Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί το Πάσχα γιορτάζεται με… λαγουδάκια;

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΓιατί το Πάσχα γιορτάζεται με... λαγουδάκια;
spot_img

Πως συνδέθηκε το λαγουδάκι με τα πασχαλινά αυγά αφού το ίδιο δεν γεννά αυγά;

   Το Πάσχα είναι η χριστιανική γιορτή της ανάστασης του Ιησού, ωστόσο παρά το γεγονός πως ο λαγός/κουνέλι δεν αναγράφεται στη Βίβλο πως συνδέεται με κάποιο τρόπο με τη θρησκεία, είναι πανταχού παρόν στη σπουδαιότερη γιορτή του χριστιανισμού. Η ακριβής προέλευση του λαγού του Πάσχα καλύπτεται από μυστήριο και υπάρχουν διάφορες θεωρίες για αυτό. 

   Η πιο διαδεδομενη είναι ότι το σύμβολο του κουνελιού προέρχεται από την ειδωλολατρική παράδοση, συγκεκριμένα τη γιορτή της Eostre, μιας θεάς της γονιμότητας της οποίας το σύμβολο του ζώου ήταν ένα λαγουδάκι. Τα κουνέλια, γνωστά για την αναπαραγωγή τους, παραδοσιακά συμβολίζουν τη γονιμότητα. Τα αυγά είναι επίσης αντιπροσωπευτικά της νέας ζωής και πιστεύεται ότι η διακόσμηση των αυγών για το Πάσχα χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Τόσο οι χριστιανοί όσο και οι Εβραίοι, διατηρούν το αυγό ως σύμβολο αναγέννησης όπως ακριβώς και στον αρχαίο κόσμο. Πως όμως ο λαγός συνδέθηκε με τα αυγά αφού δεν γεννά αυγά;

    Σύμφωνα με το History, το λαγουδάκι του Πάσχα έφτασε για πρώτη φορά στην Αμερική το 1700 με Γερμανούς μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στην Πενσυλβάνια και μετέφεραν την παράδοσή τους για έναν λαγό που γεννά αυγά που ονομάζεται “Osterhase” ή “Oschter Haws”. Τα παιδιά τους έφτιαξαν φωλιές στις οποίες αυτό το πλάσμα μπορούσε να γεννήσει τα χρωματιστά αυγά του. Τελικά, το έθιμο εξαπλώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι πρωινές παραδόσεις του θρυλικού κουνελιού επεκτάθηκαν για να συμπεριλάβουν σοκολάτα και άλλα είδη καραμέλας και δώρα, ενώ τα στολισμένα καλάθια αντικατέστησαν τις φωλιές. Επιπλέον, τα παιδιά συχνά άφηναν τα καρότα για το κουνελάκι σε περίπτωση που πεινούσε από το πολύ χοροπήδημα.

    Επειδή όμως η άνοιξη είναι η εποχή της αναγέννησης και της ανανέωσης, ορισμένες πηγές προτείνουν ότι μπορεί να είναι μέρος του τρόπου με τον οποίο τα κουνελάκια (μαζί με τους λαγούς) συνδέθηκαν με τις διακοπές.

   Καθώς ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε, ήταν σύνηθες για τους ιεραπόστολους να εντάσσουν παγανιστικές ιδέες και τελετουργίες στο πλαίσιο της χριστιανικής πίστης. Μέρος του τρόπου με τον οποίο το κατάφεραν ήταν με τη μετατροπή των παγανιστικών εορτών σε χριστιανικές γιορτές (όπως τα Χριστούγεννα). Το φεστιβάλ Eostre γινόταν γύρω από την εαρινή ισημερία στις 20 Μαρτίου, οπότε ήταν περίπου την ίδια εποχή που οι Χριστιανοί γιόρταζαν την ανάσταση του Χριστού. Οι δύο γιορτές έγιναν τελικά μία, με την Eostre πιθανότατα να δανείζει το όνομά της στις διακοπές. Με το είδος της ανάμειξης που γινόταν μεταξύ των πολιτισμών, θα φαινόταν απολύτως φυσικό οι ειδωλολάτρες να φέρνουν μαζί τους τις εικόνες του λαγού και των αυγών στη νέα τους πίστη.

   Εκτός από την ιστορία για την Eostre και τον μαγικό της λαγό, υπάρχουν και άλλες θεωρίες για το γιατί τα κουνελάκια συνδέονται με το Πάσχα και γιατί τα αυγά συνδέονται τόσο έντονα με τις διακοπές. Στον Χριστιανισμό, τα αυγά θεωρούνται αντιπροσωπευτικά της ανάστασης του Χριστού. Οι Χριστιανοί συνήθως αποφεύγουν να τα τρώνε κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, επομένως η συντήρησή τους για να τα διακοσμήσουν και να τα καταναλώσουν αργότερα θεωρήθηκε ως ένας τρόπος για να σηματοδοτήσουν την έναρξη των εορτασμών της άνοιξης.

    Το έθιμο της χρήσης αυγών γύρω από το Πάσχα αναφέρεται επίσης σε γερμανικές γραφές από τα τέλη του 1500. Οι Γερμανοί μετέτρεψαν την ειδωλολατρική εικόνα του λαγού σε Oschter Haws (ή Osterhase), ο οποίος γεννά χρωματιστά αυγά κάθε χρόνο σε κήπους ως δώρα για τα καλά παιδιά, τα οποία στη συνέχεια πήγαιναν στο κυνήγι για αυτά. Τον 16ο και 17ο αιώνα, το πασχαλινό κυνήγι λαγού ήταν επίσης συνηθισμένο σε μέρη όπως η Αγγλία. Αυτό μπορεί να προήλθε από παλιές ευρωπαϊκές λαϊκές παραδόσεις, οι οποίες υποστήριζαν ότι οι μάγισσες συχνά έπαιρναν τη μορφή λαγών και προκαλούσαν κακοτοπιές κατά τους χειμερινούς μήνες. Η κατανάλωση λαγού γύρω από τις διακοπές θεωρήθηκε ως ένας τρόπος να αποτραπούν οι μάγισσες από το να προκαλέσουν περαιτέρω χάος την άνοιξη.

https://www.mentalfloss.com/article/21411/where-did-easter-bunny-come

https://time.com/3767518/easter-bunny-origins-history/

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα