ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΗ “ταπεινή” ασπιρίνη και ο καρκίνος

Η “ταπεινή” ασπιρίνη και ο καρκίνος

2 λεπτά ανάγνωσης

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Στις 5 Μάρτη, δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Nature ένα εξαιρετικά άρθρο που συσχετίζει την ασπιρίνη με τον καρκίνο. Ο Τίτλος της μελέτης είναι “Η ασπιρίνη αποτρέπει τη μετάσταση περιορίζοντας την καταστολή TXA2 των αιμοπεταλίων της ανοσίας των Τ κυττάρων”.

- Advertisement -

Η TXA2 που βιοσυνθέτεται από τα αιμοπετάλια βοηθά στο να σταματά πολύ γρήγορα την αιμορραγία σε μια πληγή αλλά παράλληλα αυξάνει και συσχετίζεται με την δημιουργία αθηρωματικής πλάκα και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικό. Η ασπιρίνη, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, μειώνει την παραγωγή της TXA2. Τα ευρήματα της μελέτης αποκαλύπτουν ένα νέο ανοσοκατασταλτικό μονοπάτι που περιορίζει την ανοσία των Τ κυττάρων στη μετάσταση καρκίνου, παρέχοντας μηχανιστικές γνώσεις για την αντιμεταστατική δράση της ασπιρίνης και ανοίγοντας το δρόμο για πιο αποτελεσματικές αντιμεταστατικές ανοσοθεραπείες. 

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, σε μερικούς ανθρώπους, η ασπιρίνη μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες και βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές για να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο να χρησιμοποιείται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για την πρόληψη της εξάπλωσης του καρκίνου, επομένως οι άνθρωποι θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν αρχίσουν να τη λαμβάνουν

- Advertisement -
Η διατροφική ανασφάλεια και η παχυσαρκία - Cibum.gr
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Η Ελλάδα ενημερώθηκε για κίνδυνο αλλαντίασης από κονσέρβα χοιρινού – Προκάλεσε προβλήματα υγείας σε καταναλωτή (μάρκα και φωτογραφία)

Χοιρινό πατέ με Clostridium botulinum εντοπίστηκε στην Τσεχία, με την Ελλάδα μεταξύ των χωρών που ενημερώθηκαν μέσω του RASFF.

Τα τρόφιμα υψηλού κινδύνου που μπαίνουν στη νέα λίστα της ΕΕ για αυξημένους ελέγχους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει κατάλογο προϊόντων υψηλού κινδύνου και θέτει το σχέδιο κανονισμού σε δημόσια διαβούλευση.

«Μην το τρώτε»: Οι αρχές τεσσάρων χωρών καλούν τους καταναλωτές να αποφεύγουν αυτό το τρόφιμο λόγω καρκινογόνου αρσενικού

Διεθνείς αρχές προειδοποιούν για την παρουσία υψηλών επιπέδων ανόργανου αρσενικού, σε τρόφιμο που διατίθεται και στην ευρωπαϊκή αγορά.