Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από πού προήλθε η ιδέα των κατεψυγμένων τροφίμων;
Τα κατεψυγμένα τρόφιμα υπάρχουν, στην πραγματικότητα, από τότε που υπάρχει και ο πάγος. Έτσι, καθώς εξελισσόταν η ανθρωπότητα, οι άνθρωποι γίνονταν όλο και πιο ευρηματικοί στους τρόπους αποθήκευσης των τροφίμων στον πάγο, ο οποίος κάλυπτε και μια έμμεση ανάγκη: την επιβίωση σε χειμερινούς μήνες, όπου η γη δεν παράγει καρπούς και το κυνήγι είναι πιο δύσκολο.
Ποιος ήταν αυτός που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε «πατέρα» της σύγχρονης κατάψυξης; Θεωρείτε πως η πρώτη «γρήγορη» κατάψυξη εφευρέθηκε το 1924, από τον Clarence Birdseye από το Λαμπραντόρ του Καναδά. Ο Birdseye, σε μια εξόρμηση ψαρέματος, ανακάλυψε ότι τα ψάρια που έπιασαν ο ίδιος και οι ντόπιοι Inuit (εσκιμώοι) πάγωσαν σχεδόν αμέσως μετά την ανάσυρσή τους από το νερό. Όταν τα ίδια ψάρια ξεπάγωσαν κάποιο διάστημα αργότερα και καταναλώθηκαν, ο Birdseye παρατήρησε πως η γεύση τους δεν άλλαξε. Αντίθετα, παρέμεινε το ίδιο νόστιμο.
Από αυτή την εμπειρία, θεώρησε ότι τα τρόφιμα πρέπει να καταψύχονται πολύ γρήγορα για να διατηρήσουν τη γεύση και την υφή τους. Πριν εμφανιστεί το γρήγορο πάγωμα, τα τρόφιμα καταψύχονταν με αρκετά αργό ρυθμό. Αυτό προκαλούσε τη δημιουργία μεγάλων κρυστάλλων πάγου, οι οποίοι έσπασαν τις κυτταρικές μεμβράνες του φαγητού. Όταν το φαγητό ξεπάγωνε, οι κρύσταλλοι πάγου έλιωναν και το νερό θα αλλοίωνε τη γεύση του φαγητού.
Οπότε, ο Birdseye ανέπτυξε δύο μεθόδους για γρήγορη κατάψυξη τροφίμων. Στην πρώτη, η συσκευασία κρατήθηκε ανάμεσα σε δύο μεταλλικούς ιμάντες που ψύχθηκαν στους -40 ως -42 βαθμούς κελσίου, χρησιμοποιώντας ένα διάλυμα χλωριούχου ασβεστίου. Στη δεύτερη και πιο δημοφιλή τεχνική, το συσκευασμένο φαγητό διατηρήθηκε υπό πίεση ανάμεσα σε δύο κοίλες μεταλλικές πλάκες που ψύχονταν με εξάτμιση αμμωνίας στους -31 βαθμούς κελσίου. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, μια συσκευασία κρέατος πάχους δύο ιντσών μπορούσε να καταψυχθεί στους -17 βαθμούς κελσίου σε περίπου 90 λεπτά, ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά χρειάστηκαν περίπου 30 λεπτά. Το 1930, η πρώτη σειρά κατεψυγμένων τροφίμων έγινε δημόσια μέσω της Birds Eye Frosted Food Company, η οποία αργότερα πουλήθηκε στην Postum, Inc, γράφει η ιστοσελίδα Eater.
Η διαδικασία γρήγορης κατάψυξης του Birdseye κατέληξε στη δημιουργία 168 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αναφέρει η Library of Congress. Αυτά κάλυπταν όχι μόνο την τεχνική κατάψυξης αλλά και τη συσκευασία, τον τύπο του χαρτιού που χρησιμοποιείται και τις σχετικές καινοτομίες. Περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ’50, η γρήγορη κατάψυξη άρχισε σιγά σιγά να γίνεται μέρος πολλών επωνυμιών της βιομηχανίας των τροφίμων. Και πράγματι, σήμερα δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς τα κατεψυγμένα γεύματα ή κατεψυγμένα ψάρια εισαγωγής που κάνουν τα τραπέζια μας πλουσιότερα με φαγητά που δεν μπορούμε να βρούμε οπουδήποτε και οποτεδήποτε.