Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η πρόσληψη φυτικών ινών βοηθάει στη μείωση της AMR των βακτηρίων του εντέρου

ΑρχικήΝέαΗ πρόσληψη φυτικών ινών βοηθάει στη μείωση της AMR των βακτηρίων του εντέρου
spot_img

Οι υγιείς ενήλικες που ακολουθούν μια διατροφή με τουλάχιστον 8-10 γραμμάρια διαλυτών ινών την ημέρα, έχουν λιγότερα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια στα έντερα τους, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από επιστήμονες της Υπηρεσίας Γεωργικής Έρευνας των ΗΠΑ.

Τα μικρόβια που έχουν αντοχή στα διάφορα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται συνήθως, όπως η τετρακυκλίνη και η αμινογλυκοσίδη, αποτελούν σημαντική πηγή κινδύνου για τους ανθρώπους παγκοσμίως, με την ευρέως διαδεδομένη προσδοκία ότι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής (AMR) – ο όρος που αναφέρεται σε βακτήρια, ιούς και μύκητες που είναι ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά – είναι πιθανό να επιδεινωθεί κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Η μικροβιακή αντοχή στους ανθρώπους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο μικροβίωμα του εντέρου τους, όπου τα μικρόβια είναι γνωστό ότι φέρουν γενετικά κωδικοποιημένες στρατηγικές για να επιβιώσουν από την επαφή με αντιβιοτικά.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές έψαχναν για συγκεκριμένες συσχετίσεις των επιπέδων των γονιδίων αντοχής στα αντιβιοτικά στα μικρόβια του ανθρώπινου εντέρου τόσο με φυτικές ίνες όσο και με ζωικές πρωτεΐνες σε δίαιτες που ακολουθούν οι ενήλικες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλότερα επίπεδα φυτικών ινών και χαμηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης, ειδικά από το βόειο κρέας και το χοιρινό κρέας, συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλότερα επίπεδα γονιδίων μικροβιακής αντοχής (ARG) μεταξύ των μικροβίων του εντέρου τους. Εκείνοι με τα χαμηλότερα επίπεδα ARG στα μικροβίωμα του εντέρου τους είχαν επίσης μεγαλύτερη αφθονία αυστηρώς αναερόβιων μικροβίων, τα οποία είναι βακτήρια που δεν ευδοκιμούν όταν υπάρχει οξυγόνο και αποτελούν σήμα κατατεθέν ενός υγιούς εντέρου με χαμηλό επίπεδο φλεγμονής. Τα βακτηριακά είδη στην οικογένεια Clostridiaceae ήταν τα πιο πολυάριθμα αναερόβια που βρέθηκαν.

Και ενώ η ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης στη διατροφή δεν ήταν ένας κορυφαίος προγνωστικός παράγοντας υψηλών επιπέδων ARG, τα ισχυρότερα στοιχεία βρέθηκαν για τη συσχέτιση υψηλότερων ποσοτήτων διαλυτών ινών στη διατροφή με χαμηλότερα επίπεδα ARGs.

Η διαλυτή ίνα, όπως υποδηλώνει το όνομά της, διαλύεται στο νερό και είναι ο κύριος τύπος ινών που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το κριθάρι και η βρώμη, σε όσπρια όπως τα φασόλια, οι φακές και τα μπιζέλια, σε σπόρους (όπως οι σπόροι chia), σε ξηρούς καρπούς και σε μερικά φρούτα και λαχανικά όπως καρότα, μούρα, αγκινάρες, μπρόκολο και χειμερινή κολοκύθα.

Συνολικά, συμμετείχαν στη μελέτη 290 υγιείς ενήλικες.

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως στο τέλος, οι διαιτητικές παρεμβάσεις μπορεί να είναι χρήσιμες για τη μείωση του βάρους της μικροβιακής αντοχής και μπορεί τελικά να παρακινήσουν τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές που θα εξετάσουν το πώς η διατροφή θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο λοιμώξεων με βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο