Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
9.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Ασιατική λάμψη” : Το φαινόμενο εκτεταμένης δυσανεξίας στο αλκοόλ και η σχέση του με το… ρύζι

ΑρχικήΝέαΥγεία"Ασιατική λάμψη" : Το φαινόμενο εκτεταμένης δυσανεξίας στο αλκοόλ και η σχέση του με το... ρύζι
spot_img

Πως η εξημέρωση του ρυζιού σχετίζεται με τη δυσανεξία στο αλκοόλ;

      Περίπου το 36% του πληθυσμού της Ανατολικής Ασίας, δηλαδή οι Ιάπωνες, οι Κινέζοι και οι Κορεάτες, εμφανίζουν μια χαρακτηριστική φυσιολογική απόκριση στην κατανάλωση αλκοόλ που περιλαμβάνει έξαψη του προσώπου, ναυτία και ταχυκαρδία. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται “Ασιατική λάμψη” και οφείλεται κυρίως σε κληρονομική ανεπάρκεια του ενζύμου αφυδρογονάση αλδεΰδης 2 (ALDH2). Τέτοιου είδους ανεπάρκεια παρουσιάζουν άτομα που έχουν δυσανεξία στο αλκοόλ, μια γενετική μεταβολική διαταραχή, η οποία, όπως δείχνουν πολυάριθμες έρευνες, ενθαρρύνει τη δημιουργία πολλών μορφών καρκίνων. Πως σχετίζεται όμως η εξημέρωση του ρυζιού, με τη δημιουργία της γενετικής διαταραχής εξ αρχής;

    Κατά την κατανάλωση αλκοόλ, το συκώτι διασπά την αιθανόλη και τη μετατρέπει σε μια χημική ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, η οποία με τη σειρά της μετατρέπεται σε οξικό οξύ (ξίδι). Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα ALDH2 μπορεί να συσσωρεύσουν υψηλά επίπεδα ακεταλδεΰδης μετά την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς δεν μπορούν να τη διασπάσουν εύκολα. Η ακεταλδεΰδη έχει κατηγορηθεί για ασθματικές αντιδράσεις στο αλκοόλ σε έως και τους μισούς Ιάπωνες με άσθμα.

   Μελέτη του 2023 που πραγματοποίησαν ερευνητές από την Ιαπωνία, έδειξε πως λόγω της χαμηλής ανοχής στο αλκοόλ, του πληθυσμού της Ανατολικής Ασίας, είναι πιο πιθανή η ανάπτυξη καρκίνου του στομάχου. Ο Δρ William Dahut, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, είχε πει ότι η μελέτη, η οποία συνέλεξε κύτταρα από σχεδόν 1.500 ασθενείς με καρκίνο του στομάχου στην Ιαπωνία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ, είναι η πρώτη εκτενής γονιδιωματική ανάλυση του καρκίνου του στομάχου.

    Τα δεδομένα είναι δυσανάλογα καθώς δείχνουν πως τα μισά από τα περιστατικά γαστρικού καρκίνου παγκοσμίως συμβαίνουν στην Κίνα και είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου μεταξύ των ανδρών στην Ιαπωνία. Όλα αυτά, καθώς οι άνθρωποι της Ανατολικής Ασίας είναι πολύ πιο πιθανό να κληρονομήσουν τη γενετική μετάλλαξη που επηρεάζει την ικανότητα μεταβολισμού του αλκοόλ.

   Μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2019 από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, διαπίστωσε πως οι άνθρωποι που έχουν τη μετάλλαξη ALDH2*2, μπορεί να αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ σε υψηλότερο από το μέσο ποσοστό.

Επιδημιολογικές μελέτες σε πληθυσμούς της Ανατολικής Ασίας έχουν υποδείξει στο παρελθόν μια συσχέτιση μεταξύ της μετάλλαξης της ALDH2 που προκαλεί έξαψη του προσώπου και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, υπήρξαν και άλλες μελέτες που δεν βρήκαν συσχέτιση. Για να διερευνήσουν περαιτέρω έναν πιθανό ρόλο για την ALDH2, οι συγγραφείς της τρέχουσας μελέτης εξέτασαν κυτταροκαλλιέργειες που έγιναν χρησιμοποιώντας κύτταρα από 20 ασθενείς με νόσο του Αλτσχάιμερ. Τέτοιες μελέτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν να καθοριστεί εάν η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ και η θεραπεία με ενώσεις, όπως το Alda-1, μπορεί να μειώσει την εξέλιξη και την επιβράδυνση της νόσου του Αλτσχάιμερ στον γηράσκον πληθυσμό του κόσμου.

    Υπήρξαν επίσης άλλες μελέτες που δείχνουν ότι τα άτομα με ανεπάρκεια ALDH2 διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου (συγκεκριμένα ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα) από την κατανάλωση αλκοόλ σε σύγκριση με άτομα με πλήρως ενεργό ALDH2. Αυτό είναι ιδιαίτερα ατυχές καθώς ο καρκίνος του οισοφάγου είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους παγκοσμίως, με ποσοστά πενταετούς επιβίωσης 15,6% στις Ηνωμένες Πολιτείες, 12,3% στην Ευρώπη και 31,6% στην Ιαπωνία.

    Επειδή η ALDH2 είναι τόσο σημαντική για την ανθρώπινη υγεία, ο Che-Hong Chen, ανώτερος ερευνητής στο εργαστήριο Mochly-Rosen, διοργάνωσε την Κοινοπραξία Έρευνας Ανεπάρκειας ALDH2 Stanford-Taiwan ή STAR. Αυτή η ομάδα στοχεύει να προωθήσει την έρευνα και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη μετάλλαξη ALDH2 στην Ανατολική Ασία, όπου φέρει σχεδόν ο μισός πληθυσμός. Οι ενώσεις που μοιάζουν με το Alda-1 μπορεί να αποδειχθούν ότι βοηθούν στη θεραπεία για τη μείωση του κινδύνου και της νόσου του Αλτσχάιμερ, λένε οι ερευνητές.

Πως σχετίζεται η εξημέρωση του ρυζιού με την μετάλλαξη της ALDH2;

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Bing Su, έναν γενετιστή στο Ινστιτούτο Ζωολογίας Κουνμίνγκ στην Κίνα, ξεκίνησε να βρει την πηγή της συγκεκριμένης μετάλλαξης, που οδηγεί σε αδυναμία διάσπασης του αλκοόλ και κατά επέκταση σε διάφορες μορφές καρκίνου. Σύμφωνα με το Science, οι ερευνητές μελέτησαν 2275 άτομα σε όλη την Κίνα που αντιπροσωπεύουν 38 εθνοτικές ομάδες και διαπίστωσαν ότι ήταν εξαιρετικά διαδεδομένο, έως και 99%, σε εθνοτικές ομάδες από τη νοτιοανατολική Κίνα, ενώ λίγο λιγότερο διαδεδομένο, 60% έως 70%, στη δυτική Κίνα και σχετικά ασυνήθιστο, 14%, στους Θιβετιανούς. Επιπλέον, η ομάδα βρήκε μια ισχυρή γεωγραφική συσχέτιση μεταξύ περιοχών με υψηλό επιπολασμό της μετάλλαξης και αρχαιολογικών χώρων στην Κίνα όπου το ρύζι είχε εξημερωθεί πριν από χιλιάδες χρόνια.

Όταν οι ερευνητες υπολόγισαν την ηλικία της μετάλλαξης, δηλαδή μεταξύ 7000 και 10.000 χρόνια πριν, συνειδητοποίησαν πως η χρονική περιοδος συμπίπτει με τα παλαιότερα γνωστά στοιχεία για την καλλιέργεια ρυζιού. Έτσι η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μετάλλαξη ευνοήθηκε επειδή προστάτευε τους πρώτους αγρότες από τις δυνητικά θανατηφόρες βλάβες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Οι ερευνητές αναφέρουν δύο επιπλέον στοιχεία για αυτήν την υπόθεση. Πρώτον, αρχαιολογικές μαρτυρίες υποδηλώνουν ότι οι Κινέζοι αγρότες επινόησαν μια αλκοολούχα μπύρα με ρύζι, μέλι και σταφύλι ή κράταιγο ήδη πριν από 9000 χρόνια. Δεύτερον, το φάρμακο δισουλφιράμη, το οποίο προκαλεί τη συσσώρευση της ακεταλδεΰδης στο σώμα, αποθαρρύνει τους αλκοολικούς από το να πίνουν προκαλώντας ναυτία, έμετο και άλλα σοβαρά συμπτώματα αντίδρασης έξαψης από το αλκοόλ.

Οι ερευνητές καταλήγουν πως, η άνοδος της γεωργίας έχει συνδεθεί με εξελικτικές αλλαγές στα γονίδια για άλλα ένζυμα, όπως η αμυλάση, η οποία διασπά το άμυλο και η λακτάση, η οποία διασπά τη λακτόζη στο γάλα, ωστόσο οι υποθέσεις αυτές δεν επιβεβαιώνονται. Ένας αρχαιολόγος στο University College του Λονδίνου, υποστηρίζει ότι η ομάδα μπορεί να κάνει λάθος αν εντοπίζει την προέλευση της μετάλλαξης αποκλειστικά στην καλλιέργεια ρυζιού. Οι αρχαιολογικοί χώροι που επέλεξαν οι ερευνητές, λέει, περιελάμβαναν οικισμούς όπου είχε μόλις αρχίσει να καλλιεργείται ρύζι και εκείνους όπου η καλλιέργεια ρυζιού ήταν σε πλήρη άνθηση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Πωλείται στην Ελλάδα επικίνδυνο τσάι με καρκινογόνα μηχανέλαια (φωτο)

Πράσινο τσάι με αρωματικούς υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων, πωλείται στην Ελλάδα και σε άλλες 17 χώρες.

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο