Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
18.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καλλιέργειες οσπρίων και δημητριακών μαζί: Η “ενδοκαλλιέργεια” δίνει νέα προοπτική στη γεωργία

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΚαλλιέργειες οσπρίων και δημητριακών μαζί: Η "ενδοκαλλιέργεια" δίνει νέα προοπτική στη γεωργία
spot_img

Το έργο LEGUMINOSE που υποστηρίζεται από την ΕΕ διερευνά τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από τη φύτευση οσπρίων και δημητριακών μαζί.

Αν και οι καλλιέργειες δύο ή περισσότερων ειδών κοντά και ταυτόχρονα επιστρέφει σιγα-σιγά, η μέθοδος δεν είναι ευρέως αποδεκτή από τους Ευρωπαίους αγρότες και αυτό επιδιώκει να αναστρέψει το ευρωπαϊκό έργο LEGUMINOSE. Το LEGUMINOSE, που ξεκίνησε το 2022, προσπαθεί να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση και την αποδοχή μεταξύ των αγροτών, παρέχοντας συστήματα και τεχνικές που βασίζονται στην επιστήμη, κγια τη διασταύρωση με βάση τα όσπρια. «Το ενδιαφέρον για την ενδοκαλλιέργεια αυξάνεται επειδή οι αγρότες καταλαβαίνουν ολοένα και περισσότερο ότι βελτιώνει την υγεία του εδάφους τους», δηλώνει ο Jerry Alford, βιολογικός γεωργός και σύμβουλος γεωργίας στο εταίρο του έργου LEGUMINOSE Soil Association, σε μια είδηση ​​που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο «The Sun Times». Η δυνατότητα αυτού του ανανεωμένου ενδιαφέροντος να καταστήσει τις αναγεννητικές γεωργικές πρακτικές και πιο κερδοφόρες μπορεί να «ανοίξει έναν εντελώς νέο τρόπο γεωργίας», δηλώνει ο Alford. Το έργο κυκλοφόρησε ένα βίντεο για να καταστήσει την ευρωπαϊκή γεωργία πιο βιώσιμη με τη διατροφική καλλιέργεια με βάση τα όσπρια.

«Στην περίπτωση της καλλιέργειας οσπρίων και δημητριακών μαζί, γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεταφορά θρεπτικών ουσιών μεταξύ των δύο καλλιεργειών», σχολιάζει ο σύμβουλος της Soil Association, εξηγώντας ότι αυτό μειώνει την ανάγκη για συνθετικά λιπάσματα και το σχετικό κόστος. Άλλα οφέλη που οδηγούν σε υψηλότερη κερδοφορία περιλαμβάνουν λιγότερα ζιζάνια, παράσιτα και ασθένειες και μεγαλύτερη αντοχή σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Η LEGUMINOSE διερευνά τα οφέλη από την αλληλοκαλλιέργεια σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, την Αίγυπτο και το Πακιστάν μέσω μιας σειράς δοκιμών όπου οι αγρότες καλλιεργούν διαφορετικές καλλιέργειες στην ίδια γη. Κατά τη διάρκεια του έργου, συνολικά 180 ζωντανά εργαστήρια θα προσφέρουν στους αγρότες που ασκούν τη μονοκαλλιέργεια την ευκαιρία να εισαγάγουν μια λωρίδα αλληλοκαλλιεργούμενων δημητριακών και οσπρίων, όπως σιτάρι και μπιζέλια ή κριθάρι και κουκιά. Σε κάθε ζωντανό εργαστήριο, οι αγρότες θα επιλέξουν τις καλλιέργειες και τις τεχνικές – βάθος γεώτρησης, μίγμα σπόρων και μεθόδους φύτευσης – που ταιριάζουν περισσότερο στην περιοχή τους.

Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να εισέλθει η ενδοκαλλιέργεια στο mainstream. «Πολλοί αγρότες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τι είναι η ενδοκαλλιέργεια», παρατηρεί η Δρ Shamina Imran Pathan από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας της Ιταλίας, συντονιστή του προγράμματος LEGUMINOSE. «Γι’ αυτό πρέπει να εμπλέκουμε όλο και περισσότερους αγρότες για να αυξήσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την ανάμειξη των καλλιεργειών μαζί». Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής ήταν πολλά υποσχόμενα. Μια δοκιμή έδειξε ότι το σιτάρι που έχει συνδυαστεί με το τριφύλλι εξαλείφει εντελώς ένα παρασιτικό ζιζάνιο που ονομάζεται dodder. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για ζιζανιοκτόνα και να μειώσει το κόστος των εισροών.

Τα δεδομένα που θα ληφθούν θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μοντέλων πρόβλεψης με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη, τα οποία τελικά θα διατεθούν στους αγρότες ως εργαλείο βασισμένο στο διαδίκτυο. «Οι αγρότες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να εισαγάγουν κριτήρια όπως ο τύπος του εδάφους και το κλίμα τους, και το εργαλείο θα τους πει στη συνέχεια ποιος συνδυασμός καλλιεργειών θα μπορούσε να λειτουργήσει για αυτούς», εξηγεί ο Δρ Pathan.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στον ιστότοπο του έργου LEGUMINOSE

https://cordis.europa.eu/article/id/448444-with-crops-two-or-more-is-better-than-one

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αντιδράσεις στα σχέδια της ΕΕ για μηδενική ανοχή στη Listeria – Ρεκόρ σχολίων στην ανοιχτή διαβούλευση

Η Επιτροπή θέλει να εξασφαλίσει υψηλότερο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών έναντι της Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα αλλά αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων.

Παγκόσμιος Πανικός για τα τρόφιμα με λογότυπο τον “βάτραχο”

Οι επίσημες αρχές πολλών χωρών αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοινώσεις σχετικά με το λογότυπο βατράχου στα τρόφιμα.

Πίτσα: Πώς να αποτρέψετε την τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα

Επιστημονική μελέτη για τον καταλληλότερο χρόνο ψησίματος και θερμοκρασίας, ώστε να θανατωθούν τα βακτήρια σαλμονέλας, εάν υπάρχουν στα υλικά παρασκευής.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα