Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πορτογαλία: Το γλυκό των μοναχών που έγινε ΠΓΕ

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΠορτογαλία: Το γλυκό των μοναχών που έγινε ΠΓΕ
spot_img

Τον 19ο αιώνα, ποιητές και τραγουδιστές συρρέουν στο Μοναστήρι του Οδιβέλα για να αναζητήσουν ένα βλέμμα και έναν μικρό κύβο μαρμελάδας από τις μοναχές-ζαχαροπλάστες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα ενέκρινε μια νέα Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) για την Πορτογαλία, τη «Marmelada Branca de Odivelas» μαρμελάδα που λαμβάνεται αποκλειστικά από το μαγείρεμα του μεσοκάρπιου του κυδωνιού με λευκή ζάχαρη, νερό και χυμό λεμονιού. 

Η «Λευκή Μαρμελάδα του Οντιβέλα» είναι μια κοσμική κληρονομιά των μοναχών Bernardas του μοναστηριού του São Dinis de Odivelas, η οποία περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από υψηλής ποιότητας γλυκά τα οποία έχουν διατηρηθεί εδώ και πολλές γενιές. Η «Marmelada Branca de Odivelas» που παράγεται στον δήμο Odivelas, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που προκύπτουν από σταθερές και πιστές παραδοσιακές μεθόδους και τη συμβατική μέθοδο παραγωγής – από την αυστηρή επιλογή των φρούτων μέχρι τον καθορισμό του βέλτιστου σημείου σακχάρου – τα οποία μεταδόθηκαν σε όλη τη διάρκεια των διαφόρων γενεών στο Οδιβέλα. 

Οι μοναχές αυτής της μονής ήταν εξαιρετικές ζαχαροπλάστες. Τον 19ο αιώνα, υπάρχουν αναφορές ότι ποιητές και τραγουδιστές συγκεντρώνονταν έξω από το μοναστήρι για να αναζητήσουν ένα βλέμμα και έναν μικρό κύβο μαρμελάδας, που οι μοναχές πετούσαν από τα παράθυρα θέλοντας να τους αποζημιώσουν για τα ποιήματα και τα τραγούδια τους.

Η ιδιαιτερότητα αυτής της γλυκιάς, «ιστορικής παράδοσης που παραδίδεται από γενιά σε γενιά», απορρέει από την κοσμική τεχνογνωσία των παραγωγών Odivelas που αφοσιώνονται σε αυτή τη δραστηριότητα. Αυτό περιλαμβάνει και τα δοχεία και καλούπια που χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν τη βάση των καλουπιών και για τα σημερινά προϊόντα.

Το μεσοκάρπιο κυδωνιού έχει χρώμα κίτρινο έως ανοιχτό κίτρινο και μπορεί να έχει πρασινωπές αποχρώσεις. Χρησιμοποιείται λευκή ζάχαρη. Ο χυμός λεμονιού χρησιμοποιείται για την πρόληψη οξείδωσης του πολτού κυδωνιού μετά το ξεφλούδισμα.
Οι ποσότητες πολτού ή/και πουρέ που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή 1.000 g τελικού προϊόντος δεν μπορούν να είναι μικρότερες έως 350 γρ κυδώνια.
Για το σιρόπι ζάχαρης, ζεσταίνεται η σωστή ποσότητα νερού και ζάχαρης, σε μέση αναλογία 1 κιλό ζάχαρη σε 2,5 δλ. νερό.
Το «Marmelada Branca de Odivelas» έχει τα ακόλουθα φυσικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:
Χρώμα: ομοιογενές, κοντά στο λευκό.
Λάμψη: ομοιόμορφη και έντονη.
Συνοχή: συμπαγής, που επιτρέπει να κοπεί με ένα μαχαίρι.
Άρωμα: κυδώνι.
Γλυκιά γεύση.Όλα τα στάδια επεξεργασίας του «Marmelada Branca de Odivelas» πραγματοποιούνται εντός της οριοθετημένης περιοχής, στον δήμο Odivelas, περιοχή της Λισαβόνας.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα