ΑρχικήΝέαΚαφές: Νέο αίτημα κατάργησης του ΕΦΚ από την Ελληνική Ένωση Καφέ

Καφές: Νέο αίτημα κατάργησης του ΕΦΚ από την Ελληνική Ένωση Καφέ

3 λεπτά ανάγνωσης

Αίτημα κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ έθεσε εκ νέου στον Κωστή Χατζηδάκη η Ελληνική Ένωση Καφέ.

Το αίτημα της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ έθεσε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

- Advertisement -

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιάγκογλου, ο Α’ Αντιπρόεδρος, Γιάννος Μπενόπουλος, ο Β’ Αντιπρόεδρος, Χρήστος Αλεβίζος η Γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου, Ροδούλα Τρακάδα και το μέλος της διοίκησης Βασιλικής Δημητρακά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ΔΣ της Ένωσης για μία ακόμα φορά ως πάγιο πρόταγμα έθεσε στον υπουργό το θέμα της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ ο οποίος επιβαρύνει ετησίως τον κλάδο με ποσό 140 εκατ. ευρώ με την προϋπόθεση βεβαίως ότι υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος. Το ΔΣ αντιπρότεινε μέρος των συγκεκριμένων κρατικών εσόδων να διατίθεται για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και του παράνομου εμπορίου στην Ελλάδα.

- Advertisement -

«Το αίτημα της κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, παραμένει επίκαιρο ιδιαίτερα στις ημέρες μας όπου οι τιμές διαπραγμάτευσης του καφέ στα διεθνή χρηματιστήρια έχουν εκτοξευθεί λόγω επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, των αρνητικών γεωπολιτικών εξελίξεων, και των πληθωριστικών τάσεων που διέπουν το παγκόσμιο περιβάλλον γενικότερα επηρεάζοντας δυσμενώς την οικονομία της Χώρας μας με επιπλέον κόστη για το καταναλωτικό κοινό» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, αποτυπώθηκε η αναγκαιότητα αλλά και η διαβεβαίωση από πλευράς του υπουργού ως προς την κατεύθυνση νέου σύγχρονου και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου που θα διέπει τις περιπτώσεις βεβαίωσης και απόδοσης τελών χαρτοσήμου σε περιπτώσεις χρησιδανείων εξοπλισμού στο αμέσως προσεχές διάστημα. Σημειώνεται ότι ήδη από το 2022 με ενέργειες της ΕΕΚ και σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, απλουστεύτηκε δραστικά το νομοθετικό πλαίσιο δήλωσης, βεβαίωσης και απόδοσης του αναλογούντος χαρτοσήμου που αφορά στη διαδικασία χρησιδανεισμού εξοπλισμού από πλευράς των εμπορικών επιχειρήσεων καφέ προς τα καταστήματα εστίασης.

- Advertisement -

Επίσης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των χρονοβόρων και κοστοβόρων διαδικασιών εκτελωνισμού αλλά και της ατέλειας των δειγμάτων πράσινου καφέ που αποστέλλουν οι προμηθευτές του εξωτερικού στους εγχώριους εισαγωγείς προκειμένου οι τελευταίοι να προβούν έγκαιρα στις ενδεδειγμένες παραγγελίες σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πελατών τους. Και σε αυτό το θέμα υπήρχε η κατανόηση του προβλήματος από τον υπουργό με παράλληλη δέσμευση από πλευράς του ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου θα μεριμνήσουν για την οριστική επίλυση του ζητήματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Σουβλάκι με «απ’ όλα»: Πόσο ασφαλείς είναι γύρος, ντομάτες και κρεμμύδια – Τι πρέπει να προσέχουν σουβλατζίδικα και καταναλωτές – Του Ν. Γδοντέλη

Ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και της βελγικής FASFC αναδεικνύουν τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης στο σουβλάκι

Κολλαγόνο σε σκόνη: Πώς επηρεάζει τον μεταβολισμό; Του Νίκου Ζορζοβίλη

Τι υπόσχονται, τι αποδεικνύει η επιστήμη και τι παραμένει αναπάντητο

ΠΤΙ ΜΠΕΡ Παπαδοπούλου και Αλλατίνη: Το ΣΕΕ ενεργοποιεί το Άρθρο 10 για την υπόθεση που ξεκίνησε από καταγγελίες καταναλωτών

Νέα εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση των ΠΤΙ ΜΠΕΡ, καθώς το ΣΕΕ δημοσιοποιεί ζήτημα μη εφαρμογής των αποφάσεων που είχαν ζητήσει αλλαγές στις συσκευασίες των προϊόντων