ΑρχικήΝέαΔιεθνήΠρόστιμο σχεδόν 60.000€ σε πτηνοτρόφο για παραποιημένα πιστοποιητικά ελέγχου σαλμονέλας στη Βρετανία

Πρόστιμο σχεδόν 60.000€ σε πτηνοτρόφο για παραποιημένα πιστοποιητικά ελέγχου σαλμονέλας στη Βρετανία

3 λεπτά ανάγνωσης

Έφοδος σε πτηνοτροφείο αποκάλυψε σωρεία παραβιάσεων των κανονισμών ασφάλειας τροφίμων.

Πρόστιμο 50.000 λιρών (59.333 ευρώ) επέβαλε δικαστήριο στον 38χρονο πτηνοτρόφο Stuart Perkins της SG Perkins Ltd στο Radstock του Ηνωμένου Βασιλείου για παραποίηση πιστοποιητικών ελέγχου σαλμονέλας.

- Advertisement -

Ο Stuart Perkins ομολόγησε την ενοχή του  για διάφορα αδικήματα σύμφωνα με τους Κανονισμούς για την Ασφάλεια και την Υγιεινή Τροφίμων (Αγγλία) του 2013 και τον Νόμο για την Υγεία των Ζώων του 1981.  

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας FSA σε συνεργασία με την αστυνομία και το Environmental Health and Trading Standards, εκτέλεσε ένταλμα έρευνας στο πτηνοτροφείο και το σφαγείο τον Νοέμβριο του 2023 και βρήκε στοιχεία σχετικά με την ιχνηλασιμότητα και ότι ο Perkins είχε παραποιήσει πιστοποιητικά ελέγχου σαλμονέλας. Αυτό σήμαινε ότι τα πουλιά είχαν σφαγεί για την τροφική αλυσίδα χωρίς απόδειξη ότι ήταν απαλλαγμένα από ασθένειες.  Η FSA ενήργησε για να διαχειριστεί τον πιθανό κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίμων διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα της μονάδας ανακλήθηκαν αφαιρέθηκαν από την αγορά. 

- Advertisement -

Ο Perkins καταδικάστηκε σε πρόστιμο 5.000 £ για κάθε παράβαση που εντόπισε ο FSA, 3.500 £ για κάθε παράβαση τοπικής αρχής, έξοδα ύψους 21.810,75 £, συν πρόσθετη χρέωση 2000 £, που ανήλθε συνολικά σε 50.830,75 £. 

Ο Andrew Quinn, Επικεφαλής της Εθνικής Μονάδας Εγκλήματος Τροφίμων της Υπηρεσίας Προτύπων Τροφίμων ( NFCU ), δήλωσε: “Χαιρετίζουμε αυτό το σημαντικό πρόστιμο, καθώς δείχνει τη σοβαρή φύση της παραποίησης εγγράφων και διακυβεύει την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτό θα πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά για όποιον σκέφτεται να κάνει επικίνδυνες συντομεύσεις και να παραβιάσει τη νομοθεσία για την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων. Θέλω να ευχαριστήσω το Heart of the South West Trading Standards για την εξαιρετική δουλειά τους στην εξασφάλιση αυτού του αποτελέσματος, καθώς και την Avon και Somerset Police για τη βοήθειά τους. Μαζί, είμαστε πιο δυνατοί στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας στα τρόφιμα και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με εταίρους για να διασφαλίσουμε ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή και να βοηθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές προστατεύονται».

Ο Fakir Mohamed Osman, Επικεφαλής του Heart of the South West Trading Standards Service δήλωσε:  «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις παραβιάσεις αυτού του είδους. Το πρόγραμμα πρόληψης της σαλμονέλας υπάρχει για έναν λόγο, για την προστασία του κοινού. Οι παραγωγοί για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι δεν έχουν πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες δοκιμές θα διερευνηθούν. Οι ενέργειες του κατηγορούμενου παρουσίαζαν πραγματικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και χαίρομαι που, χάρη στις συνεργατικές μας προσπάθειες με την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων, μπορέσαμε να λάβουμε μέτρα». 

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Το γάλα που ΔΕΝ πρέπει να πίνουν τα παιδιά και τα τυριά που πρέπει να αποφεύγουν – Επίσημη δήλωση θέσεων της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής

Υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις στα παιδιά ενώ δεν προσφέρει αποδεδειγμένα διατροφικά οφέλη.

Κυβερνοεπίθεση σε εκατοντάδες σούπερ μάρκετ στη Γαλλία – Ποια μέτρα προστασίας χρειάζεται ο κλάδος τροφίμων όταν οι χάκερ απειλούν την ασφάλεια

Η παραβίαση των συστημάτων ψύξης προκάλεσε μεγάλες απώλειες σε νωπά και κατεψυγμένα προϊόντα, ενώ οι νέες επιθέσεις αναδεικνύουν τις ευπάθειες των ψηφιακά συνδεδεμένων εγκαταστάσεων σε ολόκληρη την αλυσίδα τροφίμων.

ΕΦΕΤ: Επιβεβαιώθηκε νοθεία σε Ελληνικούς χυμούς – Τα ερωτήματα για την καταγγελία του Φεβρουαρίου

Μήνες μετά τις καταγγελίες του Φεβρουαρίου, ο ΕΦΕΤ επιβεβαιώνει την παρουσία εξωγενών σακχάρων σε χυμούς πορτοκαλιού και μήλου, χωρίς να αποκαλύπτει μάρκες, εταιρείες και παρτίδες