Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού στο χαμηλότερο 60 ετών – Στην Ελλάδα η παραγωγή μειώθηκε κατά 23%

ΑρχικήΝέαΗ παγκόσμια παραγωγή κρασιού στο χαμηλότερο 60 ετών - Στην Ελλάδα η παραγωγή μειώθηκε κατά 23%
spot_img

Η Ιταλία έχασε την ηγετική της θέση ως ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στην Ευρώπη. Την θέση της πήρε η Γαλλία.

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού κατέρρευσε το 2023 στα 244,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα, σημειώνοντας το αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 60 ετών λόγω της επίδρασης των δυσμενών κλιματικών τάσεων που μείωσαν τη σοδειά σε διαφορετικές ηπείρους. Αυτό δηλώνει η Coldiretti με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (Oiv) που επισημαίνει πτώση 7% παγκοσμίως σε σύγκριση με την προηγούμενη συγκομιδή. Μεταξύ των χωρών που έχουν σημειώσει τα χειρότερα αποτελέσματα είναι – υπογραμμίζει η Coldiretti – η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Χιλή, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία με πτώσεις μεταξύ 10 και 30%. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, αναμένονται 25,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα φέτος, με αύξηση 12% σε σύγκριση με το 2022.

Η κακοκαιρία έπληξε επίσης την Ευρώπη, όπου η παραγωγή μειώθηκε κατά 6% για συνολικά λίγο περισσότερα από 150 εκατομμύρια εκατόλιτρα σύμφωνα με την ανάλυση της Coldiretti για τις ενημερωμένες προβλέψεις του Copa Cogeca. Η Ιταλία είναι πάνω από όλα αυτή που πληρώνει το τίμημα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής φέτος στη γηραιά ήπειρο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, η Ιταλία έχασε την ηγετική της θέση ως παραγωγός κρασιού στην Ευρώπη και στον κόσμο με εκτιμώμενη παραγωγή 43,9 εκατομμυρίων εκατόλιτρων μειωμένη κατά 12% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η Γαλλία έγινε η πρώτη παραγωγός με 45 εκατ. εκατόλιτρα, αύξηση 1,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η κακοκαιρία έχει τιμωρήσει και την Ισπανία – αναφέρει η Coldiretti – η οποία παραμένει ο τρίτος Ευρωπαίος παραγωγός αλλά υφίσταται πτώση 14% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στη Γερμανία η εκτιμώμενη παραγωγή ήταν 8,9 εκατομμύρια εκατόλιτρα με απώλεια 2%.

Λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, με ξηρό χειμώνα, χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες και βροχερή ανοιξιάτικη περίοδο, παρατηρήθηκε απότομη πτώση της παραγωγής και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής όπως η Αυστρία (-6%), η Ελλάδα ( -23%), η Κροατία (-31%) και η Σλοβακία (-20%) σε σύγκριση με το 2022. Μόνο η Πορτογαλία είχε καλές επιδόσεις, όπου σημειώθηκε αύξηση 9% με φυτική παραγωγή λίγο κάτω από τα 10 εκατομμύρια εκατόλιτρα .

Πηγή:coldiretti

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα