Οι τρεις κορυφαίοι ένοχοι πίσω από ιογενείς τροφιμογενείς ασθένειες σύμφωνα με τον FAO.
Οι ιοί είναι τα μικρότερα μικρόβια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποτιμηθούν ως σημαντική απειλή. Αν και απαιτούν έναν ξενιστή για να πολλαπλασιαστούν, μπορούν ακόμα να επιβιώσουν στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της τροφής, μέχρι να συναντήσουν ένα “θύμα”. Τα μολυσμένα τρόφιμα μπορούν να βρουν το δρόμο τους στα ψυγεία και τα γεύματά μας, και ως αποτέλεσμα, οι ιοί βρίσκουν το δρόμο τους και στον ανθρώπινο οργανισμό, προκαλώντας συχνά δυσάρεστες ασθένειες ή, στη χειρότερη, θάνατο.
Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορούν να γίνουν για να αποφευχθεί αυτό. Η CODEX ανέπτυξε τις Οδηγίες για την Εφαρμογή των Γενικών Αρχών της Υγιεινής των Τροφίμων στον Έλεγχο των Ιών στα Τρόφιμα το 2012. Αλλά από τότε, τα πράγματα έχουν αλλάξει και τα νέα επιστημονικά ευρήματα απαιτούν την ενημέρωση αυτών των κατευθυντήριων γραμμών. Ο Κοινός Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) στη Συνάντηση εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Εκτίμηση Μικροβιολογικού Κινδύνου (JEMRA) ανέλυσε την πιο πρόσφατη επιστήμη σχετικά με το θέμα για να ενημερώσει τη δημιουργία νέων κατευθυντήριων γραμμών. Το JEMRA εντόπισε τρεις κύριους ιούς που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Από μόνοι τους αυτοί οι τρεις ιοί, προκαλούν εκατομμύρια τροφιμογενείς ασθένειες και δεκάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως.
Οι νοροϊοί και ο ιός της ηπατίτιδας Α παίρνουν τη συνήθη θέση τους μεταξύ των κορυφαίων ιών που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες, αλλά το JEMRA εντόπισε έναν τρίτο ιό που έχει εμφανιστεί ως νέα απειλή.
Ο Νοροϊός προκαλεί 125 εκατομμύρια τροφογενείς ασθένειες το χρόνο και 35.000 θανάτους. Αυτός ο ιός βρίσκεται συνήθως σε προπαρασκευασμένα τρόφιμα, κατεψυγμένα μούρα όπως οι φράουλες και οστρακοειδή αλλά όλα τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν μέσω διασταυρούμενης μόλυνσης, και κακού χειρισμού των τροφίμων.
Η Ηπατίτιδα Α προκαλεί 14 εκατομμύρια τροφογενείς ασθένειες και 28 χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο. Και αυτός ο ιός μολύνει οστρακοειδή, κατεψυγμένα μούρα και έτοιμα τρόφιμα.
Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα τρόφιμα που ευθύνονται για ασθένειες τόσο για τον νοροϊό όσο και για τον ιό της ηπατίτιδας Α. Η κύρια πηγή του νοροϊού και του ιού της ηπατίτιδας είναι μέσω του ανθρώπου. Τα τρόφιμα μολύνονται μέσω της επαφής με λύματα ανθυγιεινών πρακτικών ή λιπασμάτων που μολύνονται μέσω των λυμάτων.
Όπως δήλωσε ο Jeffrey Le Jeune PhD Food Safety and Quality Officer FAO, ένας τρίτος ιός εκτός από αυτούς που αναφέρθηκαν προηγουμένως, εμφανίστηκε ως απειλή για την ασφάλεια των τροφίμων και πρόκειται για τον ιό της Ηπατίτιδας Ε.
Η Ηπατίτιδα Ε υπολογίζεται ότι προκαλεί 20 εκατομμύρια ασθένειες, που οδηγούν σε περίπου 44.000 θανάτους το χρόνο. Ωστόσο δεν ξέρουμε πόσες από αυτές τις περιπτώσεις είναι τροφιμογενείς. Σε αντίθεση με τον νοροϊό και την Ηπατίτιδα Α, οι βασικές πηγές της Ηπατίτιδας Ε, είναι οι χοίροι και η άγρια πανίδα. Η ασθένεια αυτή μεταδίδεται καταναλώνοντας μη καλά ψημένο χοιρινό κρέας και κυνήγι. Τρόφιμα θετικά στην Ηπατίτιδα Ε, μπορούν να ανιχνευτούν και να απομακρυνθούν από την τροφική αλυσίδα αλλά δυστυχώς οι μέθοδοι ανίχνευσης έχουν τους δικούς τους περιορισμούς και προκλήσεις.
Καλύτερος έλεγχος και επιτήρηση θα μπορούσε να μειώσει τις τροφογενείς ασθένειες από ιούς, όπως επίσης και να προλάβει όλους τους ιούς από τον να μπουν στην τροφική αλυσίδα, γεγονός υψηλής σημασίας. Η JEMRA αναμένεται να δώσει νέες κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη τροφογενών ασθενειών από ιούς.
Δείτε το βίντεο του FAO που αποκαλύπτει τον τρίτο ιό που αποτελεί απειλή για την ασφάλεια τροφίμων https://youtu.be/XDKN_l8_ZCE?si=tyiiIMOhXCrKodwS