Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
17.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γάμος: Ποια θωρούνται “φαγητά τύχης”

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΓάμος: Ποια θωρούνται “φαγητά τύχης”
spot_img

Τα πιο τυχερά φαγητά για τους νεόνυμφους.

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας στους γάμους σερβίρουν γαμοπίλαφο, οι Ιταλοί σερβίρουν αμύγδαλα, οι κινέζοι ψάρι και σε μερικά μέρη του πλανήτη είθισται η νύφη να τρώει την πρώτη μπουκιά της γαμήλιας τούρτας όχι για λόγους ευγενείας, αλλά για να κάνει γρήγορα παιδιά. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα έθιμα που είναι διαχρονικά και must όσο και αν η κοινωνία έχει εξελιχθεί. Εξάλλου τα έθιμα και οι παραδόσεις διαμορφώνουν την ταυτότητα του κάθε λαού και μας ενώνουν με το παρελθόν.

Η προσκόλληση συμβολισμών στο φαγητό είναι μια κοινή πρακτική σε όλο τον κόσμο και πολλοί πολιτισμοί έχουν καθιερώσει τρόφιμα για τους νεόνυμφους και τους καλεσμένους τους, που θα φέρουν καλή τύχη, γονιμότητα ή άλλες ευλογίες και όπως είχε δηλώσει η Amy Bentley, αναπληρώτρια καθηγήτρια τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Στην Ελλάδα το γαμοπίλαφο συμβολίζει το “ρίζωμα” του ζευγαριού, τη γονιμότητα και την αφθονία αγαθών. Άλλωστε, για τον ίδιο λόγο πετάμε ρύζι κατά τη διάρκεια της γαμήλιας τελετής. Επίσης στην Κρήτη κερνάνε δίπλες και καλτσούνια, στη Ρόδο μελεκούνια, που εκτός από τύχη και ότι ήθελαν οι παλιοί να συμβολίζουν, δίνουν και μία νότα παράδοσης και νοσταλγίας, στις Κυκλάδες αμυγδαλωτά που συμβολίζουν την αγνότητα και τη χαρά, στη Ζαγορά Μπακλαβά και στη Μυτιλήνη γλυκά του κουταλιού, μπακλαβά και αμυγδαλωτά.

 Στο Μεξικό, οι νύφες και οι γαμπροί δειπνούν μερικές φορές με τηγανητούς γρύλους, φακές και ένα πιάτο με φασόλια, ρύζι και αγαύη, προκειμένου να έχουν γονιμότητα και τύχη. Το Ιταλικό έθιμο με τα αμύγδαλα συμβολίζει την γλυκόπικρη γεύση που έχει η ζωή αλλά σερβίρονται ζαχαρωμένα για να έχει το ζευγάρι περισσότερη γλύκα στη ζωή του, παρά πικρία.  Οι Κινέζοι εκτός από τα ψάρι, πιστεύουν επίσης ότι η κατανάλωση Spring rolls θα φέρει πλούτο και ευημερία ενώ λόγω του χρώματος και του μεγέθους τους, θεωρείται ότι μοιάζουν με ράβδους χρυσού. Στη Βρετανία στους γάμους σερβίρεται κέικ με σταφίδες και οι νύφες μετρούν τις σταφίδες που έχει το κομμάτι τους για να δουν πόσα παιδιά θα κάνουν.

Στις Φιλιππίνες, προσφέρουν στους καλεσμένους  ρυζόπιτα τυλιγμένη σε φύλλα καρύδας. Στην Κορέα, τα μακριά noodles σερβίρονται για να αντιπροσωπεύσουν μια μακρά ζωή μαζί και στη συνέχεια το κολλώδες ρύζι με κουκουνάρι και κάστανα συμβολίζει τη γονιμότητα και τη σοφία.

Στους καλεσμένους του γάμου στο Μαρόκο σερβίρονται παραδοσιακά χουρμάδες και ένα ποτήρι γάλα, που αντιπροσωπεύουν τη γλύκα της ζωής και την οικογενειακή τροφή αντίστοιχα. Το μέλι και το γιαούρτι εμφανίζονται σε πολλά μέρη της Ινδίας, αντιπροσωπεύοντας την αγνότητα και την ομορφιά ενώ στην Ιαπωνία σερβίρεται αυγοτάραχο ρέγγας με ρύζι και δείχνει τη γονιμότητα και την αφθονία.

 Τέλος τα ψάρια και άλλα λευκά κρέατα, όπως η γαλοπούλα και το κοτόπουλο, είναι κοινά φαγητά γάμου λόγω των παλιών πεποιθήσεων ότι οι γυναίκες είχαν πιο λευκό αίμα από τους άνδρες, είπε  η Pam Frese, καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο College of Wooster στο Οχάιο. Τα λευκά κρέατα πίστευαν ότι ενίσχυαν το αίμα των γυναικών, γι’ αυτό τα σέρβιραν στους γάμους για να δώσουν ενέργεια στη νύφη.

https://www.kkcatering.co.uk/traditional-wedding-food-around-world/

https://eu.gainesville.com/story/lifestyle/2010/06/02/food-for-luck-lucky-foods-for-newlyweds/31760304007/

https://www.monmarriage.gr/

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα