Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
24 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

4 ιστορίες για τη γαλλική μπαγκέτα

ΑρχικήΝέαΙστορία Τροφίμων4 ιστορίες για τη γαλλική μπαγκέτα
spot_img

Από τον August Zang στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, σας παραθέτουμε 4 ιστορίες για τη γαλλική μπαγκέτα.

Οι μπαγκέτες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ψωμιά στον κόσμο. Κοσμούν τα τραπέζια ως συνοδευτικό με τα γεύματά μας ή αποτελούν βάση για λαχταριστά σάντουιτς. Με γνωστή πατρίδα της τη Γαλλία, η μπαγκέτα δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1920 στο Παρίσι. Το όνομα μπαγκέτα μεταφράζεται ως «ραβδί» ή «σκυτάλη». Μια κλασσική γαλλική μπαγκέτα πρέπει να φτιάχνεται μόνο με αλεύρι, αλάτι, νερό και μαγιά. Το μέγεθος πρέπει να έχει μήκος 65 εκατοστά, αν και μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο, και, το ψωμί πρέπει να ψηθεί στις εγκαταστάσεις όπου πωλείται. Ακολουθούν ορισμένα fun facts και ιστορίες που δεν γνωρίζαμε για την μπαγκέτα.

Η μπαγκέτα είναι στην πραγματικότητα…Αυστριακή

Μια ιστορία προέλευσης της μπαγκέτας μας πάει ακόμα πιο πίσω, στις αρχές του 19ου αιώνα. Βάσει της ιστορίας, οι φούρνοι ατμού έφτασαν για πρώτη φορά στο Παρίσι από έναν Αυστριακό αξιωματικό που έγινε αρτοποιός, τον August Zang. Ο Zang, επίσης, την πόλη στο pain viennois και το κρουασάν. Επιπλέον, ορισμένες πηγές του αποδίδουν ακόμη και την προέλευση της μπαγκέτας. Ο φούρνος ατμού επέτρεψε στην κρούστα να διασταλεί, κάτι που δημιούργησε ένα πιο ελαφρύ και πιο ευάερο καρβέλι. 

H μπαγκέτα ως λύση ανάγκης

Μια άλλη ιστορία προέλευσης παραπέμπει σε έναν γαλλικό νόμο του 1920 που απαγόρευε στους αρτοποιούς να εργάζονται από τις 10 το βράδυ έως τις 4 το πρωί. Αυτές οι ώρες δεν άφηναν αρκετό χρόνο για το ψήσιμο του ψωμιού. Έτσι η μπαγκέτα έγινε λύση ανάγκης καθώς μπορούσε να προετοιμαστεί και να ψηθεί εντός 3 ωρών.
 

 Ο Ναπολέων  Βοναπάρτης

Μια διάσημη ιστορία αναφέρεται ακόμη και στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Λέγεται ότι διέταξε τους ντόπιους να κάνουν το ψωμί σε μακρύτερο και πιο λεπτό σχήμα, έτσι ώστε οι στρατιώτες να μπορούν να το μεταφέρουν εύκολα στην αγκαλιά τους.
 
Μπαγκέτα… για λιγότερα μαχαίρια

Σε μια ακόμα ιστορία λέγεται πως οι εργάτες κουβαλούσαν μαχαίρια κατά τη διάρκεια της πρωινής τους μετακίνησης για να κόψουν το ψωμί τους. Αυτό οδήγησε σε πολλά βίαια επεισόδια στο μετρό του Παρισιού. Έτσι η διεύθυνση του μετρό ζήτησε από τους αρτοποιούς ψωμί που θα μπορούσε να σκιστεί με το χέρι. Και έτσι γεννήθηκε η ευρεία χρήση της μπαγκέτας.  

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα εγκύκλιος του Υπ. Υγείας για τους ελέγχους ενόψει Πάσχα – Αυστηροί έλεγχοι και στους delivery

Το Υπουργείο Υγείας ζητά από τους επιθεωρητές αυστηρότητα ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων.

Γιατί οι καταναλωτές προτιμούν το εμφιαλωμένο από το νερό βρύσης;

Οι προσπάθειες της ΕΕ για στροφή των Ευρωπαίων στο νερό βρύσης και η λόγοι της προσήλωσης των καταναλωτών στο εμφιαλωμένο.

Καταναλωτής: Οι υψηλές τιμές οδηγούν σε επικίνδυνες πρακτικές ασφάλειας τροφίμων

Έρευνα έδειξε πως οι αυξανόμενες τιμές ωθούν τους ανθρώπους να αναλαμβάνουν περισσότερους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα