Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ιρλανδία: Έγκριση από την ΕΕ των προειδοποιήσεων για την υγεία στις ετικέτες αλκοόλ όπως στα τσιγάρα

ΑρχικήΝέαΙρλανδία: Έγκριση από την ΕΕ των προειδοποιήσεων για την υγεία στις ετικέτες αλκοόλ όπως στα τσιγάρα
spot_img

Η “σιωπηρή έγκριση” της ΕΕ στην απόφαση της Ιρλανδίας προκαλεί έντονες αντιδράσεις αλλά και προβλήματα στην ενιαία αγορά αλκοόλ.

Η Ιρλανδία έλαβε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για σημάνσεις προειδοποιήσεων για την υγεία, στις ετικέτες του αλκοόλ, όπως τις ετικέτες στα τσιγάρα, σύμφωνα με το σχέδιο κανονισμού του 2018, Irish Public Health (Alcohol) Act. Αυτό προβλέπει υποχρεωτικές προειδοποιήσεις για την υγεία των καταναλωτών, αντιμετωπίζοντας για πρώτη φορά, το αλκοόλ ως απειλή για τη δημόσια υγεία.

Η διαδικασία διαβούλευσης σχετικά με την επισήμανση του ιρλανδικού οινοπνεύματος, που διεξήχθη από το Σύστημα Πληροφοριών Τεχνικού Κανονισμού (TRIS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ολοκληρώθηκε επίσημα στις 22 Δεκεμβρίου χωρίς να διατυπωθούν αντιρρήσεις – μια ετυμηγορία που, διαδικαστικά, ισοδυναμεί με σιωπηρή έγκριση προκαλώντας έκπληξη στην πλευρά της Ιρλανδίας.

Υπενθυμίζεται πως απηχώντας τις διαμαρτυρίες των Ιταλών οινοπαραγωγών, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι χαρακτήρισε «παράλογο» το σχέδιο της Ιρλανδίας να εισάγει ετικέτες προειδοποίησης για την υγεία στο κρασί, την μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά, παρόμοιες με αυτές που τοποθετούνται στις συσκευασίες των τσιγάρων και προειδοποιούν για τις βλαβερές συνέπειες που προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία.

Η πρακτική της Ιρλανδίας στις ετικέτες του αλκοόλ σύμφωνα με το Euractiv, εγείρει ζητήματα ανομοιομορφίας στην αγορά ποτών καθώς προκύπτουν και διαφορετικές απαιτήσεις σε θέματα διαφήμισης. “Σαφώς αυτό που κάνουμε είναι μια παραβίαση της ενιαίας αγοράς κατά κάποιο τρόπο, με την έννοια ότι αναζητούμε επιπλέον αλλαγές σε ένα προϊόν σε σύγκριση με τον τρόπο που πωλείται σε άλλες χώρες”, δήλωσε η Claire Gordon, διευθύντρια του καπνού και της μονάδας ελέγχου αλκοόλ στο Υπουργείο Υγείας της Ιρλανδίας.

Όπως τονίζει η Gordon, το επόμενο βήμα είναι η κοινοποίηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), με στόχο να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κράτη αυτή τη λογική, καθώς το νέο σύστημα μπορεί όντως να δυσχεράνει το διεθνές εμπόριο, εφόσον πραγματοποιηθεί σε μία μόνο χώρα. Η συγκεκριμένη πρόταση για να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο, απαιτεί ειδική διαδικασία έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει της Οδηγίας για τη Διαφάνεια της Ενιαίας Αγοράς (SMTD) και του κανονισμού της ΕΕ του 2011 για την ενημέρωση των καταναλωτών για τα τρόφιμα.

Το νέο σχέδιο προβλέπει τρεις προειδοποιήσεις στις ετικέτες αλκοόλ:

  • μια γενική για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατανάλωση αλκοόλ
  • μια προειδοποιητική για τις έγκυες και
  • μια που θα συσχετίζει την κατανάλωσης αλκοόλ με τον καρκίνο.

“Η τελευταία ετικέτα ήταν αρκετά αμφιλεγόμενη. Με βάση τα υψηλά κρούσματα ηπατικής νόσου στην Ιρλανδία, αποφασίστηκε ότι στους κανονισμούς, μια γενική προειδοποίηση θα αφορούσε τον καρκίνο του ήπατος”, δήλωσε ο Siobhan McNamara, ανώτερος εκτελεστικός υπάλληλος της μονάδας ελέγχου καπνού και αλκοόλ στο Υπουργείο Υγείας της Ιρλανδίας. Ο ίδιος τόνισε παράλληλα, πως είναι αποδεδειγμένο πως παρόμοιες προειδοποιήσεις σε προϊόντα καπνού οδήγησαν σε επίτευξη του στόχου και μείωση τελικά της κατανάλωσης καπνικών ειδών.

Το σχέδιο της Ισλανδίας προβλέπει μέτρα στη διαφήμιση και στις χορηγίες καθώς και ρυθμίσεις που αφορούν τη λιανική όπως για παράδειγμα ελάχιστη τιμή πώλησης αλκοόλ.
Από την άλλη, οι οινοπαραγωγικές χώρες επιμένουν στην ενιαία προσέγγιση όσον αφορά τις επισημάνσεις αλκοόλ ώστε να διατηρηθεί η ενιαία αγορά. “Σεβόμαστε την αρμοδιότητα των κρατών μελών σε θέματα υγείας, αλλά εδώ ρυθμίζουμε ένα προϊόν διατροφής που αναγνωρίζεται από τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της ΕΕ”, τόνισε ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας. Αυτή τη θέση συνερίζεται και η Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Αμπελοοινικών Περιοχών (AREV), η οποία τόνισε πως το συγκεκριμένο σχέδιο θέτει σε κίνδυνο το συγκεκριμένο τομέα.

Στην τελευταία σύνοδο των υπουργών γεωργίας της ΕΕ, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία που διαφωνούν με την απόφαση της Ιρλανδίας την προτρέπουν να σκεφτεί καλύτερα και να πάρει αποφάσεις που να αφορούν μαζικά την ΕΕ.

Πηγή: euractiv

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άσχημα τα νέα για τα πρόσθετα τροφίμων: Δημοσιεύτηκε ανασκόπηση για τις επιπτώσεις στην υγεία μας και στις ασθένειες του εντέρου

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και πρόσθετα τροφίμων για την υγεία και τις ασθένειες του εντέρου.

Ρεκόρ μαζικών τροφικών δηλητηριάσεων των τελευταίων 40 ετών στη Γαλλία – Το 45% σημειώθηκαν σε εστιατόρια!

2.000 μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις στη Γαλλία το 2022 - "Σάρωσε" η σαλμονέλα σε αυγά.

Για πρώτη φορά εντοπίζεται τοξικότητα σε κοινό πρόσθετο τροφίμων

Το πρόσθετο τροφίμων E551 μπορεί να προκαλέσει κοιλιοκάκη!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα