Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Όχι άλλα δάκρυα”! Ήρθαν τα Sunions τα γλυκά κρεμμύδια που δεν προκαλούν δάκρυα στο καθάρισμα

ΑρχικήΝέα"Όχι άλλα δάκρυα"! Ήρθαν τα Sunions τα γλυκά κρεμμύδια που δεν προκαλούν δάκρυα στο καθάρισμα
spot_img

Επειδή το καθάρισμα των κρεμμυδιών παραδοσιακά συνοδεύεται από πολλά δάκρυα, η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Waitrose έχει τη λύση για… «όχι άλλα δάκρυα».

Η μεγάλη αλυσίδα λιανικής του Ηνωμένου Βασίλειου, θα διαθέσει στην αγορά ένα είδος κρεμμυδιού που δεν προκαλεί δάκρυα όταν κάποιος το κόβει ή το ξεφλουδίζει.

Τα κρεμμύδια αυτά ονομάζονται Sunions, η ποικιλία κρεμμυδιών ονομάζεται η πρώτη «ποικιλία κρεμμυδιών χωρίς δάκρυα» και θα ξεκινήσει αν πωλείται από αυτόν τον μήνα. Θα είναι ιδανικά για όσους έχουν ευαίσθητα μάτια ή πρέπει να ξεφλουδίσουν και να κόψουν κρεμμύδια έχοντας παιδιά γύρω τους.

Η ποικιλία αυτή είναι ήδη διαθέσιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και πλέον κάνουν την άφιξή τους και στη Βρετανία την επόμενη Τρίτη.

Τα Sunions, που είναι αποτέλεσμα τριών και πλέον δεκαετιών, έρευνας, δεν απελευθερώνουν τόση συνθετάση του δακρυϊκού παράγοντα – μια πτητική οργανική ένωση που σχηματίζει θειικό οξύ όταν έρχεται σε επαφή με το υγρό στα μάτια μας, προκαλώντας την παραγωγή δακρύων – όταν αυτά τεμαχίζονται.

Η ιστοσελίδα της εταιρείας που τα παρασκευάζει αναφέρει: «Τα Sunions καλλιεργούνται επί του παρόντος μόνο στη Νεβάδα και την Ουάσιγκτον. Η ποιότητα χωρίς δάκρυα και το απίστευτα γλυκό, ήπιο και τραγανό γευστικό τους προφίλ οφείλονται σε μια αυστηρά ελεγχόμενη υπόσχεση της επωνυμίας, ώστε τα Sunions να πιστοποιηθούν για το γεγονός ότι δεν προκαλούν δάκρυα, αλλά και για τη γλυκιά τους γεύση πριν γίνουν διαθέσιμα στα παντοπωλεία».

Ο Paul Bidwell, Αγοραστής Κρεμμυδιών στο Waitrose δήλωσε στο MailOnline: «Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να ξεφλουδίζουν τα κρεμμύδια χωρίς δάκρυα για τους πελάτες μας, γι ‘αυτό είμαστε στην ευχάριστη θέση να λανσάρουμε τα Sunions σε επιλεγμένα καταστήματα και μέσω του Waitrose.com από τις 18 Ιανουαρίου.

“Ιδανικό προϊόν για να βγάλει τα δάκρυα από την κουζίνα, η γλυκύτητα αυτού του τύπου κρεμμυδιού προσφέρεται τέλεια σε μια ποικιλία πιάτων, από σαλάτες μέχρι ζεστά γεύματα.”

Το Waitrose λέει: “Τα Sunonions είναι η πρώτη ποικιλία κρεμμυδιών που δεν προκαλούν δάκρυα, ιδανική για όσους έχουν ευαίσθητα μάτια καθώς και μαγείρεμα στην κουζίνα με παιδιά.

“Η ήπια γεύση τα καθιστά ιδανικά για χρήση στο μαγείρεμα, ενώ μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ωμά σε μια σαλάτα.”

Γιατί τα κρεμμύδια μας κάνουν να κλαίμε;

Τα κρεμμύδια παράγουν ένα χημικό ερεθιστικό γνωστό ως syn-propanethial-S-oxide, το οποίο διεγείρει τους δακρυϊκούς αδένες των ματιών και έτσι, βγαίνουν τα δάκρυα.

Βέβαια, η εν λόγω χημική ουσία απλά ερεθίζει τα μάτια, δεν προκαλεί ποτέ καμία μόνιμη βλάβη αν και μερικοί άνθρωποι έχουν πιο ευαίσθητους δακρυϊκούς αδένες από άλλους.

Το να κρυώσουμε ένα κρεμμύδι είναι μια λύση επειδή η χημική ουσία είναι πιο ισχυρή σε θερμοκρασία δωματίου, αλλιώς μπορούμε να φοράμε γυαλιά. Κάποια άλλη λύση δεν υπάρχει.

Ωστόσο, η ποσότητα του οξέος, το οποίο προκαλείται από τη χημική ουσία που απελευθερώνει το κρεμμύδι – φυσικός αμυντικός του μηχανισμός που ενεργοποιείται – είναι τόσο μικρή που μόνο ερεθίζει τα μάτια μας, γι’ αυτό συχνά κλαίμε όταν κόβουμε τα κρεμμύδια.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα