Το λίπος γάλακτος που αναπτύχθηκε μέσω τεχνολογίας κυτταροκαλλιέργειας σε εργαστήριο από Ισραηλινή Foodtech, παρέχει τα πλήρη θρεπτικά οφέλη που υπάρχουν στο συμβατικό λίπος γάλακτος.
Η Ισραηλινή εταιρεία Wilk, που παρασκευάζει κυτταροκαλλιεργημένο γάλα και γαλακτοκομικά, ανακοίνωσε την επιτυχημένη ανάπτυξη του πρώτου γιαουρτιού στον κόσμο που αναπτύχθηκε με κύτταρα. Το υβριδικό προϊόν έχει επικυρωθεί από εξωτερικά εργαστήρια επιβεβαιώνοντας ότι πληροί τις απαραίτητες χημικές και βιολογικές απαιτήσεις και παρουσιάζεται σε επιλεγμένα μέλη του ισραηλινού κοινού για γευσιγνωσία.
Το νέο γιαούρτι είναι ένα πρώτο στο είδος του υβριδικό προϊόν, που ενσωματώνει λίπος γάλακτος που αναπτύχθηκε μέσω τεχνολογίας κυτταροκαλλιέργειας για να παρέχει τα πλήρη θρεπτικά οφέλη που υπάρχουν στα πραγματικά λίπη γάλακτος.
Η εταιρεία λέει πως το γάλα δεν πρόκειται να μείνει για πάντα όπως το ξέρουμε. Ενώ η παγκόσμια ζήτηση για γάλα και γαλακτοκομικά είναι πάντα σε άνοδο, οι συμβατικές μέθοδοι παραγωγής θα αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες λόγω της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης. Παρόμοιες προβλέψεις και ανησυχίες υπάρχουν και στο μητρικό γάλα. Λαμβάνοντας υπόψη την ετήσια αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού κατά 1,1%, πολύ σύντομα θα δούμε την παγκόσμια έλλειψη μητρικού γάλακτος.
“Είναι ένα σημαντικό ορόσημο, όχι μόνο για την Wilk, αλλά για τον ισραηλινό χώρο FoodTech και την ευρύτερη παγκόσμια βιομηχανία“, δήλωσε ο Tomer Aizen , Διευθύνων Σύμβουλος της Wilk. «Σηματοδοτεί μια σημαντική ανακάλυψη στην επίδειξη της ικανότητάς μας να παράγουμε λειτουργικά συστατικά γάλακτος που καλλιεργούνται σε κύτταρα που μπορούν να ενσωματωθούν σε μια ευρεία γκάμα γαλακτοκομικών προϊόντων και μας φέρνει πιο κοντά στην υλοποίηση του στόχου μας – να παράγουμε αυθεντικά γαλακτοκομικά προϊόντα με βιώσιμο και περιβαλλοντικά ευσυνείδητο τρόπο, που θα οδηγήσει τη βιομηχανία μπροστά».
Το λίπος του γάλακτος έχει σημαντική επίδραση στα τελικά γαλακτοκομικά προϊόντα, παρέχοντας τις χαρακτηριστικές γεύσεις και υφές μοναδικές σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο η εταιρεία επέλεξε το γιαούρτι ως το πρώτο υβριδικό προϊόν που περιέχει λίπος καλλιέργειας κυττάρων.
Το νέο προϊόν θα υποστηρίξει επίσης τις προσπάθειες της Wilk για την ανάπτυξη συστατικών λίπους ανθρώπινου γάλακτος για ενσωμάτωση στη βρεφική φόρμουλα. Τα διατροφικά οφέλη του καλλιεργημένου λίπους ανθρώπινου γάλακτος παίζουν κεντρικό ρόλο στη διατήρηση του πεπτικού συστήματος του βρέφους, καθώς και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού του συστήματος. Η Wilk κατευθύνει το μεγαλύτερο μέρος των πόρων της στην ανάπτυξη κυτταροκαλλιεργημένου λίπους ανθρώπινου γάλακτος για βρεφική φόρμουλα. Αυτό θα χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει τα φυτικά λίπη που υπάρχουν σήμερα στη φόρμουλα, βοηθώντας στη βελτίωση της ανάπτυξης πρόωρων και άλλων βρεφών που κινδυνεύουν.
Σχετικά με την Wilk
Η Wilk δραστηριοποιείται στο σταυροδρόμι της Biotech και της FoodTech, αναπτύσσοντας τεχνολογίες για την παραγωγή καλλιεργημένου ανθρώπινου μητρικού και ζωικού γάλακτος. Έχοντας ξεκινήσει τη λειτουργία της το 2020, η εταιρεία κατέχει διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε εργαστηριακές διαδικασίες παραγωγής που αναπαράγουν τα κύτταρα που παράγουν γάλα ανθρώπων και άλλων θηλαστικών για να δημιουργήσουν 100% πραγματικό γάλα και συστατικά γάλακτος σε εργαστηριακά περιβάλλοντα. Η Wilk διαπραγματεύεται δημόσια στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ με το σύμβολο “WILK”.
Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.wilkismilk.com/