Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Από που προέρχεται η ομελέτα;

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΑπό που προέρχεται η ομελέτα;
spot_img

Πως συνδέεται ο Ναπολέων;

    Όταν το Cuisine Bourgeoisie δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1700, λέγεται πως κανει την εμφάνιση της η γαλλικής προέλευσης λέξη, «lamelle», η οποια πρωτοχρησιμοποιηθηκε μερικους αιωνες πριν. Η γαλλική λέξη που με τον καιρό επικράτησε με την σημερινή ονομασία, ομελέτα, ουσιαστικά προοριζόταν για να ορίσει το επίπεδο σχήμα της. Αν και δικαιωματικά η προέλευση της ανήκει εν μέρει στη Γαλλία, υπάρχουν ενδείξεις πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το χτύπημα αυγών γίνεται από την αρχαιότητα.

   Πριν από τους Γάλλους, οι Ρωμαίοι και πριν από τους Ρωμαίους, η Αρχαία Περσία είχε τις δικές της εκδοχές του πιάτου. Οι Ρωμαίοι έτρωγαν ζεστές ή κρύες ομελέτες, γνωστές με την ονομασία patina, αναφορές της οποίας συμπεριλαμβάνονται στο γνωστότερο βιβλίο μαγειρικής της αρχαιότητας “De re coquinaria”. Στην Αγγλία κατά το Μεσαίωνα οι ομελέτες ονομάζονταν herbolacae και αρωματίζονταν συχνά με διάφορα μυρωδικά. 

    Υπάρχει επίσης μια ιστορία που προσδίδει μια επιπλέον πτυχή στη γαλλική προέλευση της. Λέγεται πως αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης ταξίδευε με τον στρατό του σε μια μικρή πόλη όπου ένας τοπικός πανδοχέας έφτιαχνε ομελέτες. Όταν ο Ναπολέων δοκίμασε, ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που έβαλε την πόλη να μαζέψει όλα τα αυγά και να δημιουργήσει μια μεγάλη ομελέτα για τον στρατό του. Κανείς δεν είναι σίγουρος αν αυτό το γεγονός έλαβε όντως χώρα, αλλά η πόλη όπου λέγεται ότι συνέβη αυτό, η γαλλική Bessieres, γιορτάζει κάθε χρόνο, φτιάχνοντας μια γιγάντια ομελέτα για όλη την πόλη.

   Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να πιστοποιούν το παρελθόν της, το μόνο που είναι σίγουρο είναι πως κατέχει μια θέση στο παρόν αλλά και στο μέλλον, αφού έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει εισχωρήσει σε διάφορους πολιτισμούς. Στην Ισπανία οι ομελέτες παρασκευάζονται με πατάτες, ή πατάτες, που έχουν κοπεί και σοταριστεί στο λάδι. Μαζί με τις πατάτες αναμειγνύεται τζίντζερ, κρεμμύδι και πιπεριές, μαγειρεμένα πριν πεταχτούν στα χτυπημένα αυγά. Ενώ στην Ευρώπη και την Αμερική η ομελέτα είναι διπλωμένη, στην Ισπανία ετοιμάζονται σαν κέικ, κομμένες σε φέτες για να σερβίρονται. Στην Ιαπωνία οι ομελέτες έρχονται σε ορθογώνιο σχήμα ή διπλωμένες και φαίνονται τρομακτικές στο μαγείρεμα. Τα αυγά ανακατεύονται με ζάχαρη, νερό και ξύδι ρυζιού πριν μαγειρευτούν και τυλιχτούν σε ρολό. Κάθε ρολό είναι μια λεπτή στρώση ομελέτας και όταν κόβεται σε κομμάτια σερβίρεται με μερικά ντιπ.Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν πολλές περισσότερες παραλλαγές, αλλά ας φτάσουμε σε αυτή που αναζητούν οι περισσότεροι. Στην Αμερική, η ομελέτα μαγειρεύεται για να είναι πιο τραγανή και από τις δύο πλευρές ενώ στην Ευρώπη είναι μαλακή και πιο αφράτη. Σε γενικές γραμμές ωστόσο η λογική είναι η ίδια.

    Στις 12 Οκτωβρίου 2001, γιορτάστηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά η παγκόσμια ημέρα αυγού και παρασκευάστηκε η τότε μεγαλύτερη ομελέτα του κόσμου. Το γεγονός έλαβε χώρα στην πλατεία Κοτζιά και οργανώθηκε από το Σύνδεσμο Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και τη σχολή μαγειρικής Le Monde. Πιο προσφατα, το 2010, στην Παγκόσμια Ημέρα του αβγού που γιορτάστηκε στην Τουρκία, αναδείχθηκε η ανανεωμένη έκδοση της μεγαλύτερης ομελέτας στον κόσμο. Η ομελέτα αυτή, τηγανίστηκε σε τηγάνι διαμέτρου δέκα μέτρων, μπροστά από ένα εμπορικό κέντρο στην Άγκυρας, ενώ χρειάσθηκαν 110.010 αβγά και δυόμισι ώρες ψησίματος. Ο εκπρόσωπος του οργανισμού Ρεκόρ Γκίνες, Καρίμ Βαλέριο, επιβεβαίωσε ότι η εν λόγω ομελέτα ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο. Το ρεκόρ μέχρι τότε ανήκε στη Νότιο Αφρικής, όπου και χρησιμοποιήθηκαν 60.000 αβγά.

https://oldeuropean-restaurant.com/the-origin-of-omelettes/

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα