Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Bernie Sanders ενάντια στις εταιρείες Big Ag για εκμετάλλευση της γρίπης των πουλερικών για να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Eνάντια στο φαινόμενο Big Ag τάχθηκε ρητά ο Bernie Sanders, την ώρα που οι τιμές των αυγών στις ΗΠΑ έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ, οι τιμές των αυγών έχουν ανέβει κατά 55% το τελευταίο τρίμηνο, ο γερουσιαστής και μέλος του Δημοκρατικού κόμματος, Bernie Sanders, φέρεται να αποδίδει την κλιμάκωση στο μονοπώλιο που δημιουργούν οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής αγροτικών προϊόντων, ή αλλιώς Big Ag.
Σε ένα tweet νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο γερουσιαστής δεσμεύτηκε να προσπαθήσει να «σπάσει» το μονοπώλιο των Big Ag, αφού οι πωλήσεις για τη μεγαλύτερη παραγωγό αυγών της χώρας Cal-Maine αυξήθηκαν κατά 718% το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Αν και σε ανακοίνωση που παραθέτει το Food Dive, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cal-Maine, Sherman Miller, δήλωσε ότι τα ισχυρά κέρδη και οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας (1 δισεκατομμύριο δολάρια), ήταν το αποτέλεσμα της επιδημίας της γρίπης των πτηνών (HPAI), η οποία μείωσε τον αριθμό των όρνιθες που γεννούν αυγά σε μια εποχή έντονης ζήτησης.
Αν και πράγματι η επιδημία της γρίπης των πτηνών άλλαξε το τοπίο για τις επιχειρήσεις πουλερικών και αυγών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με εκατομμύρια πτηνά να έχουν θανατωθεί για την πρόληψη της εξάπλωσης, ο Sanders κατηγόρησε την εταιρεία ότι χρησιμοποίησε τον ιό ως μέσο για να δημιουργήσει επιπλέον αυξήσεις.
Αν και μια τέτοια δήλωση ανοίγει πυρά έντονων διαφωνιών, ο Sanders είναι ένας εκ των πολλών που κατακρίνουν τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής αυγών και ειδών πουλερικών για εκμετάλλευση της ζωικής επιδημίας με γνώμονα το κέρδος.
Στις αρχές αυτού του έτους, ο επίσης Δημοκρατικός γερουσιαστής Jack Reed, σε επιστολή του στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ζήτησε τη διασφάλιση σταθερών και λογικών τιμών για τους καταναλωτές, ούτως ώστε να τερματιστεί η αισχροκέρδια των μεγάλων εταιρειών. Επισήμανε, επιπλέον, τα ευρήματα της Υπηρεσίας Οικονομικών Ερευνών του USDA, που δείχνουν τη δυσανάλογη αύξηση των τιμών από τις μεγάλες εταιρείες σε σχέση με τους μικρότερους παραγωγούς.