Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σπιρουλίνα: Το φαγητό του ευρωπαϊκού μέλλοντος

ΑρχικήΝέαΣπιρουλίνα: Το φαγητό του ευρωπαϊκού μέλλοντος
spot_img

Ερευνητές του Κέιμπριτζ υποστηρίζουν πως ήρθε η ώρα για μαζική παραγωγή σπιρουλίνας στην Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επισιτιστική ανασφάλεια.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, τη Δανία και την Ισλανδία πιστεύουν ότι η σπιρουλίνα, ένα γαλαζοπράσινο φύκι με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ζητημάτων επισιτιστικής ασφάλειας της Βόρειας Ευρώπης. Αρκεί να αναπτυχτεί η βιομηχανική της παραγωγή της ως υποκατάστατο του συμβατικού κρέατος και με ταυτόχρονη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σύμφωνα με έρευνες η σπιρουλίνα περιέχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (έως 70% ανά 100 γραμμάρια) από το κρέας βοοειδών (έως και 30% ανά 100 γραμμάρια άπαχου κρέατος), με τον μέσο Ευρωπαίο να καταναλώνει σχεδόν 80 κιλά βοείου κρέατος ετησίως. Ενώ η σπιρουλίνα είναι επί του παρόντος λιγότερο προσιτή από το βόειο κρέας, αναμένεται ότι μόλις αρχίσει να παράγεται σε μαζική κλίμακα, η τιμή της  θα γίνει πιο προσιτή.

Ο Δρ Ασαφ Τζαχόρ, ερευνητής στο Κέντρο Μελέτης του Υπαρξιακού Κινδύνου του Cambridge, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης είπε πως. «Σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα, είναι εξαιρετικά θρεπτικό και μπορεί να καλλιεργηθεί σε διάφορα περιβάλλοντα, από ανοιχτές λίμνες μέχρι κλειστούς βιοαντιδραστήρες, καθιστώντας το μια δυνητικά βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης σε γεωγραφίες όπου η παραδοσιακή γεωργία είναι δύσκολη ή αδύνατη».

«Η εξάρτηση της Ευρώπης από τρίτες χώρες για την εισαγωγή καλλιεργειών πλούσιων σε πρωτεΐνες για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης τροφίμων, εκθέτει την ΕΕ σε διαταραχές από τις αλλαγές στην προσφοράς πρωτεϊνών», δήλωσε ο Δρ Asaf Tzachor. «Αυτό καθιστά την ευρωπαϊκή επισιτιστική ασφάλεια ευάλωτη, μια κατάσταση που επιδεινώνεται περαιτέρω από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα παγκόσμια γεωργικά μας συστήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η βιώσιμη πρωτεϊνική αυτοδυναμία είναι τόσο καυτό θέμα αυτή τη στιγμή, με τη Σπιρουλίνα να αναγνωρίζεται ως ένα τέτοιο «μελλοντικό φαγητό» που αναγνωρίζεται ως εξαιρετικός πάροχος πλήρους πρωτεΐνης με θρεπτικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών επιδράσεων».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σπιρουλίνα μπορεί να συγκομιστεί αρκετά γρήγορα, αφήνοντας μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τα παραδοσιακά ζωικά και φυτικά προϊόντα. Επιπλέον, η παραγωγή της μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο