Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν βασικές επιρροές στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (OIV), η παγκόσμια παραγωγή κρασιού αναμένεται να φθάσει φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1961. Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 227 έως 235 εκατομμύρια εκατόλιτρα σε 29 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 85% της παγκόσμιας παραγωγής.
Με μια μέση παραγωγή 231 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, είναι μειωμένη κατά 2% από το 2023 και κατά 13% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 10 προηγούμενων ετών.
«Οι κλιματικές προκλήσεις και στα δύο ημισφαίρια συμβάλλουν και πάλι σημαντικά στη μείωση του παγκόσμιου όγκου παραγωγής», αναφέρει ο OIV στην έκθεσή του. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις αποκαλύπτουν ένα σύνθετο τοπίο κλιματικών διαταραχών σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές της ΕΕ λόγω της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε.
«Όπως και με το 2023, τα ακραία ή άτυπα μετεωρολογικά φαινόμενα είναι η βασική επιρροή στην παγκόσμια παραγωγή, με τους πρώιμους παγετούς, τις έντονες βροχοπτώσεις και την παρατεταμένη ξηρασία να επηρεάζουν δραματικά την παραγωγικότητα των αμπελώνων».
Η παραγωγή στη Γαλλία, που ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός πέρυσι, αναμένεται να μειωθεί κατά 23%, η μεγαλύτερη πτώση στον τομέα. Η Ιταλία ανέκαμψε ελαφρώς από τον περσινό χαμηλό όγκο παραγωγής για να ανακτήσει την πρώτη θέση μπροστά από τη Γαλλία.
«Μόνο μια μικρή ομάδα περιοχών – κυρίως οι ΗΠΑ και αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Ουγγαρίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας – απολάμβαναν ευνοϊκότερες κλιματολογικές συνθήκες, επιτυγχάνοντας μέσο ή ανώτερο του μέσου όρου όγκο παραγωγής», κατέληξε η έκθεση.
https://www.just-drinks.com/news/global-wine-production-in-2024/?cf-view