ΑρχικήΝομοθεσίαΚαι επίσημη η ανανέωση χρήσης της γλυφοσάτης στην ΕΕ

Και επίσημη η ανανέωση χρήσης της γλυφοσάτης στην ΕΕ

2 λεπτά ανάγνωσης

Με τον κανονισμό 2023/2660 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανανέωσε την έγκριση της δραστικής ουσίας glyphosate.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον κανονισμό 2023/2660 «Η επιτροπή επιβεβαίωσε επίσης ότι, με βάση τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες επιστημονικές και τεχνικές πληροφορίες και υπό το πρίσμα των κριτηρίων που ορίζονται στον εν λόγω κανονισμό, το glyphosate δεν πληροί τα κριτήρια για να ταξινομηθεί ως καρκινογόνο, μεταλλαξιογόνο ή τοξικό για την αναπαραγωγή.»

- Advertisement -

Σύμφωνα με την απόφαση έχει διαπιστωθεί, όσον αφορά μία ή περισσότερες αντιπροσωπευτικές χρήσεις τουλάχιστον ενός φυτοπροστατευτικού προϊόντος που περιέχει τη δραστική ουσία glyphosate, ότι πληρούνται τα κριτήρια έγκρισης που προβλέπονται στο άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009. Επομένως, είναι σκόπιμο να ανανεωθεί η έγκριση του glyphosate.

Ωστόσο, ο κανονισμός προβλέπει ορισμένους όρους και περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής επιβεβαιωτικών πληροφοριών. Είναι, ειδικότερα, σκόπιμο να τεθούν ανώτατα όρια για ορισμένες τοξικολογικά σχετικές προσμίξεις που ενδέχεται να υπάρχουν στο τεχνικό υλικό όπως κατασκευάζεται για να διασφαλιστεί ότι η δραστική ουσία glyphosate που χρησιμοποιείται στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα δεν έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Με βάση τα πορίσματα της αξιολόγησης κινδύνου, είναι επίσης απαραίτητο να ζητηθεί από τα κράτη μέλη να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε ορισμένες τεχνικές πτυχές κατά τη διεξαγωγή αξιολογήσεων για την έγκριση φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν glyphosate.

- Advertisement -

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν glyphosate δεν έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου ή των ζώων ούτε απαράδεκτες επιπτώσεις στο περιβάλλον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να κληθούν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή ώστε να παρέχονται επαρκή δεδομένα για τα συν-σκευάσματα που περιέχονται σε αυτά, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των μη αποδεκτών συν-σκευασμάτων, όπως ορίζονται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2023/574 της Επιτροπής.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

«Μην το τρώτε»: Οι αρχές τεσσάρων χωρών καλούν τους καταναλωτές να αποφεύγουν αυτό το τρόφιμο λόγω καρκινογόνου αρσενικού

Διεθνείς αρχές προειδοποιούν για την παρουσία υψηλών επιπέδων ανόργανου αρσενικού, σε τρόφιμο που διατίθεται και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Μπιμπερό: Νέα πρότυπα ασφαλείας για τα πλαστικά που χρησιμοποιούν τα βρέφη

Η αναθεώρηση των κανόνων για τα βρεφικά προϊόντα φέρνει στο επίκεντρο τις χημικές ουσίες που μπορεί να μεταναστεύσουν από τα πλαστικά υλικά και τις απαιτήσεις για αυστηρότερους ελέγχους

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Nutri-Score – Υπό εξέταση η συμβατότητά του με το ενωσιακό δίκαιο

Δύο προδικαστικά ερωτήματα θα καθορίσουν το μέλλον του Nutri-Score στην Ευρωπαϊκή Ένωση.