Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την παραγωγή και διακίνηση στην αγορά «μιγμάτων φυτικών ελαίων με ελαιόλαδο».
Νέα διευκρινιστική εγκύκλιο για το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα «μίγματα φυτικών ελαίων και ελαιολάδου» και τις ενέργειες αρμοδίων αρχών στην περίπτωση μη συμμορφούμενων προϊόντων αυτής της κατηγορίας, εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.
Στην εγκύκλιο περιγράφονται οι προϋποθέσεις παραγωγής διάθεσης και επισήμανσης μειγμάτων άλλων φυτικών ελαίων με ελαιόλαδο, ενώ διευκρινίζεται ότι στην ετικέτα μπορεί να αναγράφεται η λέξη ελαιόλαδο ή να υπάρχουν εικόνες και παραστάσεις που παραπέμπουν σε ελαιόλαδο μόνο εάν αυτό, υπάρχει σε ποσοστό άνω του 50%.
Επίσης εάν κάποιος παράγει μείγματα φυτικών ελαίων με ελαιόλαδο, απαγορεύεται να το διαθέσει στην Ελλάδα, και μπορεί μόνο να το εξάγει, βάση της απόφαση 1018/10412/(ΦΕΚ 1678 Β’/2020).
Στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται ότι η προσθήκη χρωστικών όπως χλωροφύλλες οδηγούν σε χαρακτηρισμό του ελαίου ως «μη κανονικό» και όχι ως «μη ασφαλές».
Όσον αφορά στα ντρέσινγκ για σαλάτες, που περιέχουν ελαιόλαδο επιτρέπεται η χρήση χρωστικών, σύμφωνα με την αρχή quantum satis, δηλαδή το πρόσθετο να χρησιμοποιείται σύμφωνα με την ορθή παρασκευαστική πρακτική, σε επίπεδο που δεν υπερβαίνει το αναγκαίο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού και υπό τον όρο ότι δεν παραπλανάται ο καταναλωτής.