Η ΕΕ απέρριψε τις αιτιάσεις της Βουλγαρίας και ενέταξε την πίτα Dobrogean στη λίστα με τα ΠΓΕ προϊόντα.
Η Ρουμανία έλαβε ευρωπαϊκή αναγνώριση και σήμα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) για το προϊόν “Dobrogean Pie” (Plăcinta Dobrogeană), παρά τις ενστάσεις της Βουλγαρίας.
Η αντίθεση της Βουλγαρίας που έχει κάνει αγώνα τα τελευταία δύο χρόνια κατά της αίτησης της Ρουμανίας, βασίζεται στην κοινή ιστορία της περιοχής Dobrogea, η οποία περιλάμβανε εδάφη και της Βουλγαρίας δήλωσε ο Ionuț Diaconeasa, σύμβουλος στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας.
Οι προσπάθειες για την απόκτηση ευρωπαϊκής, ΠΓΕ αναγνώρισης αυτού του προϊόντος ξεκίνησαν το 2017, έτος κατά το οποίο ιδρύθηκε η Tradiţional Moesis Association με στόχο την προώθηση των παραδοσιακών ρουμανικών προϊόντων και παραγωγών, καθώς και την οικοδόμηση της ταυτότητας των ρουμανικών προϊόντων τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς.
Η “Dobrogean Pie” είναι ένα προϊόν ζαχαροπλαστικής που παρασκευάζεται στην περιοχή Dobrogea της νοτιοανατολικής Ρουμανίας. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του προϊόντος οφείλεται στη μέθοδο παρασκευής και στις δεξιότητες που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά από τους κατοίκους της Dobrogea. Η φήμη του χαρακτηρίζεται από στοιχεία της ηλικίας και της φήμης του, τα οποία μεταδίδονται μέσω προφορικών πηγών που συγκεντρώθηκαν και μεταγράφηκαν σε περιοδικά και βιβλία που προορίζονται να διασφαλίσουν τη διατήρησή του για τις μελλοντικές γενιές. Είναι μία μερικώς ψημένη, ζύμη που παρασκευάζεται από φύλλα γεμάτα με αλατισμένο τυρί Telemea, ανακατεμένο με πρόβειο τυρί και αυγά. Τα φύλλα του προϊόντος λαμβάνονται τεντώνοντας και τραβώντας τη ζύμη. Τα φύλλα με τη γέμιση τυλίγονται, τσακίζονται και τοποθετούνται σε σπειροειδές σχήμα σε στρογγυλούς δίσκους.
Η πίτα είναι αλμυρή και έχει μια απαλή, τρυφερή σύσταση λόγω του μείγματος αυγού και γιαουρτιού που περιχύνεται από πάνω, σε σύγκριση με άλλα προϊόντα του ίδιου τύπου που έχουν τραγανή σύσταση με ελαφρώς εύθραυστη επιφάνεια. Μια άλλη διαφορά από άλλα προϊόντα του ίδιου τύπου είναι η χρήση μη κατεψυγμένης ζύμης για τα φύλλα, με φρέσκια ζύμη να προετοιμάζεται για κάθε παρτίδα του τελικού προϊόντος.
Μέχρι σήμερα, η Ρουμανία διαθέτει 10 προϊόντα αναγνωρισμένα σε ευρωπαϊκά συστήματα ποιότητας, εννέα από τα οποία έχουν ΠΓΕ, αντίστοιχα: μαρμελάδα δαμάσκηνο Topoloveni, σαλάμι Sibiu, καπνιστό novac από Tara Barsei, καπνιστή ρέγγα Δούναβη, λουκάνικα Plescoi, τυρί Sibiu Telemea, τυρί Saveni Kashkaval, παραδοσιακή σαλάτα με αυγοτάραχο Tulcea, παραδοσιακή σαλάτα με αυγοτάραχο κυπρίνου και ένα, τυρί Ibanesti Telemea, με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Το ευρωπαϊκό μητρώο απαριθμεί συνολικά 1.760 προϊόντα.
Πηγή: Romania Insider