπορεί να κρίνει ένα προϊόν ως κακό βάσει μόνο των χαρακτηριστικών που το σύστημα προβάλλει ως «αρνητικά», μη συνυπολογίζοντας άλλους ωφέλιμους παράγοντες, όπως η ενέργεια.

Να αναφερθεί σε αυτό το σημείο πως η Ιταλία ήταν αντίπαλος του Nutri-Score, επειδή θεωρείται ότι κατατάσσει άδικα ορισμένα προϊόντα όπως το τυρί, κάποια ζαμπόν και το ελαιόλαδο, αγνοώντας ορισμένα από τα οφέλη για την υγεία και τη συχνότητα κατανάλωσης. Για αυτό, τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η AGCM ξεκίνησε τη δική της αναθεώρηση του συστήματος.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Must read

Το 60% των Ευρωπαίων καταναλωτών “γυρνάει την πλάτη” στο συμβατικό κρέας!

Νέα έρευνα αποκάλυψε μεγάλη μείωση στην κατανάλωση κρέατος - Ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις στη Δυτική Ευρώπη.

Μέλι σε ζεστό γάλα: Ωφέλιμο, άχρηστο ή μήπως… επικίνδυνο;

Το μέλι στο ζεστό γάλα είναι μια γλυκιά χειμωνιάτικη συνήθεια που επιπλέον μας ανακουφίζει στον πονόλαιμο και στο κρύωμα. Αλλά μήπως το μέλι χάνει τις ευεργετικές του ιδιότητες όταν ζεσταίνεται; Και έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι γίνεται τοξικό;
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα