Τσέχοι ερευνητές δημιούργησαν ένα πολλά υποσχόμενο υλικό για συσκευασίες τροφίμων.
Μετά το πετρέλαιο, ο καφές κατατάσσεται ως το δεύτερο προϊόν με τη μεγαλύτερη διακίνηση παγκοσμίως. Ο ορισμός του αλεσμένου καφέ (SCG) μπορεί να περιγραφεί ως τα απόβλητα που παράγονται μετά την κατανάλωση καφέ. Ερευνητές από Πανεπιστήμια της Τσεχίας δημιούργησαν βρώσιμες βιοδιασπώμενες συσκευασίες με προσθήκη λαδιού από αναλωμένο κατακάθι καφέ (SCG) και αξιολόγησαν τον τρόπο με τον οποίο αυτή η ενίσχυση μπορεί να επηρεάσει τις χημικές, υφές και ιδιότητες διαλυτότητας των πειραματικά παραγόμενων μεμβρανών.
Τα φιλμ που παράχθηκαν βασίστηκαν σε κ-καρραγενάνη και τεχνικές έγχυσης-ξήρανσης σε τρυβλία Petri. Χρησιμοποιήθηκαν δύο τύποι γαλακτωματοποιητών: Tween 20 και Tween 80.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως τα βρώσιμα/βιοδιασπώμενα δείγματα συσκευασίας που παρήχθησαν με την προσθήκη ελαίου SCG έδειξαν υψηλότερη ( p< 0,05) αντιοξειδωτική ικανότητα σε σύγκριση με τις συσκευασίες ελέγχου που παράγονται χωρίς την προσθήκη ελαίου SCG. Η ενίσχυση της βρώσιμης/βιοδιασπώμενης συσκευασίας με την προσθήκη ελαίου SCG άλλαξε σημαντικά ( p < 0,05) τόσο τις χημικές όσο και τις φυσικές ιδιότητες των μεμβρανών.
Συμπεράσματα: Με βάση τα ευρήματα που προέκυψαν, υποδείχθηκε ότι οι μεμβράνες που κατασκευάζονται με λάδι SCG διαθέτουν σημαντικές δυνατότητες να χρησιμεύσουν ως αποτελεσματικό και πολλά υποσχόμενο υλικό για σκοπούς συσκευασίας τροφίμων.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.