Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η απαγωγή του Freddy Heineken

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΗ απαγωγή του Freddy Heineken
spot_img

Η περιβόητη απαγωγή του ηγέτη της κορυφαίας ζυθοποιίας Heineken που συγκλόνισε τον κόσμο

Οι Cor van Hout , Willem Holleeder , Frans Meijer και Jan Boellaard  και αργότερα ο Μartin Erkabs ήταν 4 άνδρες με έναν κοινό στόχο: Την απαγωγή του Freddy Heineken. Mε αρχηγό της αποστολής τους τον Holleeder ή αλλιώς «η Μύτη», όπως τον αποκαλούσαν εξαιτίας της μεγάλης του μύτης, οι άνδρες ήθελαν να απαγάγουν τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλο της ζυθοποιίας Heineken με σκοπό τα λύτρα.

Ο Alfred Henry ” Freddy ” Heineken (4 Νοεμβρίου 1923 – 3 Ιανουαρίου 2002) ήταν Ολλανδός επιχειρηματίας της Heineken International , της εταιρείας ζυθοποιίας που αγόρασε το 1864 ο παππούς του Gerard Adriaan Heineken στο Άμστερνταμ. Υπηρέτησε ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος από το 1971 έως το 1989. Μετά τη συνταξιοδότησή του ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, η Heineken συνέχισε να συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο μέχρι το θάνατό του και διετέλεσε πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου από το 1989 έως το 1995. τη στιγμή του θανάτου του, η Heineken ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ολλανδία, με καθαρή περιουσία 9,5 δισεκατομμύρια φιορίνια.

Η απαγωγή του Heineken και του οδηγού του

2 χρόνια και αρκετές απόπειρες απαγωγής του Freddy Heineken και του οδηγού του, Ab Doderer, αργότερα, η πραγματική απαγωγή έλαβε χώρα στις 9 Νοεμβρίου 1983, μπροστά από το γραφείο της Heineken στο Άμστερνταμ. Oι δύο αιχμάλωτοι φυλακίστηκαν για τρεις εβδομάδες σε μια καλύβα που ανήκε στην εταιρεία παραγωγής ξύλου Boellaar, στο δυτικό τμήμα της λιμενικής περιοχής του Άμστερνταμ. Η καλύβα είχε προετοιμαστεί κατάλληλα για να μην πάει τίποτα στραβά με την απαγωγή και ο Heineken με τον Doderer παρέμειναν αλυσοδεμένοι στον τοίχο όλο αυτό το διάστημα.   

Heineken (αριστερά) και Doderer (2 Δεκεμβρίου 1983)

Η απελευθέρωση των ομήρων και η σύλληψη των εγκληματιών

Η απαγωγή πήρε τεράστια δημοσιότητα και απασχόλησε τα ΜΜΕ παγκοσμίως. Το ποσό των λύτρων ήταν το υψηλότερο που καταβλήθηκε ποτέ για θύμα απαγωγής εκείνη την εποχή, περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ. Οι απαγωγείς τράπηκαν σε φυγή μετά την απελευθέρωση των ομήρων, οι οποίοι ευτυχώς βρέθηκαν ζωντανοί από την αστυνομία στις 30 Νοεμβρίου. Ο Van Hout και ο Holleeder κατάφεραν να διαφύγουν στο Παρίσι, αλλά συνελήφθησαν από τη γαλλική αστυνομία στις 29 Φεβρουαρίου 1984. Μετά από 2 χρόνια, στις 31 Οκτωβρίου του 1986, εκδόθηκε και το ένταλμα σύλληψής τους στην Ολλανδία. Ο Meijer δραπέτευσε και έζησε στην Παραγουάη για χρόνια, μέχρι που τελικά συνελήφθη και φυλακίστηκε εκεί.  Το 2003, ο Meijer μεταφέρθηκε σε ολλανδική φυλακή για να εκτίσει το τελευταίο μέρος της ποινής του. Ο Van Hout λίγο μετά την απελευθέρωσή του, φυλακίστηκε ξανά για τέσσερα χρόνια, για τη συμμετοχή  του σε ένα κύκλωμα λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Ο Van Hout δολοφονήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2003,  ένα χρόνο αφότου αφέθηκε ελεύθερος για δεύτερη φορά.

Cor van Hout και 
Willem Holleeder το 1987

Έφεση στην ποινή του ασκεί ο Holleeder

Και ενώ για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην απαγωγή του Heineken φαίνεται όλα να τελείωσαν εκεί, ο Willem Holleeder απασχολεί ξανά τη δημοσιότητα, καθώς το 2019 δικάστηκε για τη δολοφονία 5 ανθρώπων, τις οποίες ο ίδιος διέταξε. Στη δίκη φαίνεται να κατέθεσαν εναντίον του και οι αδερφές του, παρά τις απειλές για τη ζωή τους. Μέσα στις διαταγμένες δολοφονίες της «Μύτης» βρισκόταν και το όνομα του Van Hout, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν συνεργάτες και πως ήταν πατέρας του παιδιού μιας από τις αδερφές του. Ακόμα πιο πρόσφατα, πριν από λίγες ημέρες, στις 24 Ιουνίου φέτος, ο Holleeder άσκησε έφεση στην ποινή του, υποστηρίζοντας την αθωότητά του.

Η απαγωγή του Heineken στην τέχνη

Η απαγωγή του μεγιστάνα Freddy Heineken έχει εμπνεύσει την τέχνη σε αρκετές μορφές της. Για παράδειγμα, ο συγγραφέας Peter R. de Vries έγραψε το 1987 ένα βιβλίο για τη ληστεία, αλλά από τη σκοπιά του Cor van Hout, βασισμένο σε συνεντεύξεις με τους Van Hout και Holleeder το 1986, κατά τη σύλληψή τους στο ξενοδοχείο στη Γαλλία. Οι Van Hout και Holleeder ζήτησαν να μην εκδοθεί το βιβλίο παρά μόνο μετά τη δίκη τους. Στα επόμενα βιβλία, ο De Vries πρόσθεσε πολλά επιπλέον κεφάλαια για μεταγενέστερα γεγονότα.

Στη μεγάλη οθόνη, η ταινία De Heineken Kidnapping (2011) του Maarten Treurniet βασίστηκε επίσης στην απαγωγή. Αλλά, ο Willem Holleeder κατέθεσε προκαταρκτική διαταγή ζητώντας την απαγόρευση της ταινίας. Επίσης, οι  Jan Boellaard, Frans Meijer και Martin Erkamps ζήτησαν επίσης από το IDTV να μην προβάλει την ταινία, καθώς δεν θα ήταν αρκετά ακριβής. Βέβαια, τα αιτήματα απέτυχαν και η ταινία συνεχίστηκε να προβάλλεται. Το 2015 έκανε πρεμιέρα και μια άλλη ταινία βασισμένη στην απαγωγή, με τίτλο Kidnapping Mr. Heineken, του Daniel Alfredson με πρωταγωνιστή τον Anthony Hopkins.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο