Οι ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν (πάλι) το RASFF για υψηλή περιεκτικότητα φυτοφαρμάκων σε ρύζι που εισήχθη στη χώρα μας από το Πακιστάν.
Πριν από λίγες ημέρες η Ελλάδα δέσμευσε λόγω επικινδυνότητας, εισαγόμενο ρύζι μπασμάτι από το Πακιστάν. Στο προϊόν ανιχνεύτηκε το φυτοφάρμακο Chlorpyrifos σε ποσότητα 0.033 mg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο 0.01 mg/kg.
Σήμερα με νέα ειδοποίηση στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα (RASFF), οι Ελληνικές Αρχές μετά από έλεγχο του φορτίου στα σύνορα ενημέρωσαν για υψηλή περιεκτικότητα δύο φυτοφαρμάκων σε ρύζι από το Πακιστάν. Πιο συγκεκριμένα εντοπίστηκαν υπολείμματα του φυτοφαρμάκου Chlorpyrifos 0.89±0.44 (95%) mg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 0.01mg/kg και Profenofos 0.027±0.014 (95%) mg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 0.01mg/kg. Τα φορτία ρυζιού δεσμεύτηκαν πριν φτάσουν στα ελληνικά νοικοκυριά.
Το chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl έχουν απαγορευτεί απαγορεύτηκαν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το 2020 και δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται. Τα κράτη μέλη της ΕΕ ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης από την αγορά του chlorpyrifos, αφού προηγήθηκε γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων EFSA σύμφωνα με την οποία, έχουν «δυνητικές» γονιδιοτοξικές επιδράσεις (επιβλαβείς για το DNA των κυττάρων) και είναι τοξικά για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.
Όσον αφορά στη μη εγκεκριμένη δραστική ουσία Profenofos, στις αρχές του τρέχοντος μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε αίτημα στην EFSA για στοχευμένη επανεξέταση των υφιστάμενων Ανώτατων Ορίων Καταλοίπων (ενόψει της πιθανής μείωσης του ΑΟΚ) και εάν είναι επαρκώς τεκμηριωμένα. Δείτε ΕΔΩ την γνωμοδότηση της EFSA.