Επιστημονική μελέτη για την επίδραση της σύγχρονης γεωργίας στη δυναμική του πληθυσμού του S. enterica.
Η Salmonella enterica διεισδύει στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων μέσω της μόλυνσης των τροφίμων, του νερού ή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας τροφίμων, με αποτέλεσμα απειλητικές για τη ζωή τροφιμογενείς λοιμώξεις με 108,1 εκατομμύρια ασθένειες και 291.000 θανάτους ετησίως. Το χοιρινό και οι χοίροι αποτελούν εξέχουσες πηγές λοιμώξεων από Salmonella. enterica , αντιπροσωπεύοντας το ~31,1% της σαλμονέλωσης και το 9,3% των κρουσμάτων ασθενειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τον αναγνωρισμένο ρόλο των χοίρων στη διαμεσολάβηση των μεταδόσεων και των εστιών ιογενών ασθενειών, η συμβολή τους στην παγκόσμια διάδοση βακτηριακών παθογόνων, συμπεριλαμβανομένου του S. enterica , παραμένει ανεπαρκώς διερευνημένη στο πλαίσιο της στρατηγικής «One Health».
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο nature food, επικενρώθηκε σε αυτό το θέμα και κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η παγκόσμια εξάπλωση της Salmonella. enterica οφείλεται στην εκβιομηχάνιση του χοιρινού κρέατος.
Συνοπτικά, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν την επίδραση της σύγχρονης γεωργίας στη δυναμική του πληθυσμού του S. enterica και η εντατική εκτροφή οδήγησε τους ξενιστές πολλών πληθυσμών S. enterica σε χοίρους και στην αύξηση των πληθυσμών αυτών των παθογόνων που σχετίζονται με τους χοίρους. Επιπλέον η ευρεία διαθεσιμότητα αντιβιοτικών μετά τη δεκαετία του 1940 αύξησε τον επιπολασμό της μικροβιακής αντοχής (AMR) και την επέκταση του παγκοσμιοποιημένου εμπορίου και οδήγησαν σε ταχεία και συχνή παγκόσμια διάδοση των S. enterica σε χοίρους. Παρά τις δεκαετίες σημαντικής προόδου στον έλεγχο της σαλμονέλας στους χοίρους, τα στοιχεία που παρέχονται εδώ δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα και πιθανή παρέμβαση στην παγκόσμια εξάπλωση του S. enterica από την παραγωγή χοιρινού κρέατος.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.