Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ιχθυοκαλλιέργειες στην ΕΕ: Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας

ΑρχικήΝέαΙχθυοκαλλιέργειες στην ΕΕ: Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας
spot_img

Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο NewTechAqua παρέχει εκπαίδευση αιχμής για τη διατροφή και την υγεία των ψαριών και βοηθάει νέες λύσεις υδατοκαλλιέργειας να φτάσουν στην αγορά.

Η υδατοκαλλιέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 20 % της προσφοράς ψαριών και οστρακοειδών στην ΕΕ και απασχολεί άμεσα περίπου 100.000 άτομα. Η ΕΕ είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός αλιείας και υδατοκαλλιέργειας παγκοσμίως. Η επένδυση στη βιώσιμη έρευνα και καινοτομία υδατοκαλλιέργειας θα ενισχύσει την παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα, ενώ θα αντιμετωπίσει τις αυριανές προκλήσεις. Για την προώθηση της χρήσης νέων τεχνολογιών για πιο βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια, το NewTechAqua διοργανώνει ένα προχωρημένο μάθημα για τις ζωοτροφές, τη διατροφή και την υγεία στην υδατοκαλλιέργεια, από τις 5 έως τις 9 Ιουνίου 2023 στην Ισπανία. Προορίζεται για έως και 30 επαγγελματίες υδατοκαλλιέργειας, τεχνικούς συμβούλους και ερευνητές. Το μάθημα θα καλύπτει τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στη διατροφική φυσιολογία και τη χρήση τυπικών και εναλλακτικών συστατικών και στρατηγικών διατροφής για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας των ψαριών. Επιπλέον, θα παρέχει μια επισκόπηση των νέων τεχνολογιών για την προώθηση μιας πιο βιώσιμης βιομηχανίας υδατοκαλλιέργειας.

«Στόχος μας είναι να παρέχουμε λύσεις για τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο τομέας της υδατοκαλλιέργειας, όπως ο τρόπος μείωσης της εξάρτησης των παραγωγών ζωοτροφών από ιχθυάλευρα και ιχθυέλαιο από την αλιεία και ταυτόχρονα να βελτιώσουμε την υγεία των ψαριών και την αντοχή στις ασθένειες», εξηγεί ο Bernardo Basurco, ακαδημαϊκός συντονιστής του μαθήματος. Το μάθημα θα δοθεί από ειδικούς από ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις στην Ιταλία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Μεταφορά της καινοτομίας στην αγορά

Το έργο πραγματοποίησε επίσης το NewTechAqua Award Challenge. Αναζήτησε καινοτόμες λύσεις σε μία ή περισσότερες από τις έξι κύριες προκλήσεις που προσδιορίζονται ότι έχουν κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη και επιπτώσεις στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας. Οι προκλήσεις περιλαμβάνουν την αύξηση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων παραγωγής υδατοκαλλιέργειας, την βιωσιμότητα και την υποστήριξη της διαφοροποίησης των ειδών ψαριών. Συνολικά, υποβλήθηκαν 47 προτάσεις από διεθνείς νεοφυείς επιχειρήσεις, επιχειρηματίες και τεχνολογικά κέντρα. Οι πέντε νικητές θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο του 2023. Οι επιλεγμένες εταιρείες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα ή/και τις υπηρεσίες τους σε ένα εξειδικευμένο κοινό υδατοκαλλιέργειας σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, θα συνδεθούν με το παγκόσμιο σύστημα καινοτομίας της NewTechAqua, βρείτε συνεργάτες για να αναπτύξουν τις λύσεις τους και να υποβληθούν σε εκτενή καθοδήγηση. Όλες οι ιδέες θα παρουσιαστούν στο επόμενο Φόρουμ Καινοτομίας Υδατοκαλλιέργειας. Τελειώνοντας τον Δεκέμβριο του 2023, το έργο NewTechAqua (Νέες Τεχνολογίες, Εργαλεία και Στρατηγικές για μια Αειφόρο, Ανθεκτική και Καινοτόμο Ευρωπαϊκή Υδατοκαλλιέργεια) αναπτύσσει και επικυρώνει τεχνολογικά προηγμένες, ανθεκτικές και βιώσιμες λύσεις για τη διεύρυνση και τη διαφοροποίηση της παραγωγής πτερυγίων, μαλακίων και μικροφυκών. Εάν ενδιαφέρεστε να εμφανιστεί το έργο σας ως “Έργο του μήνα” σε ένα επερχόμενο τεύχος, στείλτε μας ένα email στο Το έργο Resilient and Innovative European Aquaculture) αναπτύσσει και επικυρώνει τεχνολογικά προηγμένες, ανθεκτικές και βιώσιμες λύσεις για τη διεύρυνση και τη διαφοροποίηση της παραγωγής ψαριών, μαλακίων και μικροφυκών. Εάν ενδιαφέρεστε να εμφανιστεί το έργο σας ως “Έργο του μήνα” σε ένα επερχόμενο τεύχος, στείλτε μας ένα email στο Το έργο Resilient and Innovative European Aquaculture) αναπτύσσει και επικυρώνει τεχνολογικά προηγμένες, ανθεκτικές και βιώσιμες λύσεις για τη διεύρυνση και τη διαφοροποίηση της παραγωγής ψαριών, μαλακίων και μικροφυκών. Εάν ενδιαφέρεστε να εμφανιστεί το έργο σας ως “Έργο του μήνα” σε ένα επερχόμενο τεύχος, στείλτε μας ένα email στοeditorial@cordis.europa.eu και πείτε μας γιατί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο