Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η… “ερωτική” σχέση του αθλητισμού με τα ενεργειακά ποτά – Η περίπτωση Red Bull και Formula 1

ΑρχικήΥπηρεσίεςΠροώθηση / MarketingΗ... "ερωτική" σχέση του αθλητισμού με τα ενεργειακά ποτά - Η περίπτωση Red Bull και Formula 1
spot_img

Ποια οφέλη αποκομίζει η Red Bull από την αθλητική χορηγία στη Formula 1 εδώ και 28 χρόνια;

Η επικοινωνία με το σύγχρονο κοινό, όπως είναι οι Gen Z και οι millennials, προϋποθέτει να πιάσει μια εταιρεία τον «παλμό» τους. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό, όπως έχουν δείξει άλλες βιομηχανίες στο παρελθόν, είναι μέσω της αθλητικής χορηγίας. Και η μάρκα του ίσως διασημότερου ενεργειακού ποτού «Red Bull» που «δίνει φτερά» εκμεταλλεύτηκε αυτή τη μέθοδο μέσα από τη χορηγία της στην Formula 1, το πασίγνωστο πρωτάθλημα αυτοκινητιστικών αγώνων.

 Εμπορικά, η παρουσία της Red Bull στη Formula 1 είναι απολύτως λογική, καθώς εκτός από παγκόσμιας φήμης, ο διαγωνισμός προσελκύει πια διασήμους και σημαντικά πρόσωπα, προσδίδοντας αυτομάτως και στην ίδια την μάρκα παραπάνω αίγλη.

Η εταιρεία ξεκίνησε χορηγώντας μια ομάδα της Formula 1 (Sauber) το 1995, συνέχισε να αγοράζει την Jaguar Racing το 2004 και στη συνέχεια το 2005 αγόρασε τη Minardi για να σχηματίσει μια άλλη ομάδα, την Torro Rosso, τώρα γνωστή ως AlphaTauri. Αξίζει να αναφερθεί πως η εστίαση στην Formula 1 ξεκίνησε από πολύ νωρίς για την Red Bull, η οποία μόλις πριν από 8 έτη (1987) είχε ιδρυθεί και παρά τις ανησυχίες που υπήρχαν τότε για τα ενεργειακά ποτά, εξελίχθηκε σε μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων ευρώ.  

Όπως είπε ο ιδρυτής της Red Bull, Dietrich Mateschitz, στο Forbes το 2005 : «Όταν ξεκινήσαμε για πρώτη φορά, είπαμε ότι δεν υπάρχει αγορά για τη Red Bull. Αλλά η Red Bull θα τη δημιουργούσε», αναφέρει δήλωση που παρέχει το The Conversation. Σύμφωνα με στοιχεία του 2021, η Red Bull πούλησε 9,8 δισεκατομμύρια κουτιά αναψυκτικού παγκοσμίως, καθιστώντας την τρίτη μεγαλύτερη στο χώρο μετά την Coca Cola και την Pepsi, οπότε όλα δείχνουν πως πράγματι η εταιρεία πέτυχε το στόχο της.

Το 2020, ξόδεψε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου το ένα τέταρτο των ετήσιων εσόδων της, σε χορηγίες και διαφημίσεις, αλλά και σε καμπάνιες για αθλητικές χορηγίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται από εταιρείες με πιο αμφιλεγόμενα προϊόντα για την υγεία, όπως το αλκοόλ και τα είδη καπνού,  τα οποία δεν μπορούν να διαφημίζονται το ίδιο με τα άλλα είδη. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, μπορεί να μην υπάρχουν ακριβώς περιορισμοί αναφορικά με την ίδια τη διαφήμιση, αλλά το αλκοόλ προβάλλεται σε ώρες prime time στην τηλεθέαση που είναι κυρίως βράδυ και όχι τόσο σε ώρες που παρακολουθούν παιδιά. Για ένα ενεργειακό ποτό, λοιπόν, που εγείρει παρόμοιες ανησυχίες για την υγεία αλλά δεν απαγορεύεται να καταναλώνεται από τους νέους, μια αθλητική χορηγία συνιστά καλή προβολή.

Η προσέλκυση, λοιπόν, ενός διευρυμένου (ηλικιακά και δημογραφικά) καταναλωτικού κοινού είναι ο μείζον λόγος για μια εταιρεία όπως η Red Bull να προχωρήσει σε μια αθλητική χορηγία ως εργαλείο μάρκετινγκ. Πέραν αυτού, μπορεί να εξαπλωθεί και σε αυτούς που δεν γνώριζαν το προϊόν, αλλά παρακολουθούν αθλητικές εκδηλώσεις, όπως Formula 1, και οι οποίοι θα συνδέσουν τη μάρκα με το πάθος και την αφοσίωση που αισθάνονται για τον αθλητισμό.

Αλλά υπάρχει μια άλλη διάσταση που αξίζει να σημειωθεί στην ισχυρή σχέση που υπάρχει μεταξύ του αθλητισμού και των επιχειρήσεων. Οι βιομηχανίες που χρηματοδοτούν τον αθλητισμό συχνά αποκτούν «αμυντικές τάσεις», όταν αντιμετωπίζουν κατηγορίες για το ότι τα προϊόντα τους μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους καταναλωτές, ειδικά όταν πρόκειται για ένα προϊόν σαν το Red Bull με υψηλές ποσότητες ζάχαρης, καφεΐνης και ταυρίνης και που έχει στοχοποιηθεί ως ένα δυνητικά επιβλαβές προϊόν από πολλούς ειδικούς υγείας. Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η τακτική κατανάλωση ενεργειακών ποτών από νέους συνδέεται με ανθυγιεινή συμπεριφορά , συμπεριλαμβανομένης της κακής ψυχολογικής κατάστασης, λιγότερης σωματικής ευεξίας και νοητικές δυσλειτουργίες.

Μάλιστα, σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Λιθουανίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας, έχουν ήδη επιβληθεί υποχρεωτικοί περιορισμοί στην ηλικία που αφορούν στην πώληση ενεργειακών ποτών, αναφέρει το The Conversation.

Οπότε έχοντας αναφέρει όλα αυτά, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο αθλητισμός είναι μια καλή στρατηγική μάρκετινγκ για εταιρείες με προϊόντα όπως ενεργειακά ποτά. Αλλά μήπως το γεγονός ότι οι αθλητικές εκδηλώσεις επιλέγουν για χορηγούς τους εταιρείες με δυνητικά ανθυγιεινά προϊόντα υπονομεύει το κύρος του αθλητισμού στο καταναλωτικό κοινό; Μέχρι τώρα δεν είναι εμφανές κάτι τέτοιο, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν συνέπειες στο εγγύς μέλλον, όπως έγινε και με το αλκοόλ στα στάδια σε πολλές χώρες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

29η Σεπτεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Απώλειες και τη Σπατάλη Τροφίμων

Στην Ελλάδα, η ετήσια σπατάλη τροφίμων συνολικά (πρωτογενής παραγωγή, μεταποίηση, εμπόριο-διανομή, εστίαση, νοικοκυριά) ανέρχεται σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια τόνους.

Δοκιμές διάρκειας ζωής: Η νέα τεχνική “αστραπή” και οι επιφυλάξεις

Η επιταχυνόμενες δοκιμές για τον προσδιορισμό της διάρκειας ζωής ενός τροφίμου έχουν φέρει επανάσταση στην ανάπτυξη νέων προϊόντων αλλά είναι τα αποτελέσματα αξιόπιστα;

Το επικίνδυνο μονοπάτι των αναβολικών: Που οδηγεί η κατάχρηση και ο εθισμός στα στεροειδή

Προκειμένου να αλλάξουν τη φυσική τους εμφάνιση και τις ικανότητές τους κάποιοι ακολουθούν ένα δρόμο χωρίς επιστροφή...
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα