Οι ερευνητές εργάζονται για την παραγωγή πατάτας που είναι «ανθεκτική» στην κλιματική αλλαγή.
Το Πανεπιστήμιο του Μέιν αποκάλυψε ότι εργάζεται για την ανάπτυξη του αμυλούχου αυτού λαχανικού έτσι ώστε να μπορεί να αντέξει τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, οι οποίες αποτελούν μέρος της παγκόσμιας κλιματικής κατάρρευσης.
Ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο την έχει χαρακτηρίσει ακόμη και “σούπερ πατάτα”, η οποία ακολουθεί χρόνια αφοσιωμένης έρευνας που περιλαμβάνει τη διασταυρούμενη επικονίαση.
Πατάτα ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή
Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να μετριάσουν τις ζημιές των καλλιεργειών μπροστά στις δυσοίωνες προβλέψεις για τη βιοποικιλότητα.
Για παράδειγμα, μόλις τον περασμένο μήνα η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) παρουσίασε μια έκθεση που αναφέρει ότι η παραγωγή καλαμποκιού και σιταριού θα επηρεαστούν αρνητικά ήδη από το 2030.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας, οι βροχοπτώσεις και η αυξημένη συγκέντρωση CO2 την επηρεάζουν, όπως επίσης και ο παράγοντας των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Ο Greg Porter είναι καθηγητής οικολογίας και διαχείρισης καλλιεργειών στο πανεπιστήμιο, ο οποίος ανέφερε: «Οι προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή είναι τα βαρύτερα γεγονότα βροχοπτώσεων. Και οι πατάτες δεν ανέχονται τις πλημμύρες ή υγρές συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα ποιότητας.
“Εάν θέλουμε οι πατάτες να συνεχίσουν να παράγονται με επιτυχία στο Μέιν, πρέπει να είμαστε σε θέση να παράγουμε ποικιλίες που μπορούν να είναι ανθεκτικές στην αλλαγή”.
Οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο έχουν επίσης τονίσει την ανάγκη αναπαραγωγής μιας πατάτας που μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα παράσιτα, όπως το σκαθάρι πατάτας Colorado και οι αφίδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά τα παράσιτα “ευδοκιμούν” κάτω από το μεταβαλλόμενο κλίμα.
Το κύριο επίκεντρο της εργασίας είναι να συνδυάσει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά μιας σειράς ποικιλιών πατάτας και να επιμηκύνει την καλλιεργητική περίοδο.
Ο Πόρτερ είπε ότι αυτή είναι μια “πραγματικά δύσκολη” διαδικασία. Αυτό συμβαίνει επειδή περιλαμβάνει μια δεκαετία επιλογής και μπορεί να χρειαστούν δύο έως πέντε έτη για να κυκλοφορήσει μια νέα ποικιλία, όπως αναφέρει το Plant Based News.