Τι έδειξε η έκθεση της τράπεζας Sillicon Valley για την αγορά κρασιών υψηλής ποιότητας.
“Οι ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των κρασιών υψηλής ποιότητας τα τελευταία 25 χρόνια”, αναφέρει η έκθεση της Silicon Valley Bank για την κατάσταση της βιομηχανίας κρασιού στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με στοιχεία του Wine Inteligence, μεταξύ 2018 και 2021, μειώθηκε ο αριθμός των τακτικών καταναλωτών κρασιού στις ΗΠΑ κατά 15%, ως απόρροια πολλών παραγόντων.
Αρχικά, οι ομάδες που φαίνεται να καταναλώνουν το λιγότερο κρασί, σύμφωνα με την έκθεση, είναι άτομα μικρότερης ηλικίας και χαμηλότερου εισοδήματος. Στην παρούσα ύφεση, η μόνη ομάδα καταναλωτών που έχει σημειώσει μεγαλύτερη αύξηση της κατανάλωσης κρασιού από ότι σε άλλες έρευνες, είναι από άτομα άνω των 60, οι οποίοι πίνουν περισσότερα κρασιά υψηλής ποιότητας από πριν.
Ο Rob McMillan, EVP και ιδρυτής του οινικού τμήματος της Sillicon Valley, είπε πως πιστεύει ότι η ύφεση στην κατηγορία -εάν υπάρξει- θα είναι ήπια. Ωστόσο, έκανε ξεκάθαρο πως “Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και όχι της τράπεζας. Ακόμα κι αν συμβεί ύφεση, είμαι αισιόδοξος. Οι υφέσεις που είχαμε στο παρελθόν ήταν αυτές με υπερβολική προσφορά κρασιού”, ανέφερε στο The Drink Business.
Η έκθεση, που συντάχθηκε από τον McMillan από εκτενείς έρευνες του κλάδου, παρουσίασε ορισμένα θετικά και αρνητικά στοιχεία. Ως πλεονεκτήματα, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
• Η premium πλευρά του κλάδου συνεχίζει να προσφέρει εξαιρετική ανάπτυξη και αποδόσεις.
• Ο κλάδος δεν ήταν ποτέ καλύτερα προετοιμασμένος για μια ύφεση, αν φυσικά αυτή συμβεί.
• Η τεχνολογική υποστήριξη για την επίλυση προβλημάτων του κλάδου είναι πιο αναπτυγμένη από ποτέ.
• Οι τυπικοί καταναλωτές υψηλής ποιότητας κρασιού έχουν περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, εξαιτίας της πανδημίας.
• Η ανάπτυξη στην κοινότητα του κρασιού εκτός της Καλιφόρνιας σε όλη τη Βόρεια Αμερική συνεχίζεται, με αποτέλεσμα τη βελτίωση των κρασιών που καλλιεργούνται και παράγονται σε όλη τη χώρα.
Από την άλλη πλευρά, ως αρνητικά στοιχεία αναφέρονται τα εξής:
• Το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί είναι η μόνη πηγή ανάπτυξης προς το παρόν είναι αποθαρρυντικό.
• Ενώ οι νεότεροι καταναλωτές συνεχίζουν να πίνουν αλκοόλ, το μερίδιο του κρασιού μειώνεται.
• Το κόστος παραγωγής συνεχίζει να αυξάνεται και η εύρεση εργασίας είναι δύσκολη, προκαλώντας τη διάβρωση των περιθωρίων κρασιού το 2023.
• Η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να δημιουργεί κινδύνους.
• Η βιομηχανία κρασιού δεν συνεργάζεται για να λύσει το προφανές πρόβλημα ζήτησης για την ανάπτυξη του κρασιού.