ΑρχικήΝομοθεσίαΗ νέα εγκύκλιος του ΕΦΕΤ για τα μείγματα φυτικών ελαίων με ελαιόλαδο

Η νέα εγκύκλιος του ΕΦΕΤ για τα μείγματα φυτικών ελαίων με ελαιόλαδο

2 λεπτά ανάγνωσης

Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την παραγωγή και διακίνηση στην αγορά «μιγμάτων φυτικών ελαίων με ελαιόλαδο».

Νέα διευκρινιστική εγκύκλιο για το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα «μίγματα φυτικών ελαίων και ελαιολάδου» και τις ενέργειες αρμοδίων αρχών στην περίπτωση μη συμμορφούμενων προϊόντων αυτής της κατηγορίας, εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

- Advertisement -

Στην εγκύκλιο περιγράφονται οι προϋποθέσεις παραγωγής διάθεσης και επισήμανσης μειγμάτων άλλων φυτικών ελαίων με ελαιόλαδο, ενώ διευκρινίζεται ότι στην ετικέτα μπορεί να αναγράφεται η λέξη ελαιόλαδο ή να υπάρχουν εικόνες και παραστάσεις που παραπέμπουν σε ελαιόλαδο μόνο εάν αυτό, υπάρχει σε ποσοστό άνω του 50%.

Επίσης εάν κάποιος παράγει μείγματα φυτικών ελαίων με ελαιόλαδο, απαγορεύεται να το διαθέσει στην Ελλάδα, και μπορεί μόνο να το εξάγει, βάση της απόφαση 1018/10412/(ΦΕΚ 1678 Β’/2020).

- Advertisement -

Στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται ότι η προσθήκη χρωστικών όπως χλωροφύλλες οδηγούν σε χαρακτηρισμό του ελαίου ως «μη κανονικό» και όχι ως «μη ασφαλές».

Όσον αφορά στα ντρέσινγκ για σαλάτες, που περιέχουν ελαιόλαδο επιτρέπεται η χρήση χρωστικών, σύμφωνα με την αρχή quantum satis, δηλαδή το πρόσθετο να χρησιμοποιείται σύμφωνα με την ορθή παρασκευαστική πρακτική, σε επίπεδο που δεν υπερβαίνει το αναγκαίο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού και υπό τον όρο ότι δεν παραπλανάται ο καταναλωτής.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Το γάλα που ΔΕΝ πρέπει να πίνουν τα παιδιά και τα τυριά που πρέπει να αποφεύγουν – Επίσημη δήλωση θέσεων της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής

Υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις στα παιδιά ενώ δεν προσφέρει αποδεδειγμένα διατροφικά οφέλη.

Κυβερνοεπίθεση σε εκατοντάδες σούπερ μάρκετ στη Γαλλία – Ποια μέτρα προστασίας χρειάζεται ο κλάδος τροφίμων όταν οι χάκερ απειλούν την ασφάλεια

Η παραβίαση των συστημάτων ψύξης προκάλεσε μεγάλες απώλειες σε νωπά και κατεψυγμένα προϊόντα, ενώ οι νέες επιθέσεις αναδεικνύουν τις ευπάθειες των ψηφιακά συνδεδεμένων εγκαταστάσεων σε ολόκληρη την αλυσίδα τροφίμων.

ΕΦΕΤ: Επιβεβαιώθηκε νοθεία σε Ελληνικούς χυμούς – Τα ερωτήματα για την καταγγελία του Φεβρουαρίου

Μήνες μετά τις καταγγελίες του Φεβρουαρίου, ο ΕΦΕΤ επιβεβαιώνει την παρουσία εξωγενών σακχάρων σε χυμούς πορτοκαλιού και μήλου, χωρίς να αποκαλύπτει μάρκες, εταιρείες και παρτίδες