Μια πολωνική εταιρεία κυκλοφόρησε ηλεκτρονικές ετικέτες ραφιών που τροφοδοτούνται με ηλιακά κύτταρα περοβσκίτη (ορυκτό οξείδιο του ασβεστίου και του τιτανίου) και μάλιστα μπορούν να φορτιστούν με τεχνητό φωτισμό εσωτερικού χώρου. Ήδη δοκιμάζονται σε πρατήριο καυσίμων στη Βαρσοβία.
Η τεχνολογία επιτρέπει στις αλυσίδες να αλλάζουν τις τιμές στα καταστήματά τους κεντρικά μέσω ΗΥ, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση χρόνου των εργαζομένων και στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με τον τεχνολογικό γίγαντα Google για τη χρήση της τεχνολογίας cloud και τεχνητής νοημοσύνης, για τη δυναμική αλλαγή των τιμών.
«Εργαζόμαστε σε φωτοβολταϊκά πλαίσια νέας γενιάς», δήλωσε ο Artur Kupczunas, Διευθύνων Σύμβουλος της Saule Technologies, η οποία ξεκίνησε φέτος την πρώτη βιομηχανική παραγωγή ηλιακών συλλεκτών περοβσκίτη στον κόσμο.
Η εταιρεία παράγει λεπτά, ελαφριά και εύκαμπτα ηλιακά πάνελ, τα οποία είναι επικαλυμμένα με inkjet με ένα στρώμα περοβσκίτη. Όταν συνδέεται με οθόνες e-ink, η τεχνολογία μπορεί να χρησιμεύσει για τη βελτιστοποίηση των ετικετών τιμών στα καταστήματα.
«Τέτοιες ετικέτες μπορούν να διαχειρίζονται κεντρικά, αλλά και εξ αποστάσεως, εξοικονομώντας χρόνο στους εργαζομένους στα πρατήρια», δήλωσε ο Łukasz Porażyński, εκτελεστικός διευθυντής λιανικών πωλήσεων στην πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου Orlen, η οποία δοκιμάζει την τεχνολογία στο πρατήριο καυσίμων της στην περιοχή Anin της Βαρσοβίας.
Η Saule έχει επίσης προωθήσει την εφεύρεσή της ως τρόπο καταπολέμησης της σπατάλης τροφίμων. «Οι αλυσίδες λιανικής θα είναι σε θέση να μειώσουν γρήγορα τις τιμές των προϊόντων διατροφής των οποίων η διάρκεια ζωής τελειώνει», δήλωσε η ιδρύτρια της εταιρείας, Olga Malinkiewicz.
Το σύστημα θα μπορούσε επίσης να προτείνει προϊόντα που είναι δημοφιλή τη δεδομένη στιγμή, ώστε να μπορούν να προσφερθούν στους πελάτες, είπε ο Kupczunas.
«Μαζί με την τιμή, μπορούν να εμφανίζουν κείμενο και γραφικά, λειτουργώντας έτσι ως μια αποτελεσματική πλατφόρμα για τη μετάδοση πρόσθετων μηνυμάτων: διαφημίσεις, ειδικές ανακοινώσεις εκπτώσεων, εκστρατείες αφοσίωσης και πολλά άλλα», δήλωσε η εταιρεία, σύμφωνα με το PV-magazine.com.
Οι ετικέτες θα παράγονται σε διάφορα χρώματα και σχήματα. Σε μεγέθη που κυμαίνονται μεταξύ 1,54 και 12,5 ίντσες (3,9 έως 31,8 cm), η διάρκεια ζωής τους υπολογίζεται σε 10 χρόνια.
Η Malinkiewicz εφηύρε τη νέα μορφή ηλιακών κυψελών, η οποία χρησιμοποιεί περοβσκίτη το 2013. Μετά από χρόνια ανάπτυξης και δοκιμών προϊόντων, η εταιρεία της άνοιξε ένα εργοστάσιο στη δυτική πολωνική πόλη Βρότσλαβ τον Ιούνιο.
Σε αντίθεση με τα τυπικά ηλιακά κύτταρα πυριτίου, ο περοβσκίτης μπορεί να παραχθεί μαζικά μέσω επεξεργασίας roll-to-rollκαι να είναι ελαφρύς και πολύχρωμος, καθώς και πιο ευέλικτος στις εφαρμογές του.
Η πρώτη πραγματική χρήση ήταν ένας φορτιστής κινητού τηλεφώνου που λειτουργούσε υπό τεχνητό φως. Έκτοτε, η εταιρεία ανέπτυξε επίσης ηλιακά στόρια, φωτοβολταϊκά ημιδιαφανή γυαλιά και σταθμούς φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.
Πηγή: notesfrompoland.com