Πολλά μέρη ενός ψαριού πηγαίνουν χαμένα, χωρίς ποτέ να φτάσουν στα πιάτα μας. Η νέα τεχνολογία διαλογής θα βοηθήσει τη βιομηχανία ψαριών να εκμεταλλευτεί τις πρώτες ύλες πολύ καλύτερα και με πιο βιώσιμο τρόπο.
Είναι συνήθης διαδικασία στη βιομηχανία κρέατος η μετατροπή ενός ολόκληρου ζώου σε προϊόντα διατροφής, όμως ο κλάδος της αλιείας είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία.
Κάθε χρόνο, ο αλιευτικός τομέας της Ευρώπης επεξεργάζεται πάνω από 5 εκατομμύρια τόνους ψαριών. Ωστόσο, σχεδόν το 70 % καταλήγει σε πλευρικές ροές που είτε χρησιμοποιούνται για σκοπούς χαμηλής αξίας είτε απορρίπτονται. Αυτό είναι δαπανηρό για τις επιχειρήσεις.
Όταν το ίδιο το φιλέτο αφαιρείται από ένα ψάρι, τα πλευρικά ρεύματα που μπορούν να χρησιμεύσουν ως προϊόντα υψηλής αξίας συνήθως γίνονται ζωοτροφές ή απορρίπτονται. Ο τρόπος επεξεργασίας των ψαριών πρέπει να αλλάξει για να επωφεληθεί από πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο WASEABI εισήγαγε τεχνολογικές λύσεις για την παραγωγή διατροφικών προϊόντων και συστατικών. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Food Chemistry». Ερευνητές του τεχνολογικού πανεπιστημίου Chalmers στη Σουηδία, εταίρου του έργου, έχουν αναπτύξει τεχνολογία διαλογής που λαμβάνει πέντε περικοπές από τα ψάρια, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλιού, της ουράς και της σπονδυλικής στήλης, εκτός από το φιλέτο. Αυτό σημαίνει ότι τα ψάρια χωρίζονται τώρα σε πέντε καθαρά μέρη αντί για ένα. Οι πέντε διαφορετικές περικοπές μπορούν να πωληθούν για την παραγωγή πρώτων υλών και συστατικών τροφίμων. Μια μονάδα επεξεργασίας ρέγγας στη Σουηδία εφαρμόζει επί του παρόντος τη νέα μέθοδο.
Από το κεφάλι μέχρι την ουρά
«Με τη νέα μας μέθοδο διαλογής, ολόκληρο το ψάρι αντιμετωπίζεται με την ίδια φροντίδα όπως το φιλέτο. Η εστίαση είναι στη διατήρηση της ποιότητας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. Αντί να βάζουν τα διάφορα side-streams σε έναν μόνο κάδο για να γίνουν υποπροϊόντα, αντιμετωπίζονται ξεχωριστά, όπως και στη βιομηχανία κρέατος», εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας της μελέτης Ingrid Undeland, Καθηγήτρια Επιστήμης Τροφίμων στο Τμήμα Βιολογίας και Βιολογικής Μηχανικής στο Chalmers σε δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στο «EurekAlert!».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Martin Kuhlin προσθέτει: «Η τεχνολογία διαλογής μας δίνει πολλές περισσότερες ευκαιρίες να αναπτύξουμε υγιεινά, νέα και νόστιμα τρόφιμα και να επεκτείνουμε τη γκάμα των προϊόντων μας. Φέτος, εκτιμούμε ότι θα παράγουμε περίπου 200-300 τόνους κιμά από μία από τις νέες περικοπές και στοχεύουμε να αυξήσουμε αυτόν τον αριθμό από έτος σε έτος. Το ενδιαφέρον είναι εκεί, στη βιομηχανία τροφίμων και στους τομείς της παραγωγής δημόσιων γευμάτων, όπως η τροφοδοσία σχολείων». Το 4ετές έργο WASEABI (Βέλτιστη αξιοποίηση των πλευρικών ρευμάτων θαλασσινών μέσω του σχεδιασμού νέων ολιστικών γραμμών επεξεργασίας) στοχεύει στη βελτιστοποίηση της χρήσης των θαλασσινών side-streams αναπτύσσοντας νέες μεθόδους για την παραγωγή θρεπτικών και νόστιμων συστατικών.
Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ιστοσελίδα του έργου WASEABI