Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
25 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τροφική δηλητηρίαση ή hangover; Πώς μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤροφική δηλητηρίαση ή hangover; Πώς μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά
spot_img

Συχνά, τα συμπτώματα ενός πολύ κακού hangover μοιάζουν με αυτά της τροφικής δηλητηρίασης, καθώς πολλά από αυτά είναι παρόμοια ή και τα ίδια, όπως ο πονοκέφαλος, η ναυτία και ο εμετός

Της Βιργινίας Κιμπουρόπουλου*

Κανένας δεν θα έπρεπε να πίνει τόσο, ώστε να υποφέρει από hangover την επόμενη ημέρα, αλλά , επειδή σε όλους μας συμβαίνει κάποιες φορές, πρέπει να ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε. Συχνά, τα συμπτώματα ενός πολύ κακού hangover μοιάζουν με αυτά της τροφικής δηλητηρίασης, καθώς πολλά από αυτά είναι παρόμοια ή και τα ίδια, όπως ο πονοκέφαλος, η ναυτία και ο εμετός. Παρακάτω, θα δούμε πώς να τα ξεχωρίζουμε.

 Τροφική δηλητηρίαση

Η τροφική δηλητηρίαση είναι ένας ευρύς όρος για τις ασθένειες που προκύπτουν από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή ποτών, με μικρόβια, όπως η σαμονέλα και διάφορα άλλα μικρόβια, όπως νοροϊός, Ε. coli, Campylobacter, λιστέρια και Shigella. Πιθανές αιτίες τροφικής δηλητηρίασης αποτελούν η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, όπως, ωμό κρέας και ψάρι,αυγά, οστρακοειδή, μη παστεριωμένο γάλα, ανεπαρκώς πλυμένα φρούτα και λαχανικά. Επίσης, το κακό πλύσιμο των χεριών, η διασταυρούμενη μόλυνση των τροφίμων και η χρήση ακάθαρτων σκευών ή σανίδων κοπής είναι όλοι οι συνήθεις τρόποι με τους οποίους τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Η πλειονότητα των συμπτωμάτων τροφικής δηλητηρίασης ξεκινά με μικρή δυσφορία στο στομάχι, η οποία εξελίσσεται γρήγορα σε έμετο, διάρροια και υψηλό πυρετό. Επίσης μπορεί οι πάσχοντες να νιώσουν κοιλιακό πόνο και κράμπες, ναυτία, πυρετό και ρίγη, με τους πάσχοντες κάποιες φορές να εμφανίζουν μόνο ορισμένα από αυτά ή και όλα μαζί.

 Hangover

Το hangover είναι ένα σύνολο δυσάρεστων συμπτωμάτων που αναπτύσσονται μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ ήπια ή και πολύ δυσάρεστα και συνιστούν πονοκέφαλο, έντονη δίψα, κόπωση, ζάλη, αφυδάτωση, εμετό και ναυτία. Οι επιπτώσεις του hangover δεν είναι ίδιες σε όλους, καθώς παίζουν ρόλο το βάρος, ο μεταβολισμός και η ηλικία, αλλά είναι σίγουρο πως όσο περισσότερο αλκοόλ πίνετε, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να σας συμβεί. Η υπεύθυνη ουσία για αυτό είναι, συνήθως, η ακεταλδεΰδη, μια τοξική ουσία που παράγεται, όταν το σώμα  διασπά το αλκοόλ. Η πιο αποτελεσματική λύση είναι η μικρότερη κατανάλωση αλκοόλ.

Διαφορές μεταξύ τροφικής δηλητηρίασης και hangover

Ενώ και οι δύο μοιράζονται μερικά από τα ίδια συμπτώματα, υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές μεταξύ της τροφικής δηλητηρίασης και του hangover. Αρχικά, οι τροφιμογενείς ασθένειες εμφανίζονται συνήθως ξαφνικά, ενώ τα συμπτώματα του hangover αναπτύσσονται σταδιακά. Επίσης,  η τροφική δηλητηρίαση συχνά συνοδεύεται από πυρετό και ρίγη, σε αντίθεση με το hangover.

Ενώ η ναυτία και ο έμετος είναι κοινά τόσο για τις τροφιμογενείς ασθένειες όσο και για το hangover, το αίμα στον εμετό ή στα κόπρανα σας φανερώνει, συνήθως, τροφική δηλητηρίαση. Η αφυδάτωση είναι, επίσης, κοινή και στις δύο περιπτώσεις, αλλά, εάν δυσκολεύεστε να κρατήσετε τα υγρά σας (διάρροια),πιθανόν αυτό να οφείλεται σε τροφική δηλητηρίαση.  Οι μυϊκοί πόνοι είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα τροφικής δηλητηρίασης που συνήθως δεν παρατηρείται σε ένα hangover.

Αν και η τροφική μόλυνση και το hangover μπορούν να προκαλέσουν εμετό, η διάρροια είναι ως επί το πλείστον σύμπτωμα τροφικής δηλητηρίασης, αλλά όχι πάντα, ενώ τα παραπάνω συμπτώματα εντείνονται στην περίπτωση της τροφικής δηλητηρίασης. Ο επίμονος πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς και οι κράμπες στην κοιλιά μπορεί να συνεπάγεται τροφική δηλητηρίαση και όχι hangover. Τέλος, είναι πιθανό οι δύο περιπτώσεις να συνυπάρχουν μεταξύ τους και για καλύτερη αντιμετώπισή τους, είναι καλύτερα πάντα να λαμβάνετε τη γνώμη ενός γιατρού.

Συμπεριφορά κατά την τροφική δηλητηρίαση

Για αρχή, πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ή να πίνετε οτιδήποτε μέχρι να είστε σίγουροι ότι το στομάχι σας είναι αρκετά δυνατό. Για να διασφαλίσετε, ότι δεν θα αφυδατωθείτε, συνίσταται να πίνετε υγρά αναμεμειγμένα με ηλεκτρολύτες για να διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο.  Εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν, μπορείτε να επιλέξετε ένα φάρμακο, αντιόξινο ή για το στομάχι (μη συνταγογραφούμενο), όπως Malox. Όταν και αν, αισθάνεστε αρκετά καλύτερα για να φάτε, φροντίστε να καταναλώνετε απλές τροφές όπως μπανάνες, ρύζι, γιαούρτι και τοστ.

Συμβουλές μετά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Στην περίπτωση του hangover, η ενυδάτωση είναι το Α και το Ω, όσο περισσότερο νερό τόσο το καλύτερο, εκτός από την περίπτωση που έχετε ναυτία. Μπορείτε, επίσης, να πάρετε ένα  αντιόξινο που μπορεί να σας βοηθήσει να ισορροπήσετε γρήγορα το στομάχι. Ακόμη, η κατανάλωση υγρών με ηλεκτρολύτες, πέρα από το να προσφέρει ενυδάτωση, θα βοηθήσει και στο να ανακουφιστούν και ορισμένα συμπτώματα. Η καφεΐνη συμβάλλει, επίσης, στην υποχώρηση του πονοκέφαλου. Βέβαια, ο ύπνος σε αυτή την περίπτωση,είναι το καλύτερο φάρμακο. Με έναν καλό ύπνο, πολλά από τα συμπτώματα υποχωρούν φυσικά.

Φυσικά, να μη διστάσετε να επισκεφτείτε ένα γιατρό ή νοσοκομείο, σε περίπτωση που τα συμπτώματα χειροτερέψουν. Μπορεί καμιά φορά το αντίθετο να κοστίσει την υγεία ή τη ζωή σας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα