Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η σκληρότητα των τροφίμων επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία!

ΑρχικήΕπιστήμηΗ σκληρότητα των τροφίμων επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία!
spot_img

Η σκληρότητα των τροφίμων είναι μία από τις διατροφικές συμπεριφορές που μπορεί να επηρεάσουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου λέει η επιστήμη.

Έρευνες έχουν δείξει πως η ικανότητα μάσησης μέτριας σκληρής τροφής σχετίζεται με υψηλού επιπέδου λειτουργική ικανότητα, συμπεριλαμβανομένου του κοινωνικού ρόλου και των πνευματικών ικανοτήτων. Επίσης σύμφωνα με έρευνες η εγκεφαλική δραστηριότητα μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τη δύναμη των κινήσεων στις στοματικές και γναθοπροσωπικές περιοχές, ενώ επιστήμονες έχουν αποδείξει πως η μάσηση με μέτριες δυνάμεις δαγκώματος προκαλεί αλλαγές στην εσωτερική αρτηριακή ροή του αίματος της καρωτίδας με επακόλουθη αύξηση της ροής του αίματος στο φλοιό του εγκεφάλου. Περαιτέρω, τα ευρήματα από μια άλλη μελέτη, υποδηλώνουν ότι η «αδυναμία κατανάλωσης σκληρών τροφών» σχετίζεται με μεγαλύτερες πιθανότητες γνωστικής εξασθένησης.

Τώρα επιστήμονες από τη Σουηδία και τη Σαουδική Αραβία, πραγματοποίησαν ανασκόπηση με στόχο την αξιολόγηση της επίδρασης της σκληρότητας των τροφίμων στη συμπεριφορά, τη γνωστική λειτουργία και την ενεργοποίηση του εγκεφάλου σε ζώα και ανθρώπους. Η ανασκόπηση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό nutrients του mdpi στο ειδικό Τεύχος Διατροφή, Μικροβίωση του Εντέρου και Καρκίνος Παχέος Εντέρου. Από τις 5427 μελέτες που εντοπίστηκαν, 18 μελέτες σε ζώα και 6 μελέτες σε ανθρώπους πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης και συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση.

Η πλειονότητα (48%) των μελετών σε ζώα έδειξε ότι μια δίαιτα με σκληρά τρόφιμα βελτίωσε την απόδοση των εργασιών συμπεριφοράς σε σύγκριση με τις δίαιτες με μαλακά τρόφιμα (8%). Ωστόσο, το 44% των μελετών δεν έδειξαν επιδράσεις της σκληρότητας των τροφίμων στη συμπεριφορά. Ήταν επίσης προφανές ότι ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιήθηκαν ως απόκριση σε αλλαγές στη σκληρότητα των τροφών στους ανθρώπους, με θετική σχέση μεταξύ της μάσησης σκληρής τροφής, της γνωστικής απόδοσης και της εγκεφαλικής λειτουργίας. 

Συμπερασματικά, τα ευρήματά της μελέτης, υπογραμμίζουν τις ευεργετικές επιδράσεις της μάσησης σκληρής τροφής, στη συμπεριφορά, τη γνωστική λειτουργία και τη λειτουργία του εγκεφάλου τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Επικίνδυνη βελγική σοκολάτα πωλείται από δεκάδες καταστήματα στη Ελλάδα

Βελγικός κολοσσός σοκολάτας ανακαλεί δύο προϊόντα Cachet λόγω υψηλής περιεκτικότητας αφλατοξινών.

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα