Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δ. Καλίας στο cibum: Η τροφή του μέλλοντος καλλιεργείται στην Ελλάδα!

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΔ. Καλίας στο cibum: Η τροφή του μέλλοντος καλλιεργείται στην Ελλάδα!
spot_img

Στην καλλιέργεια της τροφής του μέλλοντος, του φυτοπλαγκτού, μιας εξαιρετικά θρεπτικής τροφής με ταυτόχρονα σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, εισέρχεται η Ελλάδα με την επένδυση της ελβετικής εταιρείας Nano Algae Solutions AG, ύψους ύψους 18 εκατ. Ευρώ.

Η θυγατρική της στην Ελλάδα, Plankton First Α.Ε., πρόκειται να εγκαταστήσει την πρώτη βιοκλιματική μονάδα καλλιέργειας φυτοπλαγκτού στη Σκάρφεια Φθιώτιδας, έκτασης 400 στρεμμάτων και με δυνατότητα παραγωγής 480 τόνων ετησίως. Πρόκειται για μια επιχειρηματική ιδέα για την παραγωγή βιομάζας με αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα και μηδενικά απόβλητα, αξιοποιώντας φυσικούς πόρους σε συνδοιασμό με φιλικές προς το περιβάλλον βιοτεχνολογικές μεθόδους.

«Η μονάδα θα λειτουργήσει από τα μέσα του 2022 πιλοτικά για την παραγωγή του είδους Nannochloropsis, το οποίο διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά όπως Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες», λέει μιλώντας στο cibum ο Δρ. Δημήτρης Καλίας, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Nano Algae Solutions AG.

Η Ελλάδα ως Μεσογειακή χώρα, διαθέτει τις κατάλληλες κλιματικές συνθήκες για το είδος Nannochloropsis και μεγάλη ηλιοφάνεια, καθώς το φυτοπλαγκτό πολλαπλασιάζεται μέσω της φωτοσύνθεσης.

Το φυτοπλαγκτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής για τον άνθρωπο και ως συστατικό για την παρασκευή καλλυντικών προϊόντων και φαρμάκων. Παράλληλα, η χρήση του εφαρμόζεται και στην ιχθυοκαλλιέργεια καθώς είναι άριστη πηγή θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη του γόνου. Η εταιρεία πρόκειται να διαθέτει τα προϊόντα της με τη μορφή πούδρας, ταμπλέτας, κάψουλας ή soft gel (για τo έλαιο Ω3&Ω6) εστιάζοντας στις αγορές τροφίμων, συμπληρωμάτων διατροφής, δερμοκαλλυντικών και φαρμάκων, σε Ασία, Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα

«Εφόσον ολοκληρωθεί η πιλοτική καλλιέργεια, θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μονάδας Έρευνας και Ανάπτυξης για μελέτη και ανάπτυξη προϊόντων όπως έλαιο πλούσιο σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας και υδατανθράκων. Αργότερα, θα προχωρήσουμε και στην ίδρυση μονάδας Βιοεπεξεργασίας και Παραγωγής, η οποία ενδέχεται να είναι στην ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας ή σε κάποια άλλη περιοχή στην Ελλάδα. Συνολικά η επένδυση θα δώσει τη δυνατότητα για κάλυψη θέσεων προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων  – επιστημονικών και διοικητικών -, η οποία θα αυξάνεται αναλόγως με την ανάπτυξης της εταιρίας», συμπληρώνει ο Δρ. Καλίας.

 «Στόχος μας είναι η Plankton First να αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος κόμβος παραγωγής και διάθεσης φυτοπλαγκτού στην Ευρώπη».

Dr Dimitris Kalias

Τι είναι το φυτοπλαγκτό;

Το φυτοπλαγκτό (ή αλλιώς μικροφύκη) αποτελείται από μονόκυτταρους οργανισμούς, με μέγεθος που κυμαίνεται από μερικά μικρόμετρα (0-2μm) έως μερικές εκατοντάδες μικρόμετρα. Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 200.000-800.000 είδη σε πολλά διαφορετικά γένη, από τα οποία περιγράφονται περίπου τα 50.000 είδη, ενώ έχουν μελετηθεί και αναλυθεί μόνο τα 10.000-15.000. Το φυτοπλαγκτό μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα σε υδάτινα περιβάλλοντα, όπως τα γλυκά, αλμυρά νερά και τα λύματα, ενώ ζουν τόσο στο νερό όσο και στα ιζήματα.

Τα οφέλη του φυτοπλαγκτού για το περιβάλλον

Το φυτοπλαγκτό αποτελεί μια ανανεώσιμη, αυτότροφη και βιώσιμη φυσική πηγή βιομάζας, απαλλαγμένη από τοξικές ρυπογόνες ουσίες. Μέσω της φωτοσύνθεσης, το φυτοπλαγκτό απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και απελευθερώνει οξυγόνο. Υπολογίζεται ότι κάθε τόνος φυτοπλαγκτού απορροφά 1.8 τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ενώ στο σύνολό του το πλαγκτό παράγει το 80% του οξυγόνου που αναπνέουμε.

Μια φυσική, φυτική πηγή θρεπτικών ουσιών για τον άνθρωπο

Η Ευρωπαϊκή αγορά στρέφεται όλο και περισσότερο σε φυτικές πρώτες ύλες – βλέπε Ευρωπαϊκή στρατηγική Farm-to-Fork – και το φυτοπλαγκτό θεωρείται η τροφή του μέλλοντος. Είναι εξαιρετικά θρεπτικό, καθώς είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες και αμινοξέα, πολυσακχαρίτες και βιταμίνες, όλα απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και την ευεξία. Ειδικά το είδος Nannochloropsis περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός.

Πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα

Μέχρι τώρα, οι άνθρωποι, λαμβάνουμε τα Ω3 μέσω του ψαριού, το λεγόμενο μουρουνέλαιο. Για την παραγωγή όμως του μουρουνέλαιου, το ψάρι καταστρέφεται, κι έτσι ο άνθρωπος στερείται το ψάρι ως τροφή. Το ψάρι αποθηκεύει Ω3 λιπαρά επειδή περιέχονται στην τροφή του, που είναι το φυτοπλαγκτό. Στην πραγματικότητα, το ψάρι – και κάθε άλλος ζωϊκός οργανισμός – δεν είναι σε θέση να παράγει Ω3. Τρώγοντας φυτοπλαγκτό, πάμε ένα βήμα πίσω στην τροφική αλυσίδα, στην αρχή της, πετυχαίνοντας έτσι διπλό στόχο: πρώτον, παίρνουμε τα Ω3 από την πηγή τους, και δεύτερον, δεν στερούμε το ψάρι από τον άνθρωπο ως πηγή πρωτεΐνης.

Παράδειγμα βιωσιμότητας για την παραγωγή πρωτεΐνης

Για την παραγωγή ενός κιλού πρωτεΐνης, που προέρχεται π.χ. από αγελάδα, δηλαδή τέσσερα κιλά κρέας, με τα κόκκαλα δέκα, χρησιμοποιούνται 150 τόνοι νερού. Για ένα κιλό πρωτεΐνης από χοιρινό απαιτούνται 63 τόνοι νερού, ενώ από κοτόπουλο 36. Αν μιλήσουμε για σόγια, χρησιμοποιούνται 9 τόνοι νερού για κάθε κιλό πρωτεΐνης. Και φυσικά μιλάμε για πόσιμο νερό. Και φτάνουμε στο φυτοπλαγκτό, στη δική μας παραγωγή, που χρειαζόμαστε μόνο 20 λίτρα νερού για την παραγωγή ενός κιλού πρωτεΐνης, και μάλιστα όχι πόσιμου. Αν δούμε την έκταση, από κάθε δέκα στρέμματα καλλιέργειας, μπορούμε να παράγουμε 6 τόνους πρωτεΐνης.

Η ομάδα επικοινωνίας της Plankton First συνεργάζεται καθημερινά με ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Οι εκπρόσωποι τύπου αλλά και οργανισμών θα πρέπει να αισθάνονται ελεύθερα να επικοινωνήσουν με την Plankton First και να θέσουν ερωτήσεις σχετικά με οποιαδήποτε πτυχή της δραστηριότητας.  Η Μαρία Ανδριέλου, Υπεύθυνη Μάρκετινγκ & Εταιρικής Επικοινωνίας είναι διαθέσιμη στο press@planktonfirst.com.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα