Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
18.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ισπανική μελέτη διερευνά την επιμόλυνση των βιολογικών προϊόντων

ΑρχικήΝέαΙσπανική μελέτη διερευνά την επιμόλυνση των βιολογικών προϊόντων
spot_img

Οι καταναλωτές επιλέγουν όλο και περισσότερο τα βιολογικά προϊόντα, και μια νέα μελέτη από την Ισπανία διερευνά τους μικροβιολογικούς κινδύνους που αυτά φέρουν

Οι πληροφορίες που έρχονται από μια παρουσίαση αφίσας στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων (ECCMID) στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, δείχνουν πως οι αμοιβάδες που ζουν σε βιολογικά φυλλώδη λαχανικά μπορούν να προστατεύσουν από ανθρώπινα παθογόνα όπως ο Pseudomonas, η Salmonella και το Helicobacter, χωρίς όμως αυτά τα συμπεράσματα να έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους ακόμα.

Διαπιστώθηκε ότι τα λαχανικά μπορούν να επιμολυνθούν με ορισμένους μονοκύτταρους οργανισμούς – όπως οι ελεύθερες αμοιβάδες (FLA) – οι οποίοι τρέφονται με βακτήρια και μπορούν να λειτουργήσουν ως ξενιστές παθογόνων βακτηρίων που αντιστέκονται στην πέψη.

Οι σύγχρονες επιλογές των καταναλωτών για πιο υγιεινή διατροφή, αυξάνουν τη ζήτηση για βιολογικά καλλιεργούμενα φρούτα και λαχανικά, που είναι απαλλαγμένα από υπολείμματα φυτοφάρμακων, χημικά λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα. Όμως αυτά, κατά τη διάρκεια των σταδίων από τη συγκομιδή μέχρι και την μεταφορά τον τελικό αποδέκτη, μπορεί να μολυνθούν με παθογόνους παράγοντες από ανθρώπινες ή ζωικές πηγές, το έδαφος, το νερό άρδευσης, τον αέρα, τη βροχή, τα έντομα και κατά τη διάρκεια του βιομηχανικού πλυσίματος των προϊόντων.

Σε 17 δείγματα μαρουλιού και σπανακιού από σούπερ μάρκετ στη Βαλένθια και με τη βοήθεια των metagenomics που αναγνωρίζει το DNA, οι ερευνητές μπόρεσαν να πάρουν σαφή αποτελέσματα για το τι είδους μικρόβια υπήρχαν σε κάθε δείγμα, αλλά δεν είναι γνωστό αν ήταν ζωντανά ή νεκρά.

Στο 1/3 των δειγμάτων εντοπίστηκαν 52 δυνητικά παθογόνοι τύποι βακτηρίων, όπως Legionella, Salmonella και Arcobacter. Η παρουσία τέτοιων βακτηρίων μέσα στο FLA υποδηλώνει ότι είναι οχήματα που μπορούν να μεταδώσουν παθογόνα ικανά να φτάσουν στον άνθρωπο.

Παρά τα ευρήματα, οι ερευνητές ανέφεραν ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες από διαφορετικές χώρες για να κατανοηθούν περισσότερα σχετικά με τη μικροβιολογική ποιότητα και την ασφάλεια των βιολογικών λαχανικών.

Ο Τζον Φάουελ, του Πανεπιστημίου Κράνφιλντ, δήλωσε σύμφωνα με το Food Safety News ότι η παρουσία δεν σημαίνει απαραίτητα σημαντικό κίνδυνο.

“Χρειαζόμαστε καλύτερα και πιο συστηματικά δεδομένα για να δείξουμε πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό και να λάβουμε μέτρα για να ελαχιστοποιήσουμε τυχόν κινδύνους. Η έρευνα αυτή διαπίστωσε έναν κίνδυνο, το επόμενο στάδιο είναι να εκτιμηθεί πόσο μεγάλος είναι για τους καταναλωτές και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για να μετριαστεί”, ανέφερε.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα