Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
23.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστημονική έρευνα για πατάτες ανθεκτικές σε συνθήκες stress

ΑρχικήΝέαΕπιστημονική έρευνα για πατάτες ανθεκτικές σε συνθήκες stress
spot_img

Επιστήμονες που υποστηρίζονται από την ΕΕ διερευνούν τις αλλαγές που καθιστούν τις πατάτες ανθεκτικές ή ευαίσθητες σε ξηρασία, θερμότητα και άλλες πιέσεις.

Μια καλή πηγή φυτικών ινών και γεμάτη αντιοξειδωτικά, η πατάτα είναι μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες τροφίμων στον κόσμο – μια καλλιέργεια στην οποία η κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις. Η ευπάθεια της πατάτας στις περιβαλλοντικές πιέσεις που προκαλούνται από το κλίμα, όπως οι ακραίες θερμοκρασίες, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες, εγείρει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια.

Για να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών, το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο ADAPT αναπτύσσει νέες στρατηγικές για να εξασφαλίσει αυξημένη παραγωγικότητα των καλλιεργειών πατάτας, σταθερότητα της απόδοσης και ποιότητα στις δύσκολες συνθήκες ανάπτυξης του μέλλοντος, όπως αναφέρει το CORDIS.

Ένας από τους στόχους του ADAPT είναι να εντοπίσει τις μορφολογικές, φυσιολογικές και μοριακές αλλαγές που καθιστούν τις διαφορετικές ποικιλίες πατάτας ανθεκτικές ή όχι σε μεμονωμένες καταπονήσεις (π.χ. θερμότητα, ξηρασία, πλημμύρες) και συνδυασμούς αυτών. Για το σκοπό αυτό, οι επιστήμονες φυτών, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πατάτας που συμμετείχαν στο έργο ADAPT επέλεξαν 30 ποικιλίες πατάτας για μελέτη σε ελεγχόμενα πειράματα θερμοκηπίου.

Συνθήκες πίεσης και σημεία δειγματοληψίας

Όπως αναφέρεται σε ειδησεογραφικό άρθρο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του εταίρου του έργου ADAPT European Potato Trade Association, Βέλγιο, η διερευνητική φάση του έργου συνεπαγόταν τον καθορισμό των συνθηκών πίεσης και των πλέον ενημερωτικών σημείων δειγματοληψίας.

Οι δύο αυτοί παράγοντες διερευνήθηκαν αρχικά σε πιλοτικό πείραμα που πραγματοποιήθηκε στην πλατφόρμα εγκαταστάσεων ενός άλλου εταίρου του έργου, της Photon Systems Instruments, που βρίσκεται στην Τσεχία. Εκεί, η πατάτα cultivar Desirée εκτέθηκε σε πιέσεις θερμότητας, ξηρασίας και πλημμύρων (μεμονωμένα ή συνδυασμένα) και οι αντιδράσεις των φυτών αναλύθηκαν καθημερινά μέσω τεχνολογιών φαινοτυπίας υψηλής απόδοσης (HTP).

Τα πορίσματα αυτής της αρχικής έρευνας θα χρησιμοποιηθούν στο δεύτερο μέρος της διερευνητικής φάσης. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση βελτιστοποιημένου σχεδιασμού και συνθηκών στρες για τον προσδιορισμό των γενετικών διαφορών που καθορίζουν τις αντιδράσεις θερμότητας, ξηρασίας και νερού στις πατάτες, Με απώτερο στόχο τον εντοπισμό ανεκτικών και ευπαθών ποικιλιών και η αποσαφήνιση των βάσεων αυτών των διαφορών σε μοριακό και φυσιολογικό επίπεδο.

Αντίστοιχα πειράματα διεξήχθησαν επίσης το 2021 στους εταίρους του έργου ADAPT, το Friedrich-Alexander-Universität (Γερμανία), το Wageningen University & Research και το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης (Ολλανδία), αντίστοιχα. Τα πειράματα αυτά αποκάλυψαν γενετικές διαφορές στις αντιδράσεις του στρες, ιδιαίτερα σε γεωπονικά χαρακτηριστικά όπως ο δείκτης συγκομιδής και η απόδοση του κόνδυλου.

Εκτός από τις ποικιλίες πατάτας με ανοχή ή ευαισθησία σε ένα στρες, οι ερευνητές εντόπισαν επίσης ποικιλίες που ήταν ανεκτικές ή ευαίσθητες σε πολλαπλές πιέσεις.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λευκό ψωμί: Ανθυγιεινό όσο το κάπνισμα!

Τα τεράστια επίπεδα υδατανθράκων του λευκού ψωμιού, διασπώνται τόσο γρήγορα στο σώμα που προκαλούν έντονες αυξήσεις σακχάρου και ''χτυπάνε κόκκινο'' τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου σαν να... παίρνουμε κοκαΐνη.

Ποιο γνωστό ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει απαγορευμένο φυτοφάρμακο – Αποσύρθηκε από την αγορά της Δανίας (φωτο)

Οι αρχές της Δανίας ανακάλεσαν από την αγορά εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα