Νέα έρευνα συμπεριφοράς των καταναλωτών, αποκαλύπτει ότι η επισήμανση “Χωρίς κρέας” έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση, ακολουθεί το “Veggie”, το “Plant-based”, το “Animal-free” και τελευταίο και καταϊδρωμένο το πολυφορεμένο “Vegan”
Μια πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα από την Veynlix, αποκαλύπτει ορισμένα περίεργα αποτελέσματα σε σχέση με τη συμπεριφορά των Βορειοαμερικανών καταναλωτών που αγοράζουν φυτικά τρόφιμα. Ενώ μόνο το 5% των συμμετεχόντων στη μελέτη χαρακτηρίζονται ως vegan ή vegetarian, η συντριπτική πλειοψηφία (77%) δήλωσαν πως θα μπορούσαν να πειστούν για την επιλογή εναλλακτικών υποκατάστατων του κρέατος.
Η ανησυχία για τα ζώα ή το περιβάλλον δεν είναι πλέον οι μεγαλύτεροι παράγοντες αλλαγής. Όταν πρόκειται για την αγορά εναλλακτικών πρωτεϊνών, η βελτιωμένη γεύση θα πείσει το 35% και μια χαμηλότερη τιμή θα πείσει το 28% του καταναλωτικού κοινού, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 3,538 Αμερικανούς άνω των 18 ετών.
Η Veylinx, η οποία ασχολείται με τη μέτρηση των αγοραστικών συνηθειών των καταναλωτών, δοκίμασε επτά πρωτεΐνες (κρέας, φυτικές πρωτεΐνες με ιδιότητες κρέατος, συμβατικά φυτικά, καλλιεργημένο κρέας / ψάρι, μυκοπρωτεΐνη, μικροφύκη και έντομα) σε διάφορες κατηγορίες όπως μπιφτέκια, μπέικον, λαζάνια και πολλά άλλα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πρωτεΐνες με βάση το κρέας προσελκύουν μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον, όμως οι εναλλακτικές λύσεις ακολουθούν πολύ κοντά, με τους καταναλωτές να εκφράζουν ποικίλες προτιμήσεις για υποκατάστατα σε όλες τις κατηγορίες. Το καλλιεργημένο (δηλαδή, εργαστηριακά καλλιεργημένο) κρέας είναι η προτιμώμενη εναλλακτική λύση για μπιφτέκια, jerky και φιλέτο μινιόν. με βάση το κρέας. Ενώ η πρωτεΐνη εντόμων κατατάσσεται τελευταία τόσο για το σούσι όσο και για το jerky, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον αγοράς από το 29% των καταναλωτών. Οι αγοραστές είναι επίσης πρόθυμοι να πληρώσουν επιπλέον για λαζάνια με βάση τα φυτά και μπέικον με βάση τα φυτά, ακόμη περισσότερα από ό,τι για τα λαζάνια βοείου κρέατος και το χοιρινό μπέικον, όπως αναφέρει το prnewswire.
Η σημασία της επισήμανσης
Η μελέτη εξέτασε επίσης το κατά πόσον η ονομασία στην κατηγορία των χοτ ντογκ επηρεάζει το ενδιαφέρον αγοράς.
Η μελέτη εξέτασε την κατηγορία των χοτ ντογκ και διαπίστωσε ότι η επισήμανση του χοτ ντογκ ως “χωρίς κρέας” αντί για “vegan” ενισχύει τη ζήτηση κατά 16%.
Το “Χωρίς κρέας” έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση, ακολουθούμενο από το “Veggie”, το “Plant-based”, το “Animal-free” και τέλος το “Vegan”.
Επιλογές για το περιβάλλον ή για εμάς;
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές τείνουν να αγοράζουν εναλλακτικές πρωτεΐνες για προσωπικά οφέλη – κυρίως επειδή είναι “υγιέστερες από το κρέας” (42%) και επειδή “προτιμούν τη γεύση” σε ποσοστό 35%. Λιγότερο από το 30% των συμμετεχόντων αναφέρουν ως λόγους αγοράς τα «Καλή Διαβίωση των Ζώων» και «Καλύτερα για το περιβάλλον». Οι καταναλωτές της gen Z εκφράζουν μεγαλύτερη προθυμία να αλλάξουν τη διατροφή τους, με το 87% να δηλώνει ότι θα μπορούσε να πειστεί να αγοράσει περισσότερα προϊόντα χωρίς κρέας.
Η Veylinx εξέτασε επίσης τις επιπτώσεις των προειδοποιήσεων για την καλή διαβίωση των ζώων, το περιβάλλον και την υγεία, στη ζήτηση κρέατος. Όταν στα προϊόντα παρουσιάζονται δηλώσεις που επισημαίνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης κρέατος, η ζήτηση από τους καταναλωτές μειώνεται. Τα μηνύματα καλής διαβίωσης των ζώων μειώνουν το ενδιαφέρον αγοράς κατά 7%, ενώ τα περιβαλλοντικά μηνύματα το συρρικνώνουν κατά 6%. Επίσης, δε φαίνεται να πείθουν τους Αμερικανούς οι αλλαγές στη διατροφή για λόγους υγείας.