Όπως όλα δείχνουν ο φυσικός σπόρος του κακαόδεντρου, τελικά θα αντικατασταθεί από νέες μεθόδους παρασκευής σοκολάτας
Πριν από λίγα χρόνια η ειδησεογραφία γέμισε με τις επιτυχίες των startups που ξεκίνησαν να φτιάχνουν φυτικά μπιφτέκια με το σκεπτικό ότι οι vegetarian και όσοι ακολουθούν διατροφή vegan αυξάνονται, αυτά τα τρόφιμα θα τύχουν τεράστιας αποδοχής και πως πρόκειται να μεταμορφωθεί η παγκόσμια τροφική αλυσίδα. Το “στοίχημα” χάθηκε και οι εταιρείες είτε έκλεισαν είτε μείωσαν τις προβλέψεις και τα προϊόντα τους. Τώρα έχει προκύψει μία νέα παρόμοια πρόκληση, αντικατάστασης ενός παραδοσιακού τροφίμου που φαίνεται πως θα τα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταγγελία για ζαχαροπλαστείο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης – “‘Εφοδος” των επιθεωρητών και πρόστιμο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βοηθάει η κανέλα στην απώλεια βάρους; Ο Ν. Ζορζοβίλης απαντά
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιο είναι το φθηνό ψάρι που περιέχει περισσότερα Ωμέγα-3 και κολλαγόνο από τον σολομό και τον τόνο
Η τεχνητή ή “ψεύτικη” σοκολάτα είτε πρόκειται για καλλιεργημένη στο εργαστήριο από κύτταρα είτε για παρασκευή σοκολάτας μέσω ζύμωσης ακριβείας αποτελεί τη μοναδική, όπως όλα δείχνουν λύση η για τη βιομηχανία ζαχαροπλαστικής, μια βιομηχανία αξίας 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, η οποία διανύει μια δύσκολη περίοδο, αναφέρει το Reuters.
Οι ασθένειες και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει τις καλλιέργειες κακάο στην Ακτή του Ελεφαντοστού και τη Γκάνα — χώρες που ευθύνονται για το 60% της παγκόσμιας παραγωγής.
Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) του κακάο τετραπλασιάστηκαν το 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και η ζήτηση υπερέβη την προσφορά για τρίτη συνεχή χρονιά. Οι αναλυτές της Jefferies εκτίμησαν τον Ιανουάριο ότι το έλλειμμα θα συνεχιστεί μέχρι το 2028. Μια λύση είναι η αύξηση των τιμών σε προϊόντα, όπως Kisses ή Kit Kat. Η Lindt & Sprüngli, η οποία παράγει premium σοκολάτα, το έχει κάνει επανειλημμένα. Αλλά η Hershey πουλά κυρίως φθηνά γλυκά, το 80% των προϊόντων της κοστίζει κάτω από 4 δολάρια και ο CFO Steve Voskuil είπε τον Φεβρουάριο ότι «οι αυξήσεις των τιμών δεν θα είναι εύκολο να εφαρμοστούν».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελλάδα: Ο ΕΦΕΤ κατέσχεσε 3,4 τόνους εμφιαλωμένα νερά!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 10 τόνοι λουκάνικα αποσύρονται από τα ράφια – Αγώνας δρόμου για γρήγορη ανάκληση και ενημέρωση των καταναλωτών
Η πολλά υποσχόμενη λύση: Καθολική αντικατάσταση του σπόρου του κακαόδεντρου
Οι παρασκευαστές γλυκών χρησιμοποιούν ήδη περισσότερο φοινικέλαιο και βούτυρο καριτέ αντί για βούτυρο κακάο. Η Lindt προχωρά ακόμη παραπέρα, επενδύοντας σε μια startup που δημιουργεί κακάο στο εργαστήριο, ξεκινώντας από λίγα κύτταρα — αν και το προϊόν βρίσκεται ακόμα σε ερευνητική φάση και μακριά από τη φάση εμπορευματοποίησης. Η Mondelez International έχει κάνει παρόμοιες επενδύσεις.
Εταιρείες όπως η Voyage Foods και η Planet A Foods στη Γερμανία έχουν συγκεντρώσει 94 εκατομμύρια δολάρια και 30 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα, για την ανάπτυξη σοκολάτας μέσω «ζύμωσης ακριβείας», μια μέθοδο που αναπαράγει τη γεύση της σοκολάτας χρησιμοποιώντας βρώμη και ηλιόσπορους.
Αν και το στοίχημα μπορεί να φαίνεται επικίνδυνο, δεδομένης της αποτυχίας με το καλλιεργημένο κρέας ή τα μπιφτέκια φυτικής προέλευσης, η οικονομική ανάγκη είναι τώρα μεγαλύτερη και οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου που εμπλέκονται στοχεύουν μια ευκαιρία 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ανεξάρτητα από το πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα, φαίνεται ότι ο φυσικός σπόρος του κακαόδεντρου, τελικά θα αντικατασταθεί.