ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΙογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού

Ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού

4 λεπτά ανάγνωσης

 Τι λέει ο ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Ιωάννης Κανακάκης για τις ιογενείς λοιμώξεις που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε έξαρση και θα συνεχίσουν να μας «ταλαιπωρούν» και το επόμενο διάστημα.

Οι ιογενείς ιώσεις που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε έξαρση και θα συνεχίσουν να μας «ταλαιπωρούν» και το επόμενο διάστημα, μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις του ανώτερου ή και κατώτερου αναπνευστικού και μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρές επιπλοκές σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα. Μπορεί να επιδράσουν σε άτομα που έχουν γενετικό υπόστρωμα για ορισμένες παθήσεις, αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Ιωάννης Κανακάκης, σημειώνοντας ότι σε υγιείς ανθρώπους, σπάνια προκαλούν πρόβλημα στο καρδιαγγειακό σύστημα.

- Advertisement -

      «Οι ιογενείς ή μικροβιακές λοιμώξεις μπορεί να επιδράσουν σε μια προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο και να επιδεινώσουν ένα πρόβλημα. Αλλά και χωρίς να υπάρχει καρδιαγγειακή νόσος σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα ή συνδυασμό των δύο και αυτό ονομάζεται μυοπερικαρδίτιδα, και τις περισσότερες φορές η κατάσταση είναι αναστρέψιμη» λέει ο κ. Κανακάκης.

  Ποιοι πρέπει να προσέχουν

      Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου ή έχουν συμπτώματα καρδιαγγειακής νόσου. Συμπτώματα όπως, προκάρδιο άλγος, πόνος στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, εύκολη κόπωση, λαχάνιασμα, αρρυθμίες που μπορεί να γίνουν αντιληπτές ως «φτερούγισμα» της καρδιάς ή «αίσθημα παλμών», κατά τη διάρκεια της νόσησης ή αμέσως μετά τη νόσηση, επιβάλλουν επαφή με καρδιολόγο και καρδιολογικό έλεγχο.

- Advertisement -

      Αυτό που καταγράφουν σήμερα οι καρδιολόγοι, σύμφωνα με τον κ. Κανακάκη, είναι παραμελημένα καρδιολογικά προβλήματα ειδικά σε μεγάλες ηλικίες, αφού την περίοδο της πανδημίας οι ασθενείς δεν αναζητούσαν βοήθεια, αλλά και η πρόσβαση στα νοσοκομεία ήταν δύσκολη. Αναφορικά με τις επιπτώσεις της covid-19 στο καρδιαγγειακό σύστημα (long covid) ο κ. Κανακάκης σημειώνει ότι αφορά κυρίως περιπτώσεις ασθενών που νόσησαν βαριά και νοσηλεύθηκαν. Σε ασθενείς που πέρασαν εύκολα τη νόσο covid-19, «καρδιολογική επίπτωση δεν έχουμε δει ακόμα», προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΚΕ θα συνεχίσει να κάνει καταγραφή των περιστατικών και να ενημερώνει το κοινό γύρω από αυτά τα προβλήματα.

      Για την αποφυγή των καρδιαγγειακών επιπλοκών από τις ιογενείς λοιμώξεις, ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου με συνυπάρχουσες παθήσεις η ΕΚΕ υπογραμμίζει τη σημασία του εμβολιασμού κατά της covid-19 και της γρίπης και την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. «Στις μεγάλες ηλικίες παρατηρείται αυξημένη θνητότητα όταν κάνουν καρδιαγγειακές επιπλοκές από λοιμώξεις», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΚΕ.

- Advertisement -

      Περιστατικά ανακοπών σε νέους – Η σημασία της ΚΑΡΠΑ

      Προβληματίζει τους επιστήμονες η καρδιακή ανακοπή σε νέους ανθρώπους και ανά την Ελλάδα λειτουργεί σε πανεπιστημιακές κλινικές πρόγραμμα καταγραφής αυτών των περιστατικών για να εντοπιστεί αν υπάρχει πρόβλημα στην οικογένεια και να γίνει έλεγχος στα μέλη της γιατί, όπως αναφέρει ο κ. Κανακάκης, αυτές οι περιπτώσεις είναι γενετικά καθορισμένες καρδιοπάθειες.

      Σημειώνει ότι η πρώτη αιτία με διαφορά των καρδιαγγειακών ανακοπών είναι η στεφανιαία νόσος, αυτό που λέμε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Στην Ελλάδα υπολογίζουμε εκτός νοσοκομείου ότι έχουμε από 8-18 καρδιακές ανακοπές το 24ωρο.

      Αυτό μπορεί να συμβεί και σε νεαρά άτομα που όμως έχουν μια προδιάθεση για ορισμένες παθήσεις όπως είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια ή καναλοπάθειες, που μπορεί να οδηγήσουν σε κοιλιακή μαρμαρυγή και καρδιακή ανακοπή.

      Η ΕΚΕ έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλη την Ελλάδα και δίνει πιστοποίηση πάνω στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Απευθύνονται σε επαγγελματικούς κλάδους και το κοινό για την έγκαιρη παρέμβαση σε περίπτωση ανακοπής. Αν ξεκινήσουμε γρήγορα την ΚΑΡΠΑ τότε μπορεί να σωθούν από 300 έως 600 ζωές ανά έτος, τονίζει ο κ. Κανακάκης και καλεί τους πολίτες να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΚΕ για το πρόγραμμα σεμιναρίων ΚΑΡΠΑ.

ΑΠΕ

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Δηλητηριάσεις από συμπληρώματα διατροφής: Στη δημοσιότητα έκθεση της Tox Info Suisse με 1.303 περιστατικά

Πενταετής ανάλυση 1.303 περιστατικών στην Ελβετία δείχνει ότι τα περισσότερα αφορούσαν παιδιά, ενώ οι σοβαρότερες δηλητηριάσεις συνδέθηκαν κυρίως με προϊόντα καφεΐνης και pre-workout

Νέα μελέτη δείχνει πώς μπορεί να μειωθεί το αρσενικό στο ρύζι χωρίς να αυξηθεί το κάδμιο

Νέα πολυετής μελέτη δείχνει ότι μια διαφορετική πρακτική άρδευσης μπορεί να μειώσει σημαντικά το καρκινογόνο αρσενικό χωρίς να αυξάνει ένα δεύτερο τοξικό μέταλλο, το κάδμιο

ΚΥΑ Ανθυγιεινού Επιδόματος στο ΥΠΑΑΤ: Το μνημείο ανισότητας που δημιουργεί υπαλλήλους δύο ταχυτήτων

Η νέα απόφαση διαχωρίζει την «ευπαθή ομάδα» των Κτηνιάτρων από τους «απρόσβλητους Χημικούς, Γεωπόνους και Βιολόγους στα εργαστήρια και τα κλιμάκια ελέγχων του ΕΦΕΤ, υπονομεύοντας τη συλλογική προσπάθεια και την κοινή λογική