Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η αλήθεια πίσω από τα Fortune cookies – Γιατί κινδυνεύουν οι “συγγραφείς” των μηνυμάτων

ΑρχικήPicksNews LineΗ αλήθεια πίσω από τα Fortune cookies - Γιατί κινδυνεύουν οι "συγγραφείς" των μηνυμάτων
spot_img

Πίσω από τα «τυχερά μπισκότα» κρύβεται μία ολόκληρη βιομηχανία καθώς κάθε χρόνο παρασκευάζονται περίπου τρία δισεκατομμύρια Fortune cookies.

Πολλοί είναι εκείνοι που από τη στιγμή που θα μπουν σε ένα κινεζικό εστιατόριο περιμένουν τη στιγμή που θα ανοίξουν το “μπισκοτάκι της τύχης”. Το fortune cookie είναι ένα λεπτό μπισκοτάκι σε σχήμα μισοφέγγαρου, που στο εσωτερικό του περικλείει μια συμβουλή, μια “πρόβλεψη”.

Όμως οι συγγραφείς των μηνυμάτων φαίνεται πως κινδυνεύουν να χάσουν μέρος της δουλειάς τους λόγω της τεχνητής νοημοσύνης.  Αν και μερικοί προβλέπουν πως τα μηνύματα μέσω ΑΙ θα είναι «βαρετά» η OpenFortune, είναι από τις πρώτες που επένδυσε στην τεχνολογία ChatGPT για τη δημιουργία μηνυμάτων στα Fortune cookies. Ο συνιδρυτής Shawn Porat  είπε στη Wall Street Journal ότι τα μηνύματα που δημιουργούνται από ρομπότ ουσιαστικά «δεν διαφέρουν» από αυτά που γράφτηκαν από βετεράνους του κλάδου.

Ιστορική αναδρομή

   Δεν είναι πλήρως γνωστό το πως δημιουργήθηκαν και υπάρχουν αρκετές εκδοχές για την προέλευσή τους. Η μία θέλει το περιβόητο μπισκότο να επινοήθηκε στις ΗΠΑ, ενώ μπορεί να έχει ρίζες από Κίνα ή Ιαπωνία. Κάποιοι λένε ότι έχει τις ρίζες του σε ένα αρχαίο κινέζικο παιχνίδι που το έπαιζαν ευγενείς και άτομα υψηλών κοινωνικών στρωμάτων. Στο παιχνίδι αυτό δίνονταν στους συμμετέχοντες στριφτά κέικ που περιείχαν χαρτάκια με θέματα γραμμένα πάνω τους. Οι παίκτες άνοιγαν τα κέικ και έφτιαχναν σοφές φράσεις για τα θέματα που υπήρχαν.

Μια άλλη εκδοχή λέει πως ο David Tsung, ένας αρτοποιός που έζησε στην κοιλάδα San Joaquin στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, εφηύρε μπισκότα τύχης το 1818 ή το 1819 τυλίγοντας γραπτές “τύχες” σε θήκες για ρολά αυγών. Ο αρτοποιός πειραματίστηκε με διάφορα είδη ζύμης μέχρι που δημιούργησε το μπισκότο που γνωρίζουμε σήμερα. Βέβαια αυτή η εικασία αμφισβητείται καθώς η Καλιφόρνια το 1918 ήταν Ισπανική επικράτεια και δεν υπήρχαν κάτοικοι Κινέζοι.

Η Grace Chu, στο βιβλίο της Madame Chu’s Cooking School αποδίδει την εφεύρεση του σύγχρονου μπισκότου τύχης στον George Jung, ο οποίος ξεκίνησε την εταιρεία Noodle Company στο Χονγκ Κονγκ το 1916. Επίσης αναγνωρίζει το κινεζικό παιχνίδι σαλονιού ως πιθανό ιστορικό προκάτοχο, του σημερινού fortune cookie.

Πως φτιάχνονται

    Όσον αφορά την παρασκευή του, βασίζεται μόνο σε τέσσερα απλά υλικά, το αλεύρι, τη ζάχαρη το νερό και τα αυγά, ωστόσο συνταγές μπορεί να διαφέρουν σε επιμέρους πρόσθετα, ενώ οι “προβλέψεις” είναι τυπωμένες σε χαρτί ανθεκτικό στο λάδι και το νερό. Ορισμένοι προμηθευτές δημιουργούν “προβλέψεις” κατά παραγγελία για γάμους και άλλες περιστάσεις ή για εταιρείες που τις χρησιμοποιούν σε στρατηγικές marketing.

    Όταν τα υλικά αυτά δημιουργήσουν ζύμη, τότε τοποθετούνται ίδιας ποσότητας ζυμάρια σε μια φόρμα που διαθέτει κύπελλα με διάμετρο περίπου 7,6 εκατοστών. Μόλις τοποθετηθούν τα ζυμάρια στον πάτο, τοποθετούνται επίπεδες μεταλλικές πλάκες στα κύπελλα πάνω από τη ζύμη. Οι πλάκες ισιώνουν τη ζύμη και αφήνουν επίσης τη θερμότητα να μεταφερθεί μέσω των μεταλλικών επιφανειών τόσο στο πάνω όσο και στο κάτω μέρος του μπισκότου, ώστε να είναι χρυσοκαφέ και στις δύο πλευρές. Τα μπισκότα περιστρέφονται μέσα από τον κυκλικό φούρνο, σε μια πλήρη τροχιά για 3,5 λεπτά, που είναι ο χρόνος που χρειάζεται η λεπτή ζύμη για να ψηθεί. Όταν το μπισκότο τελειώσει το ψήσιμο, κολλάει στο πιάτο. Καθώς τα πιάτα ανυψώνονται, ένας μηχανικός βραχίονας αρπάζει το μπισκότο από το πιάτο και το μεταφέρει σε μια περιοχή υποδοχής όπου προστίθενται οι “προβλέψεις”. Στη συνέχεια, το μηχάνημα λυγίζει το μπισκότο στη μέση στο γνωστό του σχήμα μισοφέγγαρου και στη συνέχεια ψύχεται με αέρα από έναν ανεμιστήρα και μετά συσκευάζεται.

Πληροφορίες από madehow

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα