Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανακάλυψη: “Επίπεδα” ζυμαρικά που αποκτούν σχήμα όταν μαγειρεύονται! – Εξοικονόμηση χώρου, μικρότερες συσκευασίες

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΑνακάλυψη: "Επίπεδα" ζυμαρικά που αποκτούν σχήμα όταν μαγειρεύονται! - Εξοικονόμηση χώρου, μικρότερες συσκευασίες
spot_img

Οι άνθρωποι αγαπούν τα ζυμαρικά και για το σχήμα τους… από πέννες και ριγκατόνι μέχρι κοχύλια, φουσίλι, φετουτσίνι και ροτίνι.

Αλλά αυτό που κάνει το farfalle να διαφέρει από το κοντσιλί είναι ο μεγαλύτερος χώρος που απαιτείται για να συσκευαστεί. Και αυτό συμβαίνει και σε πολλά άλλα εμβληματικά είδη και σχήματα ζυμαρικών σε όλο τον κόσμο.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το εργαστήριο Morphing Matter στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon των ΗΠΑ, ανέπτυξε επίπεδα ζυμαρικά που σχηματίζονται σε γνωστά σχήματα όταν μαγειρεύονται!! Η επιστημονική ομάδα εντυπώνει μικροσκοπικές αυλακώσεις σε επίπεδη ζύμη ζυμαρικών -φτιαγμένη μόνο από αλεύρι σιμιγδαλιού και νερό – σε μοτίβα που την κάνουν να μεταμορφώνεται σε σωλήνες, σπείρες, περιστροφές και κυματισμούς όταν μαγειρεύεται.

Τα μορφοποιημένα ζυμαρικά έχουν την εμφάνιση, την αίσθηση και, το πιο σημαντικό, τη γεύση, όπως τα παραδοσιακά ζυμαρικά, ενώ παράλληλα ανοίγουν νέες δυνατότητες για το σχεδιασμό των τροφίμων και επιτρέπει τη δημιουργία ζυμαρικών σε επίπεδα φύλλα, που θα μικρύνουν τη συσκευασία, θα εξοικονομήσουν χώρο στην αποθήκευση και τη μεταφορά και πιθανώς να μειώσουν το χρόνο και την ενέργεια που απαιτείται για το μαγείρεμα.

Σχεδιάζοντας προσεκτικά πού και πώς θα τοποθετήσουν τα αυλάκια, οι ερευνητές μπορούν να ελέγξουν το σχήμα των ζυμαρικών όταν μαγειρεύονται. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που εφηύραν την μέθοδο, η πλευρά της αυλάκωσης διαστέλλεται λιγότερο από την ομαλή πλευρά, οδηγώντας τα ζυμαρικά να αποκτήσουν σχήμα. Δεδομένου ότι η μορφοποίηση διέππεται από επιφανειακές αυλακώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του σχήματος οποιουδήποτε διογκώσιμου υλικού. Η ομάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να μορφοποιήσει φύλλα πυριτίου (PDMS) χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική αυλάκωσης.

«Εμπνευστήκαμε από τα επίπεδα έπιπλα και πώς εξοικονομούσαν χώρο, έκαναν την αποθήκευση ευκολότερη και μείωσαν το αποτύπωμα άνθρακα που σχετίζεται με τη μεταφορά», δήλωσε ο Lining Yao, διευθυντής του εργαστηρίου Morphing Matter.  «Αποφασίσαμε να εξετάσουμε πώς η τεχνολογία μεταμόρφωσης της ύλης που αναπτύσσαμε στο εργαστήριο θα μπορούσε να δημιουργήσει “επίπεδα” συσκευασμένα ζυμαρικά που θα έχουν παρόμοια αποτελέσματα βιωσιμότητας».

Η ομάδα δημοσίευσε την έρευνα για τον μηχανισμό μεταμόρφωσης και τις αρχές σχεδιασμού σε μια εργασία με τίτλο “Morphing Pasta and Beyond”. Οι συγγραφείς περιλαμβάνουν 17 ερευνητές από το CMU, το Πανεπιστήμιο των Συρακουσών και το Πανεπιστήμιο Zhejiang, που ειδικεύονται σε τομείς όπως η επιστήμη των υλικών, η μηχανολογία, η υπολογιστική κατασκευή και ο σχεδιασμός.

Το πλαστικό υλικό που χρησιμοποιείται στις συσκευασίες τροφίμων συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στις χωματερές παγκοσμίως και οι συσκευασίες ρυπαίνουν τους ωκεανούς του κόσμου. Η δημιουργία αποτελεσματικών συσκευασιών τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των απορριμμάτων και τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Τα ζυμαρικά σε επίπεδη συσκευασία θα μείωναν την απαιτούμενη συσκευασία, ενώ θα εξοικονομούσαν χώρο στη μεταφορά και την αποθήκευση.

Η ομάδα οραματίστηκε επίσης ότι τα ζυμαρικά με επίπεδη συσκευασία μπορεί να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα στο μαγείρεμα. Στην Ιταλία, περίπου το 1% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από το μαγείρεμα των ζυμαρικών. Τα επίπεδα ζυμαρικά μπορεί να μαγειρευτούν πιο γρήγορα από τα σωληνοειδή ζυμαρικά, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών κατά τη διαδικασία μαγειρέματος.

Η Ye Tao, κορυφαία συγγραφέας της μελέτης, δοκίμασε τα ζυμαρικά με επίπεδη συσκευασία συσκευάζοντάς τα για ένα ταξίδι πεζοπορίας. Τα ζυμαρικά έπιαναν λιγότερο χώρο στο σακίδιό της, δεν έσπασαν κατά την πεζοπορία και μαγειρεύτηκαν με επιτυχία σε μια φορητή εστία κατασκήνωσης.

«Τα μορφοποιημένα ζυμαρικά μιμούνταν την αίσθηση στο στόμα, τη γεύση και την εμφάνιση των παραδοσιακών ζυμαρικών», είπε.

Τα παραδοσιακά ζυμαρικά μορφοποιούνται ήδη όταν μαγειρεύονται, διογκώνονται και μαλακώνουν όταν βράζονται. Η ομάδα αξιοποίησε αυτές τις φυσικές ιδιότητες για να δημιουργήσει τα ζυμαρικά της με επίπεδη συσκευασία.

Τα ζυμαρικά μορφοποίησης βασίζονται σε χρόνια έρευνας από τη Lining Yao και το Morphing Matter Lab για μηχανισμούς και εφαρμογές μορφοποίησης με διαφορετικά υλικά που κυμαίνονται από πλαστικό, καουτσούκ, ύφασμα μέχρι τρόφιμα.

Πηγή: EurekAlert

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο